Co zmienić żeby było lepiej...?
Witam!
Pisałem ostatnio z pytaniem dotyczącym obiektywu ZUIKO DIGITAL 35mm. Mam 14-45 i 40-150. Zależy mi na macro i portretach - na tym drugim może nawet bardziej, ale jak się okazało 35mm to raczej macro niż portrety - tu pojawiło się moje kolejne pytanie.
Może warto zainwestować w nowsze BODY?
Wiem, że samo body nie poprawia jakości zdjęć, bo to nie body robi zdjęcia tylko my,
ale Waszym zdaniem:
1)lepiej dokupić do 14-45 i 40-150 do body e-300 dodatkowe szkiełko 35mm i szaleć
czy
2)sprzedać e-300 korpusik (tylko no właśnie za ile?) i zakupić e-330 albo e-510.
Na ile zmiana bodu usprawni szybkość działania, jakość fotek, etc.(?)
Pytanie bardzoosobiste i zagmatwane, ale przy ograniczonym budżecie zastanawiam się jak najkozystniej go ulkować.
Pisze z tak specyficznym pytaniem bo wiem, że Wasze odp. dadzą mi jak zwykle najlepsze rozwiązanie.
Dzieki!
ćwiczyc, ćwiczyć, ćwiczyć...
.. czyli focić, focić i nie bardzo przejmować sie opiniami innych. Każdy sprzęt jest inny i do każdego zestawu dobrze mieć indywidualne podejście oparte na znajomości jego wad i zalet. Zgadzam sie z Tobą, że doskonały sprzet rzeczywiście nie warunkuje in spe równie doskonałych wyników...
Nie chce dawać "dobrych rad" bo sam ich nie cierpię. Zakładając że Twoim celem jest focenie portretów pod rozwagę wziąłbym następujące fakty:
1.
e-300 ma matrycę FFT Kodaka, o nieco lepszej rozpiętości tonalnej niż LIVE MOS-y e-330, e-510, z nieco chyba lepszym (o zgrozo) oddaniem kolorów - moje subiektywne odczucia.
2.
Rożnica rozdzielczości pomiędzy matrycami 8 a 10 MPX jest do pominięcia - nie będzie tego widać na wydrukach do A4 włącznie robionych na żywca, przy większych formatach i tak sie interpoluje poprzez taki czy inny RIP (raster imaging process - spręt lub/i soft dzięki któremu już -4-5 lat temu z 4 MPX matryc wychodziły całkiem ładne bilboardy)
3.
Najwieksze bolączki e-300 - Szybkość działania autofocusa, szumy > 400 ISO przy portretach, zwłaszcza robionych w kontrolowanych warunkach nie maja większego znaczenia w 90% sytuacji, chyba że chodzi ci o portrety "uliczne" robione w locie podczas szybkiej akcji.
4.
Obiektyw 35 mm jest takim fenomenem ze kosztuje niewiele a jakością optyczną przewyższa większość konkurentów. Zobacz:
test ZD 35 mm na optyczne.pl
70 mm efektywnej ogniskowej po przeliczeniu cropa 4/3 to klasyczna ogniskowa "portretowa", szkło jest ostre już od przesłony 3,5 aż do 16, a macro daje możliwości robienia bardzo ciekawych i nietypowych ujęć. Zobacz sobie co wyczarował Wacław Wańtuch właśnie 35 podpięta do e-330, zdjęcie "z mokra głową" :
35 mm efekt...
Wnioski wyciągnij sam. Nie ma idealnego rozwiązania, musisz dokonać wyboru a moja rola kończy się na podrzuceniu kilku faktów, mam nadzieję, że nie wszystkie były Tobie doskonale znane. :mrgreen: