m.zuiko 60mm macro vs sigma 150mm
Witajcie, proszę o szybką radę. Od kilku lat posiadam sigmę 150mm. Ostatnio coraz częściej zastanawiam się nad zmianą na 60 w m4/3. Doradźcie proszę czy warto, czy zdecydowalibyście się na moim miejscu na taką zamianę. Z góry napisze, że wiem, że to dwie różne ogniskowe i że najlepiej byłoby mieć oba te szkiełka. Budżet jest jednak ograniczony dlatego pytam, czy posiadając Sigmę 150mm zamienilibyście ją na 60? Sigma 150mm to ostatnai pozostałość po dużym zestawie.
Odp: m.zuiko 60mm macro vs sigma 150mm
Jeżeli nie jesteś przekonany, to nie zmieniaj.
Sigmy 150 macro nigdy wprawdzie nie miałem, ale gdybym mial wybierać jedyny obiektyw makro jaki miałbym posiadać - na pewno nie wybrałbym tak długiej ogniskowej. Sigma daje wprawdzie ładne rozmycie tła i większą odległość roboczą (przydaje się przy zdjęciach płochliwych motywów) ale za to niestety się płaci - rozmiarami, ciężarem, poręcznością. Sigma wymaga solidnego statywu - nie tylko ze względu na cieżar obiektywu i ryzyko poruszenia zdjeć, ale i trudne kadrowanie (trudno skadrować i ustawić ostrość na trzęsącym sie obrazie w wizjerze). Krótsza ogniskowa Olympusa powoduje, ze 'z ręki' pracuje sie z nim dużo łatwiej. Za większą odległość roboczą Sigmy płaci się też koniecznoscią stosowania dużo silniejszej lampy błyskowej i dużo większego dyfuzora w pzrypadku korzystania ze światła błyskowego.
Reasumując - ja bym wybral Olympusa 60f2.8 jko obiektyw bardziej uniwersalny do zastosowań makrofotograficznych. Ale zaznaczam - to mój wybór i Twoje preferencje mogą być inne.
Cytat:
Zamieszczone przez
wyszomir
Sigmy 150 macro nigdy wprawdzie nie miałem, ale gdybym mial wybierać jedyny obiektyw makro jaki miałbym posiadać - na pewno nie wybrałbym tak długiej ogniskowej. Sigma daje wprawdzie ładne rozmycie tła i większą odległość roboczą (przydaje się przy zdjęciach płochliwych motywów) ale za to niestety się płaci - rozmiarami, ciężarem, poręcznością. Sigma wymaga solidnego statywu - nie tylko ze względu na cieżar obiektywu i ryzyko poruszenia zdjeć, ale i trudne kadrowanie (trudno skadrować i ustawić ostrość na trzęsącym sie obrazie w wizjerze). Krótsza ogniskowa Olympusa powoduje, ze 'z ręki' pracuje sie z nim dużo łatwiej. Za większą odległość roboczą Sigmy płaci się też koniecznoscią stosowania dużo silniejszej lampy błyskowej i dużo większego dyfuzora w pzrypadku korzystania ze światła błyskowego.
Reasumując - ja bym wybral Olympusa 60f2.8 jko obiektyw bardziej uniwersalny do zastosowań makrofotograficznych. Ale zaznaczam - to mój wybór i Twoje preferencje mogą być inne.
Wyszomir, widziałem niejedno Twoje zdjęcie i zauważyłem, że korzystasz z 60mm. Zdjęcia bardzo ładne. To o czym piszesz jest jednym z powodów, dla których zastanawiam się nad zmianą. Nie jestem specjalistą i z dużym trudem przychodzi mi robienie zdjęć makro. W szczególności mam problem z kadrowaniem, ustawianiem ostrości a duża sigma 150 mi w tym nie pomaga. Czasem ustawiam się dalej, by nie spłoszyć owada ale niestety jestem tak wolny w obyciu z sigmą, że często sam odchodzi / odlatuje niczym nie spłoszony. Mam Raynox 250, więc może z 60mm mógłbym użyć.
Ja tam sie nie wypowiem, bo ja jestem entuzjasta obu :)
Ale podpowiem, @nipo80 ma oba i z tego co ja wiem, zdeycydowanie czesciej odkad kupil 60 to jej uzywa ;)
pozdro
Haha :) wiem, że Cię korciło, żeby napisać, że oba trzeba mieć, dlatego uprzedziłem w swoim poście :) Ale uwaga, z częstszym korzystaniem z 60 na plus :). Uu nie mogę dać :(
Mam oba i one są inne (S150 i O60).
Dużym pracuje się stabilniej bo jest cięższy. Tzn. ręka mniej lata, no i jest lufa, którą się trzyma.
Z resztą mam włączoną stabilizację przy ostrzeniu (naciśnięcie spustu do połowy).
Z małym trzeba się przyłożyć, żeby nie drgało.
A częściej używam 60mm bo:
a) Obiektyw jest miniaturowy. Dorzucenie go do bagażu nie boli. Zabranie Sigmy to już problem.
b) ma bardziej uniwersalną ogniskową. Nawet do portretu ciekawy.
Dodam jeszcze, że mam znajomego który od lat robi zdjęcia Panasonicem G1 w tym dużo makrofotografii. Miał trzy systemowe obiektywy macro - Elmarita 45mm, Olympusa 60mm i Sigmę 150mm - Elmarita rok temu sprzeda (pięknie rysuje, ale za krótki), mowił mi że sprzeda też Sigmę (za wielka i za ciężka), zostawi tylko Olympusa.
Ciekawe, czy znalazłbym amatora na swoją Sigmę :) Nie orientujesz się może po ile takie szkiełko może chodzić. Pod Olka raczej nie ma ich za wiele, żeby porównać.
Na allegro widziałem używaną Sigmę w dobrym stanie w cenie 1800 zł.