Odp: Raynox DCR250 vs MSN 202
chciałbym dodać że ruchliwe owady przy msn są praktycznie nieuchwytne. głębia ostrości na prawde malutka i trzeba dobrze się namęczyć żeby złapać dobry kadr z pożądaną GO i dużo przymykać dziurkę :) ale opanować się da i efekty są super :)
czekam na dalsze przemyślenia i praktyczne spostrzeżenia :)
To prawda, jak już się opanuje technikę to MSN 202 daje fajne rezultaty.
Dodam jeszcze że fotografowany model to pająk kątnik.
Jego wielkość można ładnie zobaczyć na zdjęciu z aparatem (tym z MSN 202) - głowa z brzuchem niecały 1 cm
Ciekawe porównanie - na pewno komuś się przyda. Ale żeby konieczie pająk?:) Nie dało znaleźć się czegoś milszego?:P
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
Ale żeby konieczie pająk?:) Nie dało znaleźć się czegoś milszego?:P
Nie było w czym wybierać a ten bardzo chciał być modelem - wprowadził się za moją kanapę i wylazł obok mojej głowy jak na niej siedziałem... Nie pozostało mi nic innego jak przyjąć jego propozycję :)
Bardzo dobrze zrobione porównanie, gratuluję :)
4 załącznik(ów)
Fajne porównanie mogące ułatwić podjęcie decyzji co do zakupu.
Ja jeszcze wtrącę swoje trzy grosze na temat współpracy powyższych konwerterów z mZD60/2.8.
DCR250 przy maksymalnym powiększeniu daje szerokość kadru niecałe 11mm. Z dwoma pierścieniami (16+10mm) szerokość kadru wynosi nieco ponad 10mm. Mimo, że mam DCRa od dłuższego czasu wolę w tej sytuacji używać pierścieni i w zasadzie DCR leży nieużywany.
Raynoxa MSN 200/202 mam od niedawna i dzisiaj tak na szybko spróbowałem zrobić nim jakąś fotkę. Przy maksymalnym powiększeniu szerokość kadru wynosi tu nieco ponad 6mm, a z dwoma pierścieniami nieco ponad 4mm.
Jest w tym szkle potencjał i warto poszukać dla niego fajnego obiektu lub pobawić się w stacka.
Tu próbki 2 całych kadrów i 2 mniejszych z nich wycinków (MSN 200 bez pierścieni), model karłątek:
Załącznik 123440
Załącznik 123441
Załącznik 123442
Załącznik 123443
1 załącznik(ów)
Jeszcze uzupełniając: ISO 1250, 1/125s, pierwsza fota F9 a druga F11.
a to fragment kropa (klikać):
Załącznik 123446
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
Model żywy??? :)
Żywy :grin:, jakiś taki wyjątkowo cierpliwy typ się trafił, na ogół nie dają się tak blisko podejść :grin: