WItam,
Jakiś czas temu szukałem informacji na temat którą soczewkę raynoxa wybrać DCR250 czy MSN202. Nie znalazłem żadnych testów, tylko same opinie bez konkretów. Ponieważ jestem posiadaczem MSN202 i przez ostatnie parę dni dostałem DCR250 do porównania postanowiłem zrobić kilka fotek i pokazać czym mniej więcej różną się soczewki żeby ułatwić Wam decyzję o zakupie.
Będzie to porównanie raczej dla amatorów – tych którzy zaczynają przygodę z aparatem i wpadli na pomysł żeby bawić się w makro ale nie wiedzą jeszcze jak się do tego zabrać, co kupić.
Jeżeli (po kilku dniach czytania o soczewkach, obiektywach makro, pierścieniach pośrednich, mieszkach, pierścieniach odwrotnego mocowania) zdecydowaliście się na raynoxa, który cieszy się dosyć dobrymi opiniami to wiecie już że na rynku popularne są 4 soczewki:
1. DCR 150 (+ 4,8 dioprii)
2. DCR 250 (+ 8 dioprii)
3. MSN 202 (+25 dioprii)
4. MSN 505 (+32 dioprie)
Poniżej zdjęcie dwóch które porównuję:
Mówiąc prosto konwertery różnią się między sobą tym że dają różne powiększenie. Tyle pewnie wiecie. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy kupnie konwertera?
- Głębia ostrości - musicie być świadomi że im większe zbliżenie tym mniejsza GO.
- Odległość od fotografowanego elementu
- Ważny jest obiektyw do którego chcemy zastosować konwerter - im większe tele tym mniejszy konwerter będzie potrzebny
- Trzeba być świadomym co chcemy fotografować – motyle czy mrówki
To teraz kilka zdjęć które mogą pomóc w wyborze:
1. Odległość od obiektu fotografowanego (zdjęcie zrobione telefonem komórkowym)
a. DCR 250 - jak widzicie odległość nie jest zbyt duża ale uda się podejść do owada nie płosząc go
b. MSN 202 - tutaj żeby zrobić zdjęcie musicie wkroczyć w 'przestrzeń osobistą' owada. Wszystko będzie dobrze jak owad będzie bardzo mało ruchliwy albo .... martwy. Jeżeli jednak będzie żwawy robienie zdjęcia zrobi się walką z wiatrakami
2. Powiększenie i GO, porównamy sobie jakie będą rezultaty jak użyjemy tej samej ogniskowej z każdą z soczewek Raynoxa. Do testu użyłem Olympusa e-620 z obiektywem kitowym 40-150.
a. Ogniskowa 40
- DCR 250
- MSN 202
b. Ogniskowa 70
- DCR 250
- MSN 202
c. Ogniskowa 150
- DCR 250
- MSN 202
Mam nadzieję że pomogę w wyborze soczewki
Pozdrawiam