Tani sposób na szeroki kąt 14mm+konwerter? 14-42 + konwerter?
Witajcie. Mam od kliku dni taką zagwozdkę. Otóż chciałbym posiadać jakiś szerokokątny obiektyw z AF z przyzwoitym światłem i w miarę niskiej cenie.
Postanowiłem, że kupię więc jakiś niedrogi obiektyw i do tego konwerter rybie oko. No, ale sa do tego trzy drogi :)
1. Olympusowy 14-42 IIR + konwerter - taki zestaw idzie złożyć za jakieś 800zł - mam pewien opór bo miałem ten obiektyw i jest słaby...
2. Panasonic 14-41 PZ + konwerter - nie miałem nigdy obiektywu Panasonic, ale pewnei ten obiektyw nie różni się niczym optycznie od Olympusa 14-42 EZ, jednka do EZ nie ma konwertera fisheye a do Panasonica jest. Taki zestaw jest do zrobienia za jakieś 1100zł.
3. Panasonic 14mm 1:2.5 + konwerter - ten zestaw najbardziej mnie kusi bo da jakieś opcje używania w domu ze względu na lepsze światło. Zestaw ten można złożyć za jakieś 1150zł.
Pytania moje, czy ktoś już używał takie kombinacje? Czy Panasonic 14mm jest tak słaby jak to piszą w testach czy też jest w ręcz odwrotnie?
Główne zastosowanie takiego zestawu to zdjęcia na zewnątrz, ale tez fajnie by było móc go używać w domu i tu mam opór przed kitami bo one są ciemne i chwycić na nich dzieci w słabym świetle to niemożliwość.
Z góry dziękuję za wszelkiej maści porady a i jestem otwarty na inne propozycje. Zaznaczam jednak, że nie interesują mnie w pełni manualne obiektywy.
Odp: Tani sposób na szeroki kąt 14mm+konwerter? 14-42 + konwerter?
Dziwne podejście, przeszkadza Ci że 14-42 jest "słaby" (?!) a zamierzasz uzywać konwertera szerokokątnego który zabije jakość każdego obiektywu, nawet najlepszego. Po drugie jak dla mnie albo rozważasz szeroki kąt albo rybie oko, to dwa różne tematy.
---------- Post dodany o 08:32 ---------- Poprzedni post był o 08:26 ----------
Poza tym:
Samyang 7,5mm fiszaj, bez kombinowania, ~1000zł
Samyang 12mm bez kombinowania ~1250zł
5 załącznik(ów)
Kup Pan dekielek 9mm f/8, zgadaj się z ajt: https://forum.olympusclub.pl/threads...ght=odrybiania i będziesz miał i tanio i szeroko. Światło f/8 na zewnątrz nie przeszkadza, wewnątrz też się da spokojnie zdjęcia zrobić przy wysokim użytecznym ISO i dobrej stabilizacji (oczywiście jak nic z kadru nie ucieka).
Załącznik 122376
Załącznik 122377
Załącznik 122378
Załącznik 122379
Załącznik 122380
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Dziwne podejście, przeszkadza Ci że 14-42 jest "słaby" (?!) a zamierzasz uzywać konwertera szerokokątnego który zabije jakość każdego obiektywu, nawet najlepszego. Po drugie jak dla mnie albo rozważasz szeroki kąt albo rybie oko, to dwa różne tematy.
---------- Post dodany o 08:32 ---------- Poprzedni post był o 08:26 ----------
Poza tym:
Samyang 7,5mm fiszaj, bez kombinowania, ~1000zł
Samyang 12mm bez kombinowania ~1250zł
Biorę 14-42 pod uwagę ale ze względu na cenę. Konwerter nie zabije niczego - pierwsze słyszę.
Co do Samyangów - to manualne obiektywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Biorę 14-42 pod uwagę ale ze względu na cenę. Konwerter nie zabije niczego - pierwsze słyszę.
1. Konwerter powoduje spadek jakości (wszak to dodatkowy układ soczewek)
2. Przy szerokim kącie AF jest kwestią drugorzędną, zwłaszcza jak go lekko przymkniesz, bo praktycznie wszystko w kadrze będzie się mieścić w GO (sprawdź sobie: odległość hiperfokalna)
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Konwerter nie zabije niczego - pierwsze słyszę.
Ja też pierwsze słyszę że nie. Ale przekonaj się o tym za swoje pieniądze. Ile razy traci "oszczędny"?
Cytat:
No i? Przy tej ogniskowej i tak robisz większość na hiperfokalnej.
Hmm, no tak, ale dodatkowo miałbym jeszcze zwykły obiektyw w miarę szeroki - kurczę żałuję, że sprzedałem 14-42 EZ :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Dziękuję - świetny wątek. Pokazuje sporą różnicę pomiędzy typowymi fisheye a konwerterami. Jednak w konwerterze kusi mnie pewna uniwersalność i to, że posiadamy 2 w 1. A jak tez ktoś napisał, na spacer łatwiej zabrać konwerter niż dodatkowe szkło :)
Pytanie tylko 14-42 + konwerter, czy 14mm + konwerter.
W tym przypadku musisz zdecydować, sam. Albo większa uniwersalność zooma albo stałka. Moim zdanie musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jak często będziesz używał 14mm. Jeżeli odpowiedź brzmi bardzo często to brałbym 14mm.