12 załącznik(ów)
[mikroTest] Oly 14-42EZ vs. Panas 14-45
W wątku testowym [OlyTest] 10 dni z E-M10 epicure przy okazji sprawdzenia Olympusa E-M10 przyjrzał się też nowemu kitowemu naleśnikowi m.Zuiko 14-42 EZ.
Z zamieszczonych w powyższym teście zdjęć wynika, że mamy do czynienia z obiektywem nawet nie przeciętnym a po prostu słabym. O ile centrum kadru możne jeszcze uznać za użyteczne, to już jego brzeg jest fatalny.
Po przeczytaniu kilku uwag dotyczących słabej jakości obrazu z 14-42 EZ postanowiłem sprawdzić jak ten obiektyw wypadnie na tle uznawanego za jeden z lepszych kitowych ciemnozoomów Panasonica 14-45 f/3.5-5.6. Czy zmniejszenie rozmiaru i wagi odbyło się kosztem drastycznego pogorszenia jakości obrazu czy też może użytkownicy m4/3 rozpieszczeniu wysokiej jakości obiektywami stałoogniskowymi oczekują zbyt wiele od tego "malucha"?
Poniżej kilka zdjęć z naprędce przygotowanej scenki testowej. Wszystkie zdjęcia wykonane Olympusem E-M10 ze statywu, wyzwalane zdalnie, ISO200, IBIS wyłączony, ostrość ustawiana automatycznie (AF z najmniejszym możliwym punktem centralnym). Zmieniana tylko ogniskowa i przysłony.
Pliki ORF zostały wywołane do jpeg w LR na standardowych ustawieniach programu bez wyostrzania przy eksporcie.
Oto co otrzymałem:
Lewa strona: Olympus 14-42 EZ
Prawa strona: Panasonic 14-45
Zaczynamy od najmniejszej ogniskowej:
14 mm f/3.5 - centrum
Załącznik 120589Załącznik 120595
14 mm f/3.5 - brzeg
Załącznik 120588Załącznik 120594
14 mm f/5.6 - centrum
Załącznik 120591Załącznik 120597
14 mm f/5.6 - brzeg
Załącznik 120590Załącznik 120596
14 mm f/8.0 - centrum
Załącznik 120593Załącznik 120599
14 mm f/8.0 - brzeg
Załącznik 120592Załącznik 120598
cd w kolejnym poście
14 załącznik(ów)
Odp: [mikroTest] Oly 14-42EZ vs. Panas 14-45
12 załącznik(ów)
i na koniec najdłuższa ogniskowa (dla Olka, dla Panasa ustawiłem też 42 mm)
42 mm f/5.6 - centrum
Załącznik 120630Załącznik 120634
42 mm f/5.6 - brzeg
Załącznik 120629Załącznik 120633
42 mm f/8.0 - centrum
Załącznik 120632Załącznik 120636
42 mm f/8.0 - brzeg
Załącznik 120631Załącznik 120635
Pliki jpeg w pełnej rozdzielczości do pobrania tutaj:
https://www.dropbox.com/sh/443nvwxgw...XzKcx33XlZskWa
Ocenę obrazków pozostawiam Wam.
Sam napiszę tylko, że zastanawiałem się czy kupować E-M10 z tym obiektywem, czy nie lepiej byłoby zostawić sobie obiektyw Panasonica i kupić samo body. Zdecydowałem się na to pierwsze rozwiązanie i nie żałuję. Mam dobre optycznie i jasne obiektywy stałoogniskowe z których chętnie korzystam. Jako ich uzupełnienie mały i uniwersalny 14-42EZ nadaje się świetnie. Nawet elektroniczny zoom, który dla większości użytkowników jest wadą ja uważam za zaletę tego obiektywu. Wprawdzie podczas fotografowania taka zmiana ogniskowej jest dość upierdliwa, za to podczas filmowania jest dla mnie znacznie wygodniejsza niż kręcenie pierścieniem i pozwala uniknąć drgań obrazu.
Kilka moich zdjęć poczynionych tym obiektywem:
Załącznik 120639
Załącznik 120638
Załącznik 120637
Załącznik 120640
U Ciebie wygląda to znacznie lepiej, w zasadzie ciężko się do czegokolwiek przyczepić. Wygląda na to, że albo miałem skopany egzemplarz, albo jest spory rozrzut jakościowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
U Ciebie wygląda to znacznie lepiej, w zasadzie ciężko się do czegokolwiek przyczepić. Wygląda na to, że albo miałem skopany egzemplarz, albo jest spory rozrzut jakościowy.
Albo fotograf dobrał trochę inne warunki testu.
Zdarzają się sytuacje gdzie jeden robi ostre zdjęcia ze stabilizacją 3EV a inny ma co drugie poruszone na normalnych czasach.
Nikt tutaj nie wdrożył żadnej procedury testowej więc jedyne co nas może uratować to kilka/kilkanaście testów różnych osób. Wtedy będzie co uśrednić i co porównać.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Zdarzają się sytuacje gdzie jeden robi ostre zdjęcia ze stabilizacją 3EV a inny ma co drugie poruszone na normalnych czasach.
Żeby przy 1/800 s wszystkie 10 zdjęć wykonanych pod rząd wyszło poruszonych, ale tak dziwnie, że w środku są ostre, a na brzegach mydlane, to jeszcze nie widziałem :) W dodatku 10 kolejnych zdjęć zrobionych innym aparatem na tym samych parametrach wyszło nieporuszonych. Fotografa i procedury akurat bym się tu nie czepiał ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Żeby przy 1/800 s wszystkie 10 zdjęć wykonanych pod rząd wyszło poruszonych, ale tak dziwnie, że w środku są ostre, a na brzegach mydlane, to jeszcze nie widziałem :) W dodatku 10 kolejnych zdjęć zrobionych innym aparatem na tym samych parametrach wyszło nieporuszonych. Fotografa i procedury akurat bym się tu nie czepiał ;)
A ja widziałem. U siebie na dysku. Włączona/wyłączona stabilizacja. Albo inny tryb, albo trzy piwa dalej :wink:.
Dlatego mówię o procedurze. Stałe oświetlenie , statyw, idealny AF albo idealne ostrzenie "na oko" itp.
Oczywiście, że należy brać pod uwagę problemy filozoficzne zestawu aparat-obiektyw. Portale sprzętowo-fotograficzne mają z tym problem. Bo zazwyczaj przychodzi jedna sztuka i na podstawie jednego testu trzeba wyrobić sobie zdanie.
Tutaj na forum mamy łatwiej. Możemy liczyć na więcej prób (chociażby dzięki olytest). I za to wszystkim osobom zaangażowanym dziękuje.
Ja osobiście bym jeszcze ze 2-3 opinie (ze zdjęciami) potrzebował, żeby zdecydować czy warto kupić tego naleśnika, czy jednak starego kita.