[Test Tymczasowy] czyli Sigma 60mm2.8 na PEN'ie E-P5
Przymierzałem się do zachwalanego mZD45mm1.8, ale przejeżdżałem obok pewnego sklepu związanego nazwą z obiektywem z tytułu wątka :wink: i nabyłem ww. obiektyw, zapłaciwszy 689zł (bez kodów promocyjnych i przelewów na konto zagranicznej firmy :wink:). Obiektyw ten chciałem już dawno zakupić ... ale pod NEX'a, po bardzo pozytywnych odczuciach po zakupie Sigmy 30mm2.8 - pozytywnie było i na zdjęciach i w kieszeni. W między czasie zakupiłem PEN'a i dokupiłem Sigmę 60mm. Dlaczego nie mZD45mm? Bo mam 12-40mm i Sigmę 30mm1.4 i interesowała mnie dłuższa ogniskowa (jakbym miał więcej gotówki to nabyłbym mZD75mm1.8 - oczywiście).
No to do rzeczy.
Co dostajemy w komplecie - obiektyw z zatyczkami, osłonę przeciw słoneczną, pokrowiec (który można przypiąć do paska spodni lub torby foto) oraz 3 lata gwarancji.
Budowa, ogólny wygląd ... jak dla mnie nie można nic zarzucić, kupiłem wersję czarną, podoba mi się minimalistyczny projekt. Jak i w pozostałych Sigmach (19 i 30), w niezasilonym obiektywie stuka coś, po włączeniu zasilania stuki zanikają - po prostu te typy tak mają.
Auto Focus (AF) - nie ma zarzutów do pracy AF, szybko i celnie. Zdjęć nie zrobiłem wiele, więc więcej o pracy AF dopowie za czas jakiś. Nie filmowałem, i raczej nie przypuszczam aby S60 zbyt często była do tego używana - ale w ramach testu sprawdzę jak się spisuje przy filmowaniu (S30 na NEXie raczej poległ w tej dyscyplinie).
Jak wygląda S60 na E-P5 pokazują poniższe fotki.
Jak dla mnie Sigma na PENie wygląda całkiem sexi :wink:
Tablic testowych nie zamierzam fotografować, testy tego rodzaju można poczytać w necie.
Czy f=2.8 wystarczy do portretu? Wg. mnie wystarczy w zupełności aby w sposób dostateczny rozmyć tło za obiektem. Wkleję kilka przykładowych fotek portretowych, to sami ocenicie. Na razie jedna ... niestety ogród woła do roboty.
"Kończ te zdjęcia ... i do ogrodu" :wink:
... cdn
Odp: [Test Tymczasowy] czyli Sigma 60mm2.8 na PEN'ie E-P5
Tak.
Jakość tego obrazka podoba się.
Poczekam na jeszcze :)
Pozdrawiam.
P.S.
Chętnie widział bym porównanie z mZuiko 60mm.
Dzisiaj niedziela - dawaj zdjęcia :)
Zacna fryzurka, zacna kobietka, wiecej fotek!!!
pozdroofka
Kończ te roboty w ogródku, pokaz więcej zdjęć bo już trzymam paluch nad "kup teraz":wink:
http://www.optyczne.pl/298.1-Test_ob..._f_2.8_DN.html
może pomoże ? :)
już dawno to szkło chodzi mi po głowie, czekam na okazję, taką jak z s30/2,8 :)
Porównałem rozdzielczość w centrum wg. testów "optyczne"
f Oly.75/1,8 v sigma 60/2,8
2,8 78 82
4,0 82 81
5,6 72 75
8,0 62 64
11 52 52
Cytat:
Zamieszczone przez
witia
Chętnie widział bym porównanie z mZuiko 60mm.
Wg. mnie tycz szkieł nie powinno się porównywać, mZD to rasowa (czytaj droga) makrówka i raczej z tego powodu kupowana. Oczywiście w portrecie da sobie tak samo radę jak S60 ... nie wiej jak AF, ale hiperświetlnego do portretu nie trzeba.
---------- Post dodany o 14:01 ---------- Poprzedni post był o 14:00 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Dzisiaj niedziela - dawaj zdjęcia :)
Będą, będą ...
---------- Post dodany o 14:04 ---------- Poprzedni post był o 14:01 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
DzejPi
Porównałem rozdzielczość w centrum wg. testów "optyczne"
f Oly.75/1,8 v sigma 60/2,8
2,8 78 82
4,0 82 81
5,6 72 75
8,0 62 64
11 52 52
Tyle, że mZD75 jest jednak o te 1,333eV jaśniejszy, czasami się przydaje i chodzi mi o czas ekspozycji a nie o GO. I to z mZD mam największą ochotę porównać S60, jak się oswoję z Sigmą to się wpiszę na listę wypożyczeń mZD75 (i może jeszcze mZD45).
Niestety model wrócił zmęczony z meczu i był nieskory do pozowania :wink:
Link do zdjęcia w pełnej rozdzielczości: http://i.minus.com/iY8lG2AsL5HBO.jpg
Link do zdjęcia w pełnej rozdzielczości: http://i.minus.com/ibx6a4NQcosPrv.jpg
Jak dla mnie GO jest wystarczająca, oczy, brwi ostre - nosek wchodzi w delikatną nieostrość - można pooglądać klikając w linki do pełnej rozdzielczości.
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
A ja liczę na więcej obiektywów od Sigmy, bo stosunek jakości do ceny znacznie przewyższa urojone ceny obiektywów w OY :)