Urządzenie dla m4/3, którego nie ma, a być powinno...
Choć jestem świeżym użytkownikiem systemu m4/3 to z linią tych aparatów spotkałem się dobre naście miesięcy temu. Od początku zwróciłem uwagę na magiczny port multimedialny znajdujący się zaraz pod sankami aparatu. Zastanawiałem się co to takiego i do czego to służy? Jak później się okazało to zwykły port multimedialny do obsługi peryferyjnych urządzeń (lamp, mikrofonu, urządzenia PP1)... magic...
A teraz pytanie: Dlaczego firma Olympus zapomina o 99 % swoich użytkowników (poza posiadaczami OM-D E-M1, E-M10) i nie stworzy urządzenia, montowanego na sanki i port? Opiszę teraz jego funkcję i działanie. Urządzenie WIFI: do komunikacji zamiast wężyka spustowego, aplikacja przez iStore, Androida możliwością ściągania zdjęć, zdjęcia transmitowane na uwięzi na monitor i zapisywane zdjęć na HDD, dodatkowo na górze urządzenia sanki do podpięcia wyzwalacza radiowego lub wbudowany wyzwalacz z TTL. Tego mi tu brakuje!
Wiem, że to futuryzm, ale trzeba marzyć...
Mam nadzieję, że jest to czytelne
ps. Może warto napisać do kogoś z firmy wujka Olka w języku Japan by takie coś zaprojektował, wyprodukował i puścił w rynek? Przewiduję żyłę złota, większą niż osłony do obiektywów :)
enderam
Odp: Urządzenie dla m4/3, którego nie ma, a być powinno...
Był taki pomysł nazywa się to PenPal. Ale z wykonaniem porażka. Przesyła tylko miniaturki zdjęć.
A ja Ci dalej powiem marketing. Po co ma Olympus takie cusik wypuszczać wszystko mające do aparatów za kilka stówek, jak te funkcje zarezerwowane są dla serii om-d? Ktoś, kto potrzebuje wifi ma kupić om-d tak to działa. Nigdy nie wykłada się wszystkich kart na stół, bo nikt już nie kupi modelu wyżej.
Aparaty mają już Wi-Fi, więc takie urządzenie nie miałoby racji bytu.
przed chwilą pisałem w innym wątku :)
http://oishare.olympus-imaging.com/
https://play.google.com/store/apps/d....oishare&hl=pl
Żaden futuryzm - jest w OM-D takie cocoś bez wpinania czegokolwiek w cokolwiek ;)
funkcje
możliwość ściągania zdjęć, zdjęcia transmitowane na uwięzi na monitor i zapisywane zdjęć na HDD,
zdalne wyzwalanie migawki, zmiana trybu fotografowania PASM, zmiana czułości, czasu, przysłony, serii zdjęć,
balansu bieli, włączanie trybu LIVE TIME / LIVE BULB, geotagowanie zdjęć a nawet jakaś obróbka tych fotografii ściągniętych na telefon / tablet.
A jak już jest na tablecie to i wysłać można i obejrzeć i na fejsa zatłoczyć ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
A ja Ci dalej powiem marketing. Po co ma Olympus takie cusik wypuszczać wszystko mające do aparatów za kilka stówek, jak te funkcje zarezerwowane są dla serii om-d? Ktoś, kto potrzebuje wifi ma kupić om-d tak to działa. Nigdy nie wykłada się wszystkich kart na stół, bo nikt już nie kupi modelu wyżej.
Być może wszystkie nowe Olympus-y będą miały Wi-Fi. E-P5 ma W-Fi, podobno po aktualizacji z pełną funkcjonalnością. Ostatecznie można włożyć kartę SD z Wi-Fi. Dla mnie do zgrywania zdjęć to rozwiązanie jest za wolne.Brakuje mi wsparcia do tetheringu w LR bo o Olympus Studio już nie ma co marzyć.
dobas
i zmiana ogniskowej w przypadku obiektywów EZ :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Jak można OIShare zainstalować na Windows?
Próbuję teraz bawić się z symulatorami Androida ale kiepsko mi idzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Być może wszystkie nowe Olympus-y będą miały Wi-Fi.
Do końca roku każdy nowy aparat będzie miał Wi-Fi :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
dobas
i zmiana ogniskowej w przypadku obiektywów EZ :)
właaaaśnie nie do końca chyba. Jak EZ zapiąłem do EM-1 to nie hulało
a EM-10 z EZ hulało. więc raczej kwestia korpusu a nie tylko obiektywu. Tak mi się wydaje sprawdzałem raz i mozliwe że coś pokpiłem - jednak wydaje mi się że to kwestia obiektywu i puszki a nie samego obiektywu
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Jak można OIShare zainstalować na Windows?
Próbuję teraz bawić się z symulatorami Androida ale kiepsko mi idzie.
Dla mnie nieporozumieniem jest brak takiej apki pod stacjonarny windows. O mobilnym nie wspominam bo może rzeczywiście mają mały udział rynku. Ale na PC i MAC takie coś powinno być. Zwłaszcza że Olki nie chca na smyczy działać z Lightroomami
---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post był o 20:21 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Do końca roku każdy nowy aparat będzie miał Wi-Fi :)
Nowa dyrektywa unijna ;)