pytanie o Canona i przepinanie obiektywu na długim czasie
Pytanie do kanonierów najlepiej właścicieli 7D
Czy da się ustawić czas ekspozycji np 60s i podczas wykonywania zdjęcia o czasie 1 minuty przepiąć obiektyw ?
W EM-1 przerywa wykonywanie zdjęcia gdy nacisnę guzik odblokowania obiektywu ale jak jest w Canonie ?
W EM-1 mam podwójną ekspozycję ale jak wygląda sprawa w przypadku 7D, który takiej nie ma. Czy da się podczas wykonywania zdjęcia przepiąć obiektywy ?
Ktoś może zerknąć ? sprawdzić ? potwierdzić ?
będę przedźwięczny !
Z resztą Może być całościowe info więc jak wygląda sprawa w innych sprzętach niż canona też mnie interesuje
Za chwilę napiszę w czym rzecz :)
Odp: pytanie o Canona i przepinanie obiektywu na długim czasie
Cześć,
Co prawda - na piątce ale:
- czas ekspozycji na kanonach to max 30s.
- można zmieniać obiektywy w trakcie
- po zainstalowaniu Magic Lantern można ustawiać dowolne (na 5d2 do 8h) czasy migawki i również zmieniać obiektywy
ps. Co to jest podwójna ekspozycja?
Dzięki serdeczne jak się da w 5D to da się i w 7D
Podwójna ekspozycja to wykonanie dwóch klatek na jednym zdjęciu.
W dawnych czasach analogowych robiło się to tak, że naciągałeś tylko migawkę zaś nie przesuwałeś filmu i mogłeś dwa zdjęcia walnąć na jednej klatce.
Takie jakby nałożenie dwóch warstw z przezroczystością w "fotoszopie" tylko robisz to w aparacie i masz negatyw / raw itp itd
Jestem prawie pewny, że niestety nie ma tego w 5d2. W Magic Lantern są HDRy do 12 zdjęć z odstępami do 8EV różnicy przy każdym zdjęciu, jest też multiekspozycja polegająca na 2 zdjęciach przy różnych wartościach ISO ale takiego ordynarnego fotoszopa, który by przeszedł każdy konkurs po prostu nie ma.
Na pewno w 5d3 multiekspozycja jest już dostępna w zwykłym Menu (bez Magic Lantern), także być może w 7D również już jest?
To, że w 7D nie ma to wiem. było w Zenicie, było w Praktice, ale w dużej ilości cyfrówek opcji takiej nie ma.
Śliczne dzięki za pomoc. !!
Wielu ciekawych i potrzebnych funkcji z analoga niestety nie ma w cyfrówkach. Szkoda, przecież to nie jest żaden problem techniczny, w większości przypadków nie ma też blokad patentowych. Szkoda, naprawdę :cry:.
W analogowym pentaxsie nie ma problemu z potwierdzeniem ostrości na wet na szkłach m-42, że o jasnosci wizjera nie wspomnę, sterowanie źrenicą oka ostrością w Canonie, wskazówki zakresu głębi ostrości w dalmierzowym kodaku i wiele wiele innych faktycznie przydatnych funkcji. Ech ....
Co do Pentaxa to parę lat temu lustrzanki-cyfrówki miały potwierdzenie z m42. W Olympusie i Canonie potrzebna była do tego przejściówka z chipem.
W Magic Lantern jest potwierdzenie ostrości przy manualach przy LV - płaszczyzna ostrości może się wyświetlać np. na czerwono. Poza tym jest lupka 5, 10x wskazująca ostrość w wybranym joystickiem miejscu.
W nowych aparatach jest fotopułapka na zmianę kadru, fotopułapka na wejście kogoś/czegoś w pole ostrości, są HDRy (łącznie z tymi robionymi automatycznie przez aparat), panoramy, zaawansowane opcje do timelapsów. Wreszcie nawet jest możliwość wysyłania zdjęć na koniec świata przez Wifi. W niektórych jest też głębia ostrości, a nawet jeśli nie ma sterowania ostrości źrenicą oka to np. chociażby istnieje cudowna możliwość zmiany ISO ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
To, że w 7D nie ma to wiem. było w Zenicie, było w Praktice, ale w dużej ilości cyfrówek opcji takiej nie ma.
Śliczne dzięki za pomoc. !!
W Zenicie akurat nie było, przynajmniej w moim się nie dało zrobić 2 zdjęć na jednej klatce (TTL), dało się w Smienie i w Minolcie 505si.
Z drugiej strony w cyfrówkach to jakby mniejszy problem bo potem można sobie w PS czy innym GIMPie wszystko lepiej poskładać.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
W Zenicie akurat nie było, przynajmniej w moim się nie dało zrobić 2 zdjęć na jednej klatce (TTL), dało się w Smienie i w Minolcie 505si.
nie było takiego knefelka jak w Nikonie FM2 ale dało się to zrobić patentem z tego co pamiętam trzeba było przewinąć film, cofnąc jedną klatkę i naciągnąc migawkę. Wydaje mi się że takie zabawy z powodzeniem robiłem w 12 XP ale ręki sobie nie dam uciąć:)
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Z drugiej strony w cyfrówkach to jakby mniejszy problem bo potem można sobie w PS czy innym GIMPie wszystko lepiej poskładać.
Nie, jeśli potrzebujesz RAWa ;) Widzę analogię do ciemni. Praca na warstwach w photoshopie to odpowiednik podwójnego naświetlania ekspozycji pod powiększalnikiem a RAW to taka podwójna ekspozycja na negatywie
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Nie, jeśli potrzebujesz RAWa ;) Widzę analogię do ciemni. Praca na warstwach w photoshopie to odpowiednik podwójnego naświetlania ekspozycji pod powiększalnikiem a RAW to taka podwójna ekspozycja na negatywie
Analogia może i trafna, ale jednak w czasach cyfrowych możliwości manipulacji obrazem są większe. Poza tym na analogu bardzo dużo osób nie robiło samodzielnie odbitek (np. ja nigdy) i taka podwójna ekspozycja dawała pewne możliwości. Teraz każdy kto ma komputer może bez problemu edytować zdjęcie.
A tak swoją drogą to po co Ci RAW z podwójną ekspozycją?