Odp: Cudze dzieło w kadrze
Trzeba by w takim wypadku zapyać oceniającego za co wystawił swoją ocenę. Analogicznie można zapytać, czy pozywtywna ocena zdjęcia ucharakteryzowanej modelki jest oceną kunsztu charakteryzacji, urody dziewczyny uwiecznionej na zdjęciu czy też umiejętności fotografa, który akurat tę dziewczynę zaprosił na sesję, tej osobie zlecił charakteryzację i wykonał zdjęcie. Wiem uogólniłem :)
No ja to mam przechlapane w takim razie...
Ale ciesze sie, ze robiac "robaczki", "ptaszki" i inne zwierzatka dokumentuje dzielo stworcy :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Gdy widzę zdjęcie murala i pod nim pozytywne oceny, niejednokrotnie mam wrażenie, że oceniane jest dzieło malarza. Podobnie zresztą ze zdjęciami rzeźb czy instalacji.
Rozumiem, gdy autor zdjęcia wnosi coś od siebie - kontekst, nietypowy kadr, fajne światło, zestawienie z ciekawą sytuacją uliczną. Jeśli to zdjęcie samego dzieła, choćby nie wiem jak ładnie technicznie było zrobione, nie jest li tylko naszą dokumentacją?
Moim zdanie jest to zdjęcie dokumentacyjne. Można je zrobić lepiej lub gorzej. Poczekać na ciekawsze światło, poczekać lub wiedzieć kiedy w kadrze nie będzie będzie elementów niepotrzebnych (rozpraszających) jak np. samochody. Myślę też dobrze aby od razu było wiadomo po zdjęciu, że to mural, a nie z tytułu wątku w jakim zostało wstawione.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
No ja to mam przechlapane w takim razie...
Ale ciesze sie, ze robiac "robaczki", "ptaszki" i inne zwierzatka dokumentuje dzielo stworcy :)
No ale masz wpływ na oświetlenie, ułożenie robala w kadrze, wybór odpowiedniego kleju itp. ;)
Jak to się ma do sfotografowania obrazka? Bo takie czyste sfotografowanie murala można przecież porównać do sfotografowania obrazu. Mogę go zdokumentować ustawiając dobrze ostrość, oświetlenie i balans bieli. Nie mam wpływu na kadr i zawartość.
Fotografując dzieło Pana jakim jest robal, mogę poczekać na odpowiednią pozę, minę, pomanewrować tłem, kolorem, otoczeniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Nie mam wpływu na kadr i zawartość.
Masz wpływ w kontekście tego co napisałem wcześniej ale może nie mam racji. Widziałem tu na forum murale gdzie w kadrze były np. samochody.
Dla mnie to ma to sens jeśli działa na prawach zbliżonych do cytatu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_cytatu
z naciskiem na fragment o roli pomocniczej cytatu. Poza tym to reprodukcja niezaleznie od tego, czy samochody w kadrze są, czy nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Masz wpływ w kontekście tego co napisałem wcześniej ale może nie mam racji. Widziałem tu na forum murale gdzie w kadrze były np. samochody.
Tak, wcześniej napisałam coś podobnego:
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Rozumiem, gdy autor zdjęcia wnosi coś od siebie - kontekst, nietypowy kadr, fajne światło, zestawienie z ciekawą sytuacją uliczną.
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Tak, wcześniej napisałam coś podobnego:
Można było odnieść wrażenie (ja takie odniosłem), że to co napisałaś wcześniej:
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Rozumiem, gdy autor zdjęcia wnosi coś od siebie - kontekst, nietypowy kadr, fajne światło, zestawienie z ciekawą sytuacją uliczną. ...
nie może (nie ma prawa) być zastosowane do zdjęć murali
Myślę, że może - gdy mural jest jedynie częścią kadru.