Problem z odcieniem kolorów, w szczególności kolor zielony
|
Witam na początku wszystkich.
Pracuję jako fotograf w sklepie z odzieżą, mam problem z odcieniem kolorów na zdjęciach. Dokładnie chodzi o kolory z rodziny zielonych-wpadają zbyt w niebieski. Przykładem może być bluzka, która w rzeczywistości jest zielona a na zdjęciu wychodzi jako wręcz niebieska. Posiadam szarą kartę, ale nawet dzięki niej nie uzyskuję dobrze odwzorowanych kolorów(chyba że to nie jest wina balansu bieli). Czy za to może odpowiadać światło błyskowe( 4 lampy, w tym jedna z innej firmy- nie ma napisane jaką daje temp.barwową.Dodatkowo nawalił mi kabel synchro i wyzwalam błysk lampą wbudowaną w aparat- najmniejsza moc).
Czy istnieje jakiś sposób na uzyskanie dobrze odwzorowanych kolorów? Sprawdzałem na różnych nastawach w puszce- ingerowałem tylko w saturacje kolorów i w ustawienia "tryb obrazu"- zmieniałem między trybem natural i vivid.
Pzdr. Sylwek
Załączam pliki RAW+ JPG
http://speedy.sh/eyfCa/P7306810.ORF
http://speedy.sh/XB7YT/P7306814.ORF
http://speedy.sh/4G8mf/P7306810.jpg
http://speedy.sh/9Rqf7/P7306815.jpg
|
|
Odp: Problem z odcieniem kolorów, w szczególności kolor zielony
"Pracuję jako fotograf w sklepie z odzieżą, mam problem z odcieniem kolorów na zdjęciach."...
Ten problem dotyczy zdjęć wywołanych na papierze czy wyświetlanych na monitorze. Może trzeba zmienić Lab lub monitor:) Na moim monitorze wygląda całkiem OK, choć oczywiście nie wiem jakie kolory są naprawdę w rzeczywistości.
..."Przykładem może być bluzka, która w rzeczywistości jest zielona a na zdjęciu wychodzi jako wręcz niebieska."...
Masz na myśli te bluzkę w środku na zdjęciu. Nie sądzę aby w rzeczywistości miała kolor zielony, raczej to jakiś odcień turkusowy. W tych z lewej i prawej nie widzę niebieskiego zabarwienia.
" ...Czy za to może odpowiadać światło błyskowe( 4 lampy, w tym jedna z innej firmy- nie ma napisane jaką daje temp.barwową."...
Mieszane światło na pewno nie wpływa korzystnie na prawidłowe odwzorowanie barw choć nie sądzę aby tu miało jakieś decydujące znaczenie.
A moze to wina jest Twojego monitora.Moze to on jest najslabszym ogniwem w tym cyklu.
Na rawach sie nie znam:wink:Podejrzalem JPG .Ustawilem u siebie balans na tlo jako bialy.
W RPG jest ono 255.255.255.
Teraz kolory pokazuja sie tak.
Jasna kartka 174.172.173.
ciemna kartka 109.110.107.
ciuch od mojej lewej w jakims srednim miejscu 000.109.108
srodkowy 000.104.127.
i teraz ten z prawej 000.55.43.
I plik do popatrzenia posuwakowany Twoj JPGZałącznik 94012
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Masz na myśli te bluzkę w środku na zdjęciu. Nie sądzę aby w rzeczywistości miała kolor zielony, raczej to jakiś odcień turkusowy. W tych z lewej i prawej nie widzę niebieskiego zabarwienia.
Ten po środku to jest turkus, skrajnie z lewej to mięta, a skrajnie z prawej to ciemna zieleń( nie jest aż tak soczyście nasycona).
---------- Post dodany o 18:45 ---------- Poprzedni post był o 18:34 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A moze to wina jest Twojego monitora.Moze to on jest najslabszym ogniwem w tym cyklu.
Na rawach sie nie znam:wink:Podejrzalem JPG .Ustawilem u siebie balans na tlo jako bialy.
W RPG jest ono 255.255.255.
Teraz kolory pokazuja sie tak.
Jasna kartka 174.172.173.
ciemna kartka 109.110.107.
ciuch od mojej lewej w jakims srednim miejscu 000.109.108
srodkowy 000.104.127.
i teraz ten z prawej 000.55.43.
Monitor spróbuję skalibrować- niestety nie mam profesjonalnego kalibratora. Być może windowsowski kalibrator da radę :) .
Jeśli zaś chodzi o pomiar wb to próbkę brałem z szarej karty, po uprzednim ustawieniu ekspozycji wedłóg wytycznych z tej stronki http://xritephoto.com/documents/lite...Data-1p_EN.pdf sugerowałem się polem nr 22.
Nie ingerowałem w jpega tylko pracowałem na rawach.
Dodam że załączniki przedstawiają dwa rodzaje oświetlenia- błyskowe( 1 raw od góry) i światło ciągłe( plik drugi od góry)
Załącznik 94039To jest wywołany przeze mnie raw
L=51,
R=121,
G=122,
B=123
Oczywiście podaję dane z szarej karty.
1 załącznik(ów)
Pisałeś o niebieskim zabarwieniu, a tego na tych zdjęciach nie widać.
Nie odpowiedziałes na:
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Ten problem dotyczy zdjęć wywołanych na papierze czy wyświetlanych na monitorze.
Co do nasycenia zawsze można mniej lub więcej w obróbce to poprawić. Tu akurat mniej z tego pierwszego RAW-a : Załącznik 94038
Niezbędnym jednak byłby skalibrowany monitor wtedy byś miał pewność co do prawidłowości wyświetlanych kolorów.
To jest sklep internetowy, więc wszystko jest online, wyświetlane na monitorach komputerów.
Ps. Wiem że nie ma co się sugerować wyświetlaczem LCD z tyłu aparatu i też zielenie wychodzą niezbyt.
1 załącznik(ów)
Załącznik 94040
Wg mnie to jest urok postrzegania barw matrycy w puszce... oczywiście rodzaj oświetlenia ma kolosalne znaczenie, ale zakłada się , że lampy błyskowe mają światło raczej optymalne...
Z kalibracją monitora bym się wstrzymał.... Przerabiałem to nieraz i w firmie i w domu... bez sensu. W zależności od monitora i karty graficznej tam sprawdzić ustawienia.. Tak myślę, bo kalibracja monitora (EIZO) wykonana przez specjalistyczną firmę całkowicie zdyskwalifikowała mój monitor do pracy... (zaraz po wyjeździe specjalistów przywróciłem domyślny profil... )
Zwłaszcza , że w moim i innych monitorach jest pewnie przekłamanie , choćby turkus za niebieski, a mięta nie miętowa...
Tu na przykładzie wg Twoich opisów kolorystycznych i "postrzegania" mego monitora NEC 2490
takie coś zrobiłem choć wiadomo oko ludzkie każde inaczej barwy postrzega..
Swój monitor możesz skalibrować, ale czy klienci też będą mieli skalibrowane???
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Tu na przykładzie wg Twoich opisów kolorystycznych i "postrzegania" mego monitora NEC 2490
takie coś zrobiłem choć wiadomo oko ludzkie każde inaczej barwy postrzega..
Trzeba jednak przyznać, że Twoje dość znacznie odbiega od trzech powyższych wersji dlatego sądzę, że kolory najmniej są podobne do tych w rzeczywistości. Mogę się oczywiście mylić:)
---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:24 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Swój monitor możesz skalibrować, ale czy klienci też będą mieli skalibrowane???
Ale to już jest problem klienta, najważniejsze, że otrzyma prawidłowe zdjęcie pod względem kolorów i nie może mieć ewentualnych pretensji.
Szara kartę umieszczaj przed ciuchami. Jak w kładasz ją w ciuchy, to masz na niej trochę światła odbitego w kolorze ciuchów i już nie jest idealnie szara. Resztą zbytnio sie nie przejmuj, kazdy klient i tak będzie widział na swoim monitorze trochę inne kolory i nic na to nie poradzisz.