Wczoraj mi doszlo 5 filterkow:
-3 UV
-2 polary
+ tulejka
Niestety zadne konwertery do mnie nie dotarly :(
Wersja do druku
Wczoraj mi doszlo 5 filterkow:
-3 UV
-2 polary
+ tulejka
Niestety zadne konwertery do mnie nie dotarly :(
jak widze wszytskie sa hoya :(
Ja niestety nie doczekałęm sie tego testu o juz kupilem Polarka i Uv takiego jak w podpisie [hoya]. Nie ma co filtów testować. Są naprawde dobre.
Jeżelieli mozna to mnie najbardzej interesuje jak te filtry wychodza na tle mnie renomowanych firm jak King, Matrin czy HAMA.
Tak hoya.. ale chce pokazaz jaka jest roznica takim za 20zl a takim za 150zl bo roznica jest spora
A tak wyglada oli ktory ubral duzo filtrkow :)
Tylko ze dla mnie jest oczywiste ze fotki z polarkiem za 200zł Hoya [który przepuszcza 98.8% swiatła] beda lepsze niż z takim jak ja mam standard za 115zł. Ale i tak jestem ze swojego zadowolony, bo jest o niebo lepszy od np Matrina.Cytat:
Zamieszczone przez (A)rturo
Wegług mnie test byłby o wiele berdzej ciekawszy jakby pokazoano test konkurencyjnych firm. Np najtanszych filtów róznych firm dla amatorów i najdrozszych dla profesjonalistów. Bo jest oczywste ze jak ktos zajmuje sie fotografia amatorsko to wyberze tansze filtry... pytane jest tylko której firmy.
Ale tak ogólnie to i tak fajnie ze daja coś Tobie do przetestowania :D
Niestety firma ktora dala do testowania filterki nie ma innych niz hoya
A uwazam ze cos ponizej hoya i hama to juz bardzo kiepsko..
a hoya jest posrednia
Bo potem juz marumi , B&W gdzie filtr UV o srednicy 123mm kosztuje 2300zl :)
czyli tyle co olek c-750 :wink:Cytat:
Zamieszczone przez (A)rturo
w sumie hamy polary tez maja duzo do zyczenia - niestety, ale ponizej hoya zielonej to nie ma sensu schodzic jezeli hcodzi o jakosc zdjec
znowu poprawiem :wink: nie ma takiej firmy, ostatnio duzo osob przekreca nazwe tego wynalazku martin , matrin a tak naprade to sa filtry firmy Matin - ale i tak nic dobrego wiec przekerecajcie ile wlezie ;PCytat:
Ale i tak jestem ze swojego zadowolony, bo jest o niebo lepszy od np Matrina.
POzdr
OT. Jakis czas temu kupilem sobie zestaw ochronny do Olympus C-4xxx na 52m, ktory sklada sie z filtra UV firmy KING. Filtr sprzedawany osobno kosztuje cos kolo 20zl. Mam wrazenie ze psuje mi zdjecia, cos jest z ostroscia (choc moge sie mylic, bo dopiero testuje aparat!), mam tez problemy z lapaniem automatycznym ostrosci w trybie super macro (pisalem juz o tym na forum)...
Tak czy owak chce kupic jakis lepszy filtr ktory bedzie chronil mi obiektyw i nie bedzie niszczyl fotek.
Czy mozecie mi cos doradzic? Myslalem o Hoya....
BTW.
http://www.kki.pl/lech/porady/filtr_polar.html
acha mowie o filtrze UV. Troche zamieszalem bo podalem powyzej link do polaryzacyjnego.
podobny efekt mialem z hama 0haze, tez rozmywala, albo sa obszary rozmazane na kadrze, jedyne wyjscie kupic pozadne szkielko, w tym wypadku kazdy model uv hoya bedzie lepszy.
POzdr
a innym poscie napisales ze dobry jest Hoya z zielonej serii...
kurcze jakos mam problem zeby cos o tej serii znalezc... w sumie to mnie najbardziej interesuje cena ;)