Promocja na GF5 -200zł lub G5 -300zł
http://www.optyczne.pl/5549-nowo%C5%...3wk%C4%99.html
Aparaty objęte promocją:
Aparaty serii GF5 – zwrot gotówki w wysokości 200 zł
DMC-GF5KEG-K
DMC-GF5WEG-K
DMC-GF5XEG-K
Aparaty serii G5 – zwrot gotówki w wysokości 300 zł
DMC-G5KEG-K
DMC-G5WEG-K
DMC-G5XEG-K
Wg mnie warto :)
Odp: Promocja na GF5 -200zł lub G5 -300zł
warto - nie warto, mi się coś widzi że Panasonic ma problemy ze sprzedażą...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
warto - nie warto, mi się coś widzi że Panasonic ma problemy ze sprzedażą...
Czyli OMD też miało, że zaczęli dokładać 45? :)
Problemem Panasa jest pozycja Olympusa/Sony na rynku foto... Mało kto uważa Panasa za profesjonalnego w tym temacie :/
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Czyli OMD też miało, że zaczęli dokładać 45? :)
Problemem Panasa jest pozycja Olympusa/Sony na rynku foto... Mało kto uważa Panasa za profesjonalnego w tym temacie :/
Nie opowiadaj - popatrz na pozycję GH-2 i GH-3.
GF-5 , to dziwoląg nie gorszy od Nex-ów Sony, a seria G mocno przypomina lustrzanki. I ta matryca, po zmianie której odbił się trochę Olympus, a oni z nią zostali...
Ale może też być tak, że światowy kryzys i związany z nim spadek sprzedaży, dopadł wszystkich i każdy z producentów ratuje się jak może.
Co chwila któryś producent korzysta z "rebate" - nie tylko Panas i Olympus.
Wielokrotnie robili to i Canon, i Nikon.
GF to taka odpowiedź na E-PM - są do siebie zbliżone, a in plus GF ma wbudowaną lampę (nie trzeba jej nosić ze sobą) i dotykowy ekran.
G5 jest fizycznie bardzo podobny do OMD (wymiarami), więc jedynie wyglądem i matrycą (o czym pisałem w moim wątku o G5) odbiega od OMD i najnowszej serii PEN.
Co do GH to trochę inaczej - one nie leżą na półkach - kupują je świadomi użytkownicy.
EDIT:
Za to ta promocja jest dla mnie dość groteskowa :) http://www.optyczne.pl/5552-nowo%C5%...82_brutto.html
Chyba nie taka znow groteskowa, "zysk" jest wiekszy niz zwrot kasy przez Panasa :-) W kazdym razie fajnie nabyc 35/1.4 za 1699 zl. Gdyby tak Panas dal podobna promocje na Leice 25/1.4 :-)
Leicę od Panasa kupiłem w promocji, może nie tak dobrej jak obecna u Fuji ale i tak ze 3 stówy zaoszczędziłem. :)
Co do sytuacji Panasonica
Myślę że apz ma rację - po ostatnich premierach Olympusa poszła jednak fama w świat, że Panasonicowe m4/3 jest pod względem matrycy słabe. A że m4/3 kupują ludzie którzy co nieco o sprzęcie usłyszeli to widać zachowują rezerwę. Zarówno G5 jak i GF5 to pod wieloma względami fajne aparaty. Szkoda tylko że ich matryce nie są wstanie nawiązać równorzędnej walki z Olympusem.
strOOs - co do Twojego pytania o promocję Olympusa, to z tego co rozmawiałem ze sprzedawcami, to przed wprowadzeniem promocji aparat sprzedawał się raczej słabo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
strOOs - co do Twojego pytania o promocję Olympusa, to z tego co rozmawiałem ze sprzedawcami, to przed wprowadzeniem promocji aparat sprzedawał się raczej słabo.
No cenowo trochę przesadzili za niego. GH2 wcale nie był tańszy swego czasu, ale był do bardziej świadomych klientów skierowany, a OMD ma być "hipsterski".
Ciekawi mnie jak się sprzedaje X100.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
....po ostatnich premierach Olympusa poszła jednak fama w świat, że Panasonicowe m4/3 jest pod względem matrycy słabe. .....Zarówno G5 jak i GF5 to pod wieloma względami fajne aparaty. Szkoda tylko że ich matryce nie są wstanie nawiązać równorzędnej walki z Olympusem.
To co ja biedny żuczek mam zrobić z moim G1 i jego słabą matrycą:wink:
Tak poważniej czym będzie się różniło zdjęcie z OMD i G1 (z podstawowymi obiektywami) przy iso100, a niech będzie 200 bo OMD chyba iso 100 nie ma. Sądzę, że poza rozmiarami (mpix matrycy) dokładnie niczym...
Taki OT mi się nasunął
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak poważniej czym będzie się różniło zdjęcie z OMD i G1 (z podstawowymi obiektywami) przy iso100, a niech będzie 200 bo OMD chyba iso 100 nie ma. Sądzę, że poza rozmiarami (mpix matrycy) dokładnie niczym...
Taki OT mi się nasunął
Detalami w światłach / cieniach.
Tak, tu jest postęp (bardziej w światłach) - więcej można odzyskać na nowszych modelach.