Ubezpieczenie sprzętu foto
.
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia sprzętu fotograficznego. Czy ktoś już dokonywał takich działań? Ja próbuję się rozeznać w temacie na lokalnym rynku, ale jak na razie tylko jedna firma ubezpieczeniowa dość ostrożnie zadeklarowała ubezpieczenie sprzętu stawiając jednak warunki niemożliwe do spełnienia (czyli wskazanie miejsca, gdzie sprzęt się znajduje itp.) - czyli raczej miałoby to sens przy ubezpieczeniu sprzętu trzymanego w studio.
Ja jednak chcę ubezpieczyć sprzęt trzymany przy sobie podczas reportaży, na zewnątrz, w różnych sytuacjach - przede wszystkim od kradzieży (ze wskazaniem na rabunek - to chyba różnica :wink:).
Ktoś robił coś podobnego i może się podzielić doświadczeniami?
Odp: Ubezpieczenie sprzętu foto
Też jestem zainteresowany tym tematem. Pytałem w dwóch firmach ubezpieczeniowych i jedynie co zaproponowali to ubezpieczenie bagażu podczs lotu - o kradziezy nie chcieli nawet słyszeć:-(
W zeszłym roku robiłem rozeznanie z pomocą kolegi, który jest agentem ubezpieczeniowym i dowiedziałem się tyle, że biorąc sprzęt w teren nikt go nie ubezpieczy, nawet jak proponowałem wyższą stawkę. Mogłem ubezpieczyć sprzęt wyłącznie od kradzieży w domu lub jeśli ma się firmę, to z pomieszczeń w studio. A jak pisał pers odnośnie ubezpieczenia bagażu w podróży, często nie obejmuje ono sprzętu fotograficznego czy laptopa.
Trochę dziwne, bo sprzęt geodezyjny da się bez problemu ubiezpieczyć, a on pracuje głównie w terenie.
Dopóki nie będzie prawdziwej konkurencji w branży , to bedą nas doić cenami i sami wybierać co chcą a co nie ubezpieczyć.....
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
.
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia sprzętu fotograficznego. Czy ktoś już dokonywał takich działań? Ja próbuję się rozeznać w temacie na lokalnym rynku, ale jak na razie tylko jedna firma ubezpieczeniowa dość ostrożnie zadeklarowała ubezpieczenie sprzętu stawiając jednak warunki niemożliwe do spełnienia (czyli wskazanie miejsca, gdzie sprzęt się znajduje itp.) - czyli raczej miałoby to sens przy ubezpieczeniu sprzętu trzymanego w studio.
Ja jednak chcę ubezpieczyć sprzęt trzymany przy sobie podczas reportaży, na zewnątrz, w różnych sytuacjach - przede wszystkim od kradzieży (ze wskazaniem na rabunek - to chyba różnica :wink:).
Ktoś robił coś podobnego i może się podzielić doświadczeniami?
Ubezpieczenie sprzętu od kradzieży jest z pomieszczenia zamkniętego, dlatego też takie warunki stawia ubezpieczyciel.
Ubezpieczając mienie ( w PZU SA ubezpieczenie "pzu dom plus") jesteś również ubezpieczony od rabunku poza miejscem zamieszkania. Odpowiedzialność jest za rabunek ( z użyciem siły lub pod groźbą jej użycia ) natomiast nie jesteś ubezpieczony od kradzieży zuchwałej ( ktoś przechodzi lub przebiega obok , wyciąga Ci aparat z ręki i znika ze sprzętem). Te same zasady dotyczą roweru , torebki itp.
Odpowiedzialność za rabunek jest do 10% sumy ubezpieczenia mienia ( w tym gotówka do 5% )
Przy zakupie nowego sprzętu w MM lub Saturn można dokupić ubezpieczenie od kradzieży.
Najlepsze jest to że trzeba mieć ślady po pobiciu w innym wypadku nici z odszkodowania:mrgreen:
Nie przesadzaj, w ogólnych warunkach ubezpieczenia wyraźnie jest napisane czym jest rabunek ; nie tylko zastosowaniem przemocy fizycznej , lecz również groźbą jej natychmiastowego użycia.
Paragraf 5 pkt 5.5: Wyłączenia dotyczące Gwarancji ochrony Ryzyka Kradzieży:
-Kradzież bez użycia siły lub włamania.
-Kradzież popełniona przez Ubezpieczonego lub do której doszło z powodu rażącego niedbalstwa Ubezpieczonego (jak pozostawienie Ubezpieczonego Sprzętu bez dozoru na widocznym miejscu w pojeździe mechanicznym lub w miejscu publicznym lub innym miejscu uczęszczanym).