Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Ubezpieczenie sprzętu foto

diabolique
    Gość

Ubezpieczenie sprzętu foto

.
    Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia sprzętu fotograficznego. Czy ktoś już dokonywał takich działań? Ja próbuję się rozeznać w temacie na lokalnym rynku, ale jak na razie tylko jedna firma ubezpieczeniowa dość ostrożnie zadeklarowała ubezpieczenie sprzętu stawiając jednak warunki niemożliwe do spełnienia (czyli wskazanie miejsca, gdzie sprzęt się znajduje itp.) - czyli raczej miałoby to sens przy ubezpieczeniu sprzętu trzymanego w studio.
    Ja jednak chcę ubezpieczyć sprzęt trzymany przy sobie podczas reportaży, na zewnątrz, w różnych sytuacjach - przede wszystkim od kradzieży (ze wskazaniem na rabunek - to chyba różnica ).

Ktoś robił coś podobnego i może się podzielić doświadczeniami?

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Ubezpieczenie sprzętu foto

Też jestem zainteresowany tym tematem. Pytałem w dwóch firmach ubezpieczeniowych i jedynie co zaproponowali to ubezpieczenie bagażu podczs lotu - o kradziezy nie chcieli nawet słyszeć

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria

W zeszłym roku robiłem rozeznanie z pomocą kolegi, który jest agentem ubezpieczeniowym i dowiedziałem się tyle, że biorąc sprzęt w teren nikt go nie ubezpieczy, nawet jak proponowałem wyższą stawkę. Mogłem ubezpieczyć sprzęt wyłącznie od kradzieży w domu lub jeśli ma się firmę, to z pomieszczeń w studio. A jak pisał pers odnośnie ubezpieczenia bagażu w podróży, często nie obejmuje ono sprzętu fotograficznego czy laptopa.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Trochę dziwne, bo sprzęt geodezyjny da się bez problemu ubiezpieczyć, a on pracuje głównie w terenie.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Dopóki nie będzie prawdziwej konkurencji w branży , to bedą nas doić cenami i sami wybierać co chcą a co nie ubezpieczyć.....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Kiedyś czytałem na blogu Artura Nyka:
    http://arturnyk.blogspot.com/2011/09...yc-aparat.html
    http://arturnyk.blogspot.com/2012/11...zet-czyli.html
    http://arturnyk.blogspot.com/2012/10...eniestety.html

Znajomy fotograf 2 lata temu ubezpieczał swój sprzęt w Compensa. Nie wiem jak teraz sytuacja wygląda.

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    .
    Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia sprzętu fotograficznego. Czy ktoś już dokonywał takich działań? Ja próbuję się rozeznać w temacie na lokalnym rynku, ale jak na razie tylko jedna firma ubezpieczeniowa dość ostrożnie zadeklarowała ubezpieczenie sprzętu stawiając jednak warunki niemożliwe do spełnienia (czyli wskazanie miejsca, gdzie sprzęt się znajduje itp.) - czyli raczej miałoby to sens przy ubezpieczeniu sprzętu trzymanego w studio.
    Ja jednak chcę ubezpieczyć sprzęt trzymany przy sobie podczas reportaży, na zewnątrz, w różnych sytuacjach - przede wszystkim od kradzieży (ze wskazaniem na rabunek - to chyba różnica ).

Ktoś robił coś podobnego i może się podzielić doświadczeniami?
    Ubezpieczenie sprzętu od kradzieży jest z pomieszczenia zamkniętego, dlatego też takie warunki stawia ubezpieczyciel.
    Ubezpieczając mienie ( w PZU SA ubezpieczenie "pzu dom plus") jesteś również ubezpieczony od rabunku poza miejscem zamieszkania. Odpowiedzialność jest za rabunek ( z użyciem siły lub pod groźbą jej użycia ) natomiast nie jesteś ubezpieczony od kradzieży zuchwałej ( ktoś przechodzi lub przebiega obok , wyciąga Ci aparat z ręki i znika ze sprzętem). Te same zasady dotyczą roweru , torebki itp.
    Odpowiedzialność za rabunek jest do 10% sumy ubezpieczenia mienia ( w tym gotówka do 5% )
    Jacek

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Przy zakupie nowego sprzętu w MM lub Saturn można dokupić ubezpieczenie od kradzieży.
    Najlepsze jest to że trzeba mieć ślady po pobiciu w innym wypadku nici z odszkodowania

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria

Nie przesadzaj, w ogólnych warunkach ubezpieczenia wyraźnie jest napisane czym jest rabunek ; nie tylko zastosowaniem przemocy fizycznej , lecz również groźbą jej natychmiastowego użycia.
    Jacek

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Paragraf 5 pkt 5.5: Wyłączenia dotyczące Gwarancji ochrony Ryzyka Kradzieży:
    -Kradzież bez użycia siły lub włamania.
    -Kradzież popełniona przez Ubezpieczonego lub do której doszło z powodu rażącego niedbalstwa Ubezpieczonego (jak pozostawienie Ubezpieczonego Sprzętu bez dozoru na widocznym miejscu w pojeździe mechanicznym lub w miejscu publicznym lub innym miejscu uczęszczanym).