Zastanawiam się nad zakupem karty SD 32GB do OM-D ale chciałbym się upewnić czy nie będzie problemów z obsługą karty przez aparat. Widziałem też karty 64GB i 128GB - ktoś takich używał ?
Wersja do druku
Zastanawiam się nad zakupem karty SD 32GB do OM-D ale chciałbym się upewnić czy nie będzie problemów z obsługą karty przez aparat. Widziałem też karty 64GB i 128GB - ktoś takich używał ?
Nie przesadzaj z pojemnością. Jak karta padnie to stracisz dużo zdjęć.
Lepszym rozwiazaniem jest kilka mniejszych, w razie awarii straty w fotach mniejsze.
Mam karty 4GB i na nich mieści się 177 zdjęć w maksymalnej rozdzielczości RAW+JPG.
Aparat to E-5
Czy OM-D tak wielkie obsługuje mogą się wypowiedzieć posiadacze OM-D
Tak tylko karta jest pełna w najmniej oczekiwanym momencie ;-) Na razie tak tylko się zastanawiam i ciekaw jestem czy aparat obsługuje karty 64 i 128GB
I wtedy wyjmujesz zapełnioną i wkładasz czystą i dalej robisz foty.
Nie rób trzydziestu zdjęć takich samych, zrób cztery dobre, a wtedy nie są potrzebne tak wielkie karty. :-D
Dopiero co o to pytalem, po co kolejny watek o kartach?
Henry1 napisał dobrze..
..myśl nad kadrami i rób jak byś miał kliszę w aparacie ;)
Ja kupiłem Kingstona SD 8GB SDHC CLASS 10 i mi OMD pokazał błąd kary (formatowanie w aparacie nic nie dało) - w kompie i innych aparatach działa.
Kupiłem SanDisk i jest OK
Mój E-M5 obsługuje SanDisk 64KB Ultra 30MB/s (SDXC I).
Szczerze mówiąc, sam nie wiem po co mi tak duża karta...
Instrukcja podaje:
"W tym aparacie można używać następujących rodzajówkart pamięci SD (dostępne w sprzedaży): SD, SDHC, SDXC i Eye-Fi.Aby uzyskać najnowsze informacje, należy odwiedzić witrynę firmyOlympus."
Nie wiem czy to dotyczy tylko sandiska ale kupiłem ostatnio 32 GB Ultra 30MB/s i wyszło że z ultra to on ma niewiele wspólnego. W domu już miałem w wersji micro takiego i ten stary od tego nowego ok 3x szybszy. Więc uważajcie skąd bierzecie bo podróbek pełno. Na tygodniu będę reklamował.