nauka rysunku jako sciezka fotograficznego rozwoju.
Od dzis rozpoczynam nauke rysunku z nadzieja, ze rozwinie to moje poczucie estetyki. Znalazlem ksiazke, , ktora wiele obiecuje i jesli wierzyc amazonowskim recencja, spelnia swoje obietnice.
Takie postepy robia ludzie po 5-cio dniowych warsztatach opartych na tej ksiazce:
ksiazka oprocz tego, ze nauczy nas rysowac, pozwoli "inaczej patrzec na swiat" - czyli artystyczne pieprzenie o tym, ze zamiast obiektow powinno dostrzegac sie ksztalty i kolory.
ja im wierze ^^ i zaczynam od dzisiaj.
W obawie przed tym, ze gdzies po drodze zrezygnuje, szukam osob ktore razem ze mna podaza ta droga, zapewniajac dodatkowa motywacje (np. poprzez wymienianie sie postepami).
Odp: nauka rysunku jako sciezka fotograficznego rozwoju.
Jakoś sceptycznie podchodzę do tych przykładów. Czy jeśli ktoś nie ma talentu czy jakichkolwiek predyspozycji plastycznych to może się ot tak nauczyć korzystając z książki ?
Jeśli nie ma talentu, artystą nie zostanie. Jednak rysunek do pewnego momentu to również rzemiosło, jeśli ktoś ma zapał aby podreperować warsztat - czemu nie?
niemal kazdy nauczyciel (dobry, swiatowej klasy, nie pan henio od plastyki z podstawowki) powie ci, ze przekonanie o "wrodzonym talencie" to brednie.
Autorka tej ksiazki pisze, ze nie miala ANI JEDNEGO przypadku osoby, ktora po warsztatach z nia nie nauczyla sie rysowac.
Cytat:
Zamieszczone przez
hellbike
Autorka tej ksiazki pisze, ze nie miala ANI JEDNEGO przypadku osoby, ktora po warsztatach z nia nie nauczyla sie rysowac.
Reklama dźwignią handlu:)
Cytat:
Zamieszczone przez
hellbike
niemal kazdy nauczyciel (dobry, swiatowej klasy, nie pan henio od plastyki z podstawowki) powie ci, ze przekonanie o "wrodzonym talencie" to brednie.
Nauczyć można się wszystkiego. Z wyobraźnią tylko różnie bywa, ale rysowanie to fajna sprawa i napewno Ci nie zaszkodzi. Ojciec mojego kolegi z książki nauczył się malować i powiem szczerze, ze wychodzi to całkiem całkiem. Czasu troszkę to zajęło, ale na emeryturze inaczej zegar tyka:)
Cytat:
Zamieszczone przez
hellbike
Przed warsztatami tez kazdy umial rysowac.
Napisze inaczej-Kazdy po przeczytaniu wiersza nauczy sie go na pamiec.Jeden raz przeczytac musi,drugi sto razy.Ale nie kazdy nauczy sie go recytowac czytajac.
Mirek chyba najtrafniej to ujął
Racja, ja tam wierzę, że sam talent jednak jest wrodzony. :wink: Można oczywiście nauczyć się odtwarzać pewną rzeczywistość, ale nie równa się to z jej tworzeniem. :)
A tak na marginesie pozwolę sobie zauważyć iż jakiś czas temu odkryłem inną umiejętność która często idzie w parze z umiejętnościami fotograficznymi,a konkretnie mówiąc z robieniem nieporuszonych zdjęć w nieco trudniejszych warunkach. Jest to mianowicie strzelanie. Otóż dobrzy strzelcy mają wytrenowaną stabilna postawę i nie trzęsącą się rękę. Oraz delikatny palec na spuście (broni i migawki aparatu foto) - nie "zrywają" strzału i fotki. Wiem po sobie - kiedy zacząłem trochę strzelać ilość fotek zepsutych poruszeniem zdecydowanie mi spadła. Po paru znajomych też.