Odp: Olympus 12mm vs 9-18
Ja sie nie wypowiem, bo nie badalem az tak dokladnie obu, ale wspolczuje dylematu, bo to jest wybor jakosc vs uniwersalnosc ;-) Tez sie zastanawiam nad czyms takim.
Zwłaszcza, że cena 9-18 w OJ jest rewelacyjna:(
Serce podpowiada 12mm...
A rozum 9-18... ;-) Zalezy tez od zastosowan. Mi sie przyda 9-18 do landszaftow. Jednak sporo szerzej, a wowczas swiatlo nie ma az takiego znaczenia, wrecz mozna smialo troche domknac, zeby miec optymalna jakosc obrazu. Ale np. do wnetrz z reki - 12/2 rewelka.
Ogolnie 9-18 to jakby klase nizej niz 12/2, ale nadal milusie szklo:
Baa, sylwiusz, ja to wszystko wiem i wcale ewentualny wybór nie jest łatwiejszy. 12mm względem 9-18mm, kosztem uniwersalności, pozwala na obniżenie ISO - a to jest ważne przy PENach.
Sensownego landshafta to i 12-stką można strzelić, w słoneczny dzień z filtrem ND:)
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Czy 12mm nokautuje ostrością obrazka 9-18mm?
Nie nokautuje ostrością ale nokautuje światłem, chociaż 12 będzie ostrzejsze nokautem bym porównania nie nazwał bo m.zd 9-18 całkiem koszernym szkłem. Jak wspomniał sylwiusz - do wnętrz z ręki 12 jest niezastąpione, do lanszaftów uniwersalniejszy jest zoom. Mając ciemne szkło we wnętrzu statyw zrobi robotę, przy krajobrazie żeby mieć szeroko można sobie poradzić bez UWA - składając kilka ujęć.
ja mam teraz 24mm w swoim LX'e i brakuje mi szerokości.
tym bardziej, że miałem 16-35mm.
wszystko przeliczone na FF
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
... przy krajobrazie żeby mieć szeroko można sobie poradzić bez UWA - składając kilka ujęć.
i tu cenię sobie łatwość i przyjemność panoramy w sony.
bawiłem sie panoramą kolegi aparatem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Nie nokautuje ostrością ale nokautuje światłem, chociaż 12 będzie ostrzejsze nokautem bym porównania nie nazwał bo m.zd 9-18 całkiem koszernym szkłem. Jak wspomniał sylwiusz - do wnętrz z ręki 12 jest niezastąpione, do lanszaftów uniwersalniejszy jest zoom.
Jeśli autorowi wątku wystarczy 12mm i nie potrzebuje więcej światła niż z 9-18mm, to może uniwersalne 12-50mm :cool:
12-50 to, zwłaszcza z powodu ceny, też ciekawa opcja:)
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Witajcie,
proszę o opinię Forumowiczów na temat obiektywów 12mm i 9-18mm.
Pierwszy kusi lepszym światłem i ogólną solidnością, drugi jest bardziej uniwersalny i sporo tańszy, ale (niestety) z kitowym światłem.
Czy 12mm nokautuje ostrością obrazka 9-18mm?
Pozdrawiam,
piaseczek
Zakup oba , będzie uniwersalny szeroki zestaw....