2 załącznik(ów)
Zdjęcie córeczki i moto :)
Jako "nowy" (w sensie postów) na tym forum, ale jako czytający od dawna, pozwoliłem sobie wrzucić zdjęcie córeczki i moto.
Zdjęcie standardowym ZD 14-45mm (E-500), mysle o ZD 40-150 i ZD 35mm 1:3.5 makro, ale czy warto kupować dwa kit'y za cene jednego np. 14-54mm? - chodzi o jakość, no i makro i zoom.
Re: Zdjęcie córeczki i moto :)
Cytat:
Zamieszczone przez e-root
mysle o ZD 40-150 i ZD 35mm 1:3.5 makro, ale czy warto kupować dwa kit'y za cene jednego np. 14-54mm? -
Pytanie brzmi co chcesz robić :) Ja akurat mam taki zestaw i póki co mi wstarcza do żyjątek i widoczków (portretów i ludzie nie robię praktycznie wcale), do szczęścia brakuje mi czegoś "dłuższego" ;) niż 150mm, ale tutaj się wstrzymuję do przyszłego roku.
Oba szkiełka uważam za absolutnie warte swojej ceny, pod warunkiem oczywiście, że będziesz je wykorzystywał ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Pytanie brzmi co chcesz robić :) Ja akurat mam taki zestaw i póki co mi wstarcza do żyjątek i widoczków (portretów i ludzie nie robię praktycznie wcale), do szczęścia brakuje mi czegoś "dłuższego" ;) niż 150mm, ale tutaj się wstrzymuję do przyszłego roku.
Oba szkiełka uważam za absolutnie warte swojej ceny, pod warunkiem oczywiście, że będziesz je wykorzystywał ;)
Do makro chce ten 35mm bo już mnie troszkę drażną soczewki :? a podobno świetnie i szybko ostrzy.
Np. podczas tych pokazów na motocyklach wlaśnie brakowalo mi czegoś co bardziej przybliza niz 14-45, a i córeczka już nie za bardzo lubi jak się jej obiektywem "wjeżdza do nosa" :mrgreen: wiec z zaskoczenia taka 150'tka można cyknac coś ciekawego :mrgreen:
Ale jak napisałem, oba to koszt okolo 1600zl a za przyblizona cene moge kupic juz naprawede dobry obiektyw 14-54.
No i mam dylemat :roll:
Co do fotek, fotke z pokazów motocyklowych wybrałem zlą, jest ich wiecej i jako całość stanowią jakis mini reportaz.
Kilka jest w onecie w dziale fotoreportaże ;)
Cytat:
Zamieszczone przez e-root
Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Do makro chce ten 35mm bo już mnie troszkę drażną soczewki :? a podobno świetnie i szybko ostrzy.
Np. podczas tych pokazów na motocyklach wlaśnie brakowalo mi czegoś co bardziej przybliza niz 14-45, a i córeczka już nie za bardzo lubi jak się jej obiektywem "wjeżdza do nosa" :mrgreen: wiec z zaskoczenia taka 150'tka można cyknac coś ciekawego :mrgreen:
Ale jak napisałem, oba to koszt okolo 1600zl a za przyblizona cene moge kupic juz naprawede dobry obiektyw 14-54.
No i mam dylemat :roll:
bierz starszą (jaśniejszą) wersję 40-150 (obecnie niecałe 1000zł niestety :/ )i będziesz na pewno zadowolony ! 14-54 jest znaczne szybsze i jaśniejsze od kita którego posiadasz ale praktycznie pokryjesz ogniskowe a skoro potrzebujesz robić z dalsza fotki to sprawdzona 40-150 na pewno podejdzie.
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
bierz starszą (jaśniejszą) wersję 40-150 (obecnie niecałe 1000zł niestety :/ )i będziesz na pewno zadowolony !
pozdrawiam
A po czym poznam starsza od nowszej? powiem ze najtaniej 40-150 jest w .... ale nie wiem czy to nie bedzia jakas kryptoreklama? cena to 690zl!