Dylemat przed zmianą na mikrusa
Witajcie
Mam zzagwozdkę lekką. Otóż muszę zmniejszyć gabaryty fotozłomu, jaki ze sobą noszę i rezygnuję tymczasem z DSLR (Pentax) na rzecz m43. Tyle już wiem. Ale mój teoretyczny faworyt czyli Pen E-PL3 po pomacaniu nie zachwyca mnie. Ma strasznie mały LCD. Toż moja komórka ma większy i naprawdę czuję, że muszę wysilać oko, aby na tym ekraniku kadr zobaczyć. Przesadzili z miniaturyzacją co nieco.
E-P3 jest przesadnie drogi jak na to co oferuje w stosunku do E-PL3.
A obok stał Panas GX-1 i wyglądał całkiem zacnie. Zauważyłem, że na forum nie cieszy się ów Panas dobrą opinią, choć chyba nie wynika ona z marności aparatu a raczej z zawodu jaki Panasonic uczynił wypuszczając nie tak bardzo rewolucyjny model?
E-PL3 w MM stoi 2100 z kitem. Panas 2600 z kitem a E-P3 podchodzi pod 4. Możłiwości/cena wskazują na E-PL3. Jak Wam się widzi ów mikry ekranik w tym modelu? Da się mimo wszystko wygodnie na nim pracować?
Mam sporo manulanej szklarni ze stajni FD, Pentax, Contax. Też bym chciał z nich móc skorzystać. Olympus daje mi stabilizację, tylko co ona warta? Zauważyliście poprawę przy dłuższych czasach?
Mam też starego flesha Metza MZ 32-z2 z kostkami SCA. Czy mikrusy gadają jeszcze w starym TTLu?
P.
Odp: Dylemat przed zmianą na mikrusa
Witam !
Tak czytam i widze, ze nie lezy Ci mniejszy sprzet o gabarytach PEN-a.
Czy naprawde musisz miec mniejszy sprzet typu mikro 4/3 ?
Czy naprawde bardzo zyskasz przechodzac na mikro 4/3 ?
Moim zdaniem stracisz... sporo na kasie, na wizjerze, na szerszym DR, porecznosci oraz ergonomii.
Nie lepiej zrobic porzadek ze szklami w Pentaxie albo kupic Pentax-a K-R ktory jest dosc maly jak na lustrzanke i bardzo poreczny o
duzych mozliwosciach.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrlg
Pen E-PL3 po pomacaniu nie zachwyca mnie. Ma strasznie mały LCD... i naprawdę czuję, że muszę wysilać oko, aby na tym ekraniku kadr zobaczyć. Przesadzili z miniaturyzacją co nieco.
...
Jak Wam się widzi ów mikry ekranik w tym modelu? Da się mimo wszystko wygodnie na nim pracować?P.
Wszystkie aparaty o których piszesz mają ekran tej samej wielkości, i chyba żaden obecnie produkowany nie ma większego.
Skoro 3 cale to dla ciebie za mało, to polecam tablet z aparatem - zależnie od modelu mają ekrany 7 - 10 calowe
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrlg
Ale mój teoretyczny faworyt czyli Pen E-PL3 po pomacaniu nie zachwyca mnie. Ma strasznie mały LCD. Toż moja komórka ma większy i naprawdę czuję, że muszę wysilać oko, aby na tym ekraniku kadr zobaczyć. Przesadzili z miniaturyzacją co nieco.
:shock: No nie wiem... ale chyba macaliśmy inne mikrusy...
Odpowiem wspólnie, bo widzę, że nie zgadzacie się ze mną co do mikrości E-PL3. W sklepie był E-PL2 także i ten miał wyraźnie wygodniejszy wizjer. choćby inne proporcje. E-PL3 jest bardzo panoramiczny i w efekcie obraz 4:3 nie jest wyświetlany na całym ekranie tylko jego części. Inne aparaty nie miały tego problemu. Takie moje wrażenia były.
DSLR nie ma szans z m43 w kategorii: gdzie toto pomieścić gdy w plecaku pieluchy, słoiczki, misie i mała dzidzia. m43 z kompletem szkieł waży mniej niż mój K-20d bez szkieł. Nie wspomnę o zajmowanym miejscu.
A jak z TTLem? Stare lampy błyskowe dogadają się z m43 Olympusa?
P.
Ustaw na "lustrzankowe" 3:2 wtedy wykorzystasz wiekszą powierzchnie LCD.
To bierz E-PL2, bardzo wygodny aparat a ekranik sprawdza się nawet w słoneczne dni. Af ze szkłami MSC jest całkiem dobry. W E-pl3 nie pasuje mi odległość pomiędzy kółkiem wybory a ekranikiem, miałem problem z wciskaniem kółka przy wyborze pola af. Z czasem kupisz VF-2 i będzie bardzo fajny zestaw. Co do obiektywów to najlepiej 14-150 i zabawa z manualami lub podwójny kit (14-42II i 40-150).
Ja z zupełnie innej beczki :)
masz kasę na drugi aparat?? bierz olympusa xz-1 a pentaxa sobie zostaw :)
jak skończą się pieluszki to zaczną się rowerki i inna kupa zabawek to dopiero nie będziesz miał miejsca na nic :)
lepiej kup coś małego, bardziej ambitnego do rodzinnego focenia
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrlg
Witajcie
Mam zzagwozdkę lekką. Otóż muszę zmniejszyć gabaryty fotozłomu, ...
P.
Rozumiem, ze jedyna wykladnia pozbycia sie czesci gratow jest miniaturyzacja a jako zastosowanie codzienne pstrykanie, sprzedaj P i zrob co mozesz najlepszego, poszukaj uzywki z gwarancja Panasonica G1 z 14-45. 90% sytuacji zrobisz tym sprzetem, reszta to twoje manuale, na jakosci stracisz pomijalnie, a radosc i przenosnosc z nawiazka Ci to wynagrodzi.
pozdrowionka
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Rozumiem, ze jedyna wykladnia pozbycia sie czesci gratow jest miniaturyzacja a jako zastosowanie codzienne pstrykanie, sprzedaj P i zrob co mozesz najlepszego, poszukaj uzywki z gwarancja Panasonica G1 z 14-45. 90% sytuacji zrobisz tym sprzetem, reszta to twoje manuale, na jakosci stracisz pomijalnie, a radosc i przenosnosc z nawiazka Ci to wynagrodzi.
pozdrowionka
Czy 14-45 od Panasa jest istotnie lepsze optycznie od kitów Olka?