Odp: coś dobrego i małego
zx1 albo lx5... opinie rozbieżne, to chyba w kategorii, który z nich wybrać ;)
Jeśli nie chcesz PEN-a z jego szklarnią bierz XZ-1 będziesz zadowolony. Nawet krajobrazy z latawców nieźle z niego wychodzą chociaż jest to obrazek nieco gorszy od obrazka z PEN-a. A obiektyw ma podobny w zakresie do 14-54 na E-systemie.
Pozdrawiam AP.
Do kieszeni to może S95 ? - ciężko tu coś specjalnie dokupić i ciemnica na długim końcu, ale jest naprawdę mały.
Do zdjęć między LX-5 a XZ-1 to ten drugi, jednak zalecam "robić" w RAW.
dzięki za rady, muszę zerknąć na różnice pomiędzy XZ1 a LX5 - bo niby podobne a parę szczegółów je różni - chyba video w panasonicu lepsze, szeroki kąt i ekran jeśli pamięć mnie nie myli. Co zaś się tyczy zdjęć - innych niż rawy nie robię - no chyba, że ktoś z rodziny strasznie się upiera, żeby przy jakiejś cegle uwiecznić ich podobiznę to zapodaję wtedy jpg :)
Mimo wszystko polecam E-PL1, cena świetna, jakość też. Do kieszeni nie wejdzie ale do każdej torby lub plecaka tak a jak się postarać, to z penów są świetne zdjęcia.
trochę mnie te Peny ciekawią, są całkiem poręczne (body) na ale mam wrażenie że w standardzie z naleśnikiem występuje ostatnio tylko koszmarnie drogi ep3 i starszy ep2 a tylko tą konfigurację uważam za kieszeniową - z większym obiektywem to ja już wolę targać e500
Większym? Widziałeś rozmiary kitów?
E-PL2 ma obiektyw 14-42 II, naprawdę malutki. Ten który jest w komplecie z E-pl1 też wielki nie jest, większa średnica, na długość to samo.
Sprawdziłem, wersja II jest o jakieś 4-5 mm dłuższa :wink:
oczywiście, a od czego są wystawownie typu MM lub Saturn. Tak widziałem, no oczywiście nie powiem, że jakiś to gigant ale mam wrażenie, że nie jest już wtedy malutki i poręczny - a kit, nie jest to co lubią tygrysy najbardziej...