Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi
Witajcie. Fotografią interesuję się od co najmniej 3 lat ale niestety wciąż brakuje mi czasu na moje hobby a tym samym czasu na poprawę umiejętności, wyzbycia się pewnych popełnianych błędów itp. Długo zastanawiałem się czy zakładać taki wątek, czy warto zmierzyć się z często okrutną rzeczywistością w postaci niskiej oceny ale odebrałem ich już tyle w swoim albumie głównym, że chyba jestem gotowy na kolejne baty z Waszej strony. Na naukę chyba nigdy nie jest za późno, dlatego proszę Was o opinie i ocenę zdjęć - uczciwą, konstruktywną i zarazem o rady. W przypadku uwag postarajcie się proszę podpowiedzieć jakieś rozwiązanie mogące poprawić zdjęcie. Zaznaczę jeszcze, że korzystam z e-510 oraz ZD 14-54 w. II oraz ZD 70-300. No to zaczynamy.
Wybrałem się dzisiaj na spacer po lesie. Próbowałem obiektywem ZD 70-300 pokusić się o ciekawe ujęcia makro. Nie jestem specjalistą w tej dziecinie, ba nigdy wcześniej nie próbowałem tego typu zdjęć robić. Będę wklejał stopniowo z czasem zmieniając tematykę.
1)
Odp: Na naukę nigdy nie jest za późno - czekam na uwagi
No co?Wazka jak wazka.Jednak w tak ostram sloncu ustaw sobie EV na -1 pomiar punktowy na najjasniejsze obszary,przytrzymaj spust w polowie ,przekadruj trzymajac i po wykadrowaniu nacisnij.Bedzie Ci latwiej pozniej na kompie.Wyostrzaj fotki jak przedstawiasz w necie.Te do netu sie calkiem inaczej obrabia jak te co chcesz wywolac na papier.Uspokajaj kolory.Wsciekla zielen,zolty i czerwony mnie np odrzuca od razu.Mz mniej koloru to jego wiecej,zreszta ja zawsze uwazam,ze mniej to znaczy wiecej
Moze tak????
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Próbowałem obiektywem ZD 70-300 pokusić się o ciekawe ujęcia makro. Nie jestem specjalistą w tej dziecinie, ba nigdy wcześniej nie próbowałem tego typu zdjęć robić.
Masochista? Nie bałeś się? :-P
Czemu zacząłeś od czegoś, czego jeszcze nie próbowałeś?
MZ kompletnie nieudana próba. Nieostro (chyba nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu), owad ginie w tle.
Saraj się podejść bliżej owada, zwiększyć otwór przesłony (będziesz miał więcej światła- mniejsze ISO a więc szumy). Da to mniejszą GO co pozwoli rozmyć tło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No co?Wazka jak wazka.Jednak w tak ostram sloncu ustaw sobie EV na -1 pomiar punktowy na najjasniejsze obszary,przytrzymaj spust w polowie ,przekadruj trzymajac i po wykadrowaniu nacisnij.Bedzie Ci latwiej pozniej na kompie.Wyostrzaj fotki jak przedstawiasz w necie.Te do netu sie calkiem inaczej obrabia jak te co chcesz wywolac na papier.Uspokajaj kolory.Wsciekla zielen,zolty i czerwony mnie np odrzuca od razu.Mz mniej koloru to jego wiecej,zreszta ja zawsze uwazam,ze mniej to znaczy wiecej
Moze tak????
Jak kiedyś znajdziesz chwilkę Mirku to mógłbyś coś z tego zdjęcia zrobić, chciałbym zobaczyć co da się z niego wyciągnąć a Ty jesteś w tym dobry :)
---------- Post dodany o 23:40 ---------- Poprzedni post był o 23:37 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Masochista? Nie bałeś się? :-P
Czemu zacząłeś od czegoś, czego jeszcze nie próbowałeś?
MZ kompletnie nieudana próba. Nieostro (chyba nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu), owad ginie w tle.
Saraj się podejść bliżej owada, zwiększyć otwór przesłony (będziesz miał więcej światła- mniejsze ISO a więc szumy). Da to mniejszą GO co pozwoli rozmyć tło.
Bliżej niestety nie mogłem podejść - owad był na drzewie. Co do ostrości to przyznam, że patrzyłem jak wygląda bardziej wyostrzone i moim zdaniem było bardzo nienaturalne. Zawsze zaczyna się od czegoś czego się nie próbowało dlatego nazywa się to zaczynaniem :) a nie kontynuowaniem ;) Jestem nastawiony na krytykę w przypadku nieudanych prób, po to własnie ten wątek. Zresztą widać, że takie oceny dużo dają. Kiedyś Helmuthcie prześledziłem Twój wątek i pierwsze zdjęcia też były kiepskie i masa nieudanych prób (np te z drzewami - totalny bałagan), a teraz robisz naprawdę świetne zdjęcia:) Pozazdrościłem.
Brak ostrości, bałagan w tle i przepały na liściach. W dodatku zamiast oczu owada (oczy są zawsze fajne) widać jego plecy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Brak ostrości, bałagan w tle i przepały na liściach. W dodatku zamiast oczu owada (oczy są zawsze fajne) widać jego plecy ;)
do wszystkiego poza ostatnią uwagą się zgadzam:) Dla jednego ciekawe są oczy, dla innego znaczek na plecach, dla jeszcze innego skrzydełka, kwestia gustu. Z tą ostrością trochę się martwię bo wyostrzam na ok 130% z promieniem na ok 6-7.
1 załącznik(ów)
2) Załącznik 53200 No to przesyłam robala z oczkami. Swoją drogą jego oczka i zawadiacki uśmiech zdradzają, że chyba robal był pod wpływem..
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
do wszystkiego poza ostatnią uwagą się zgadzam:) Dla jednego ciekawe są oczy, dla innego znaczek na plecach, dla jeszcze innego skrzydełka, kwestia gustu.
To, co jest ciekawe, trzeba pokazać. Ale tu znaczka na plecach nie ma, a skrzydła są ledwo widoczne, bo zlewają się ze wszystkim wokół. Jak coś jest ciekawe, to pokaż to, ale nie sto innych rzeczy wokół. I pamiętaj, że to, co jest ciekawe dla Ciebie, może być kompletnie nudne dla 99% oglądających. Wtedy właśnie będziesz dostawał baty ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Z tą ostrością trochę się martwię bo wyostrzam na ok 130% z promieniem na ok 6-7.
Obawiam się, że to kwestia ostrości, a nie wyostrzania. W każdym razie nie ustawiaj tak dużego promienia. 1 wystarczy, a nawet mniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Z tą ostrością trochę się martwię bo wyostrzam na ok 130% z promieniem na ok 6-7.
Wyostrzanie to nie tylko ustawienie dwoch parametrow i klikniecie.To caly proces,czasem dosc dlugi i skomplikowany.Tak po krotce to rozbicie na kanaly,wyszukanie krawedzi,wyostrzanie,rozmywanie,usuwanie szumu i ziarna,I jak jeszcze malo to metod tych jest wiele. Ja znam co najmniej 15,ktore na codzien stosuje.Inne do kwiatka,inne do portretu a jeszcze inne do krajobrazu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Wyostrzanie to nie tylko ustawienie dwoch parametrow i klikniecie.To caly proces,czasem dosc dlugi i skomplikowany.Tak po krotce to rozbicie na kanaly,wyszukanie krawedzi,wyostrzanie,rozmywanie,usuwanie szumu i ziarna,I jak jeszcze malo to metod tych jest wiele. Ja znam co najmniej 15,ktore na codzien stosuje.Inne do kwiatka,inne do portretu a jeszcze inne do krajobrazu.
No tak to w tej kwestii na pewno jeszcze sporo nauki przede mną. Póki co zawsze robiłem to dość prostym sposobem bawiąc się suwaczkami w acdsee. Ostatnio dorwałem photoshop element 9 może tym uda mi się zrobić coś ciekawszego.