mam pytanie - widziałem jak ktoś robił zdjęcia z lampą błyskowa którą miał połączoną z aparatem przewodem - mógł podświetlać od dołu, z boku - nie w osi obiektywu.
Efekty były ciekawe. Czy coś takiego działa z e300?
Wersja do druku
mam pytanie - widziałem jak ktoś robił zdjęcia z lampą błyskowa którą miał połączoną z aparatem przewodem - mógł podświetlać od dołu, z boku - nie w osi obiektywu.
Efekty były ciekawe. Czy coś takiego działa z e300?
kostka synchro + jakas lampa
btw.
https://forum.olympusclub.pl/topics3...la-vt10039.htm
Tak. Musisz kupić kabel OLYMPUS FL-CB05. Jest to przewód przedłużający. Jeden jego koniec podpina się do gorącej stopki aparatu, a drugi koniec posiada własną gorącą stopkę, na której montujesz lampę błyskową. Kabel posiada długość jednego metra. Oryginalne akcesoria są jednak drogie.Cytat:
Zamieszczone przez JACEKMAIL2
LINK do sklepu
PS. Może pierwszy raz dostanę punkt Pomógł... hihihihihihi
Dzięki, tak zrobię.
Punkt też dam
Niestety nic taniej nie znalazłem :cry: LINKCytat:
Zamieszczone przez JACEKMAIL2
Wygodniejszym patentem niż kabelek jest fotocela. Wyzwalasz wtedy lampę włyskiem wbudowanej lampy, albo założonej na aparat. Przykładowo - jeśli masz zewnętrzną lampę to odbijasz od sufitu, drugą lampę mocujesz z fotocelą na statywie (np. takim malutkim za 10 zł. z allegro) i ustawiasz gdzie chcesz. Błysk pierwszej wyzwoli błysk tej na statywie (może to być tania i lampa, nie musi być dedykowana).
Kurde - ponad 400zł za kabel to trochę przegięcie, nie wiem kto w Polszy nakręca takie ceny ale to polityka trochę poniżej pasa. Ten sam kabel w Amerykanowie - chociażby w sklepie Amazon - około 50$, to samo w B&H, co i tak nie jest mało. Ten wątek dał mi do myślenia czy sobie takiego kabelka nie sprawić - do makro w terenie może być czasem przydatne. Dotychczas odbijałem światło lampy z gorącej stopki stosując karton z naklejoną folią aluminiową.
Do autora wątku - jeżeli chcesz używać tak lampy w warunkach studyjno-domowych i nie jest Ci potrzebny pomiar TTL podobną robotę może zrobić fotocela...
Dzięki wszystkim za dobre słowo - ale jako nowy brnę dalej - jak się ma cena lampy do ceny fotoceli ?
Wyczytałem na forun że w tłoku fotocelą można komuś odpalić lampę albo ktoś zaktywuje moją.
Może jednak rzucić się na na dedykowaną lampę i kabel.
Zgadzam się że to wszystko kosztuje za drogo.
A poza tym mógłbyś sprzedawać na allegro kable z zyskiem :)Cytat:
Zamieszczone przez ktotek
Przecież jest o wiele tańsze rozwiązanie - kostki z kabelkiem synchro.
Na przykład Hama takie produkuje i chodzą na allegro.
Pomiaru TTL nie będzie ale efekty też bywają ciekawe.
Pozdr!