Witam.
Mam pytanie:
Dlaczego ilość fotek zmienia się w zależności od trybu fotografowania? Na trybach manualnych wskazuje na 11 zdjęć mniej niż na trybach automatycznych (programy tematyczne). Czy zdjęcia zrobione w auto zajmują mniej miejsca?
Wersja do druku
Witam.
Mam pytanie:
Dlaczego ilość fotek zmienia się w zależności od trybu fotografowania? Na trybach manualnych wskazuje na 11 zdjęć mniej niż na trybach automatycznych (programy tematyczne). Czy zdjęcia zrobione w auto zajmują mniej miejsca?
a rozdzielczość i kompresja zdjęć jest taka sama?
Przed chiwla sprawdzilem i u mnie chyba tak nie jest. Jestem w P i mam do zrobienia 69 RAW, przelaczam sie na "Portrait" i nadal tyle samo. Na jaki tryb ty sie przelaczales? Moze po prostu na jakis, gdzie sie zmienia format/kompresja zdjecia? Nie bardzo wiem, jak to w trybach tematycznych z tym jest, bo nie uzywam ich, ale jak podasz co dokladnie mam sprawdzic to moge sprawdzic. Aparat lezy tuz obok mnie :)
Pzdr
Zmieniam np z M lub P na portrait lub inny program i z 58 zmienia się na 69. Oba tryby w RAW. Brat w E-500 ma takie samo zjawisko i dlatego pstryka w Auto bo więcej fotek wchodzi.
To ja nie wiem co jest grane. U mnie tak nie jest. A jaka karta? I jakie Auto? Przeciez w E330 nie ma trybu Auto, jest tylko PASM i tryby tematyczne. A moze sprobuj pstryknac te 69 zdjec w celu sprawdzenia, czy to rzeczywiscie jest 69, a nie 58 tylko aparat zle pokazuje? Nie wiem, taki mi pomysl wpadl do glowy...Cytat:
Zamieszczone przez marecki
Pzdr
ciekawe ciekawe... a moze w jednym z tych trybow jest wlaczone NR
Ja używałem programów i trybu M a brat w e-500 Auto i M i takie same objawy. Sam na to nie wpadłem tylko on mi to pokazał. Rzeczywiście jak wróce z pracy to sprawdzę to dokładniej. sprawdzę rozmiar plików i trzasne te 69 fotek. Wczoraj jednak w chwili wolnej sprawdziłem jedynie że oba tryby miały RAW, fotka bez lampy, i wszyskie parametry typu sharpness, vivid itp takie same. Jedynie tryb się zmieniał i wraz z nim ilość fotek.
Czy NR jak pisze Jeronimo może mieć na to wpływ?
Tak, ma wplyw. Majac wlaczone NR mozesz zrobic mniej fotek. Mi przed chwila zmniejszylo sie z 69 do 56 po wlaczeniu NR.Cytat:
IMO normalne.Cytat:
Zauwaz, że niektóe tryby auto pstrykają zdjęcia tylko w jednej, niższej rozdzielczości.
AFAIR tryby np. kolacji przy swiecach czy muzealny wala tylko w 1600x1200.
Nie mówię o trybach w scene tylko tych z pokrętła. Ale faktycznie nie wiem jak jest z NR.