Witam.
Mam pytanie:
Dlaczego ilość fotek zmienia się w zależności od trybu fotografowania? Na trybach manualnych wskazuje na 11 zdjęć mniej niż na trybach automatycznych (programy tematyczne). Czy zdjęcia zrobione w auto zajmują mniej miejsca?
Witam.
Mam pytanie:
Dlaczego ilość fotek zmienia się w zależności od trybu fotografowania? Na trybach manualnych wskazuje na 11 zdjęć mniej niż na trybach automatycznych (programy tematyczne). Czy zdjęcia zrobione w auto zajmują mniej miejsca?
mente et malleo
a rozdzielczość i kompresja zdjęć jest taka sama?
Przed chiwla sprawdzilem i u mnie chyba tak nie jest. Jestem w P i mam do zrobienia 69 RAW, przelaczam sie na "Portrait" i nadal tyle samo. Na jaki tryb ty sie przelaczales? Moze po prostu na jakis, gdzie sie zmienia format/kompresja zdjecia? Nie bardzo wiem, jak to w trybach tematycznych z tym jest, bo nie uzywam ich, ale jak podasz co dokladnie mam sprawdzic to moge sprawdzic. Aparat lezy tuz obok mnie
Pzdr
Zmieniam np z M lub P na portrait lub inny program i z 58 zmienia się na 69. Oba tryby w RAW. Brat w E-500 ma takie samo zjawisko i dlatego pstryka w Auto bo więcej fotek wchodzi.
mente et malleo
To ja nie wiem co jest grane. U mnie tak nie jest. A jaka karta? I jakie Auto? Przeciez w E330 nie ma trybu Auto, jest tylko PASM i tryby tematyczne. A moze sprobuj pstryknac te 69 zdjec w celu sprawdzenia, czy to rzeczywiscie jest 69, a nie 58 tylko aparat zle pokazuje? Nie wiem, taki mi pomysl wpadl do glowy...Zamieszczone przez marecki
Pzdr
ciekawe ciekawe... a moze w jednym z tych trybow jest wlaczone NR
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Ja używałem programów i trybu M a brat w e-500 Auto i M i takie same objawy. Sam na to nie wpadłem tylko on mi to pokazał. Rzeczywiście jak wróce z pracy to sprawdzę to dokładniej. sprawdzę rozmiar plików i trzasne te 69 fotek. Wczoraj jednak w chwili wolnej sprawdziłem jedynie że oba tryby miały RAW, fotka bez lampy, i wszyskie parametry typu sharpness, vivid itp takie same. Jedynie tryb się zmieniał i wraz z nim ilość fotek.
Czy NR jak pisze Jeronimo może mieć na to wpływ?
mente et malleo
Tak, ma wplyw. Majac wlaczone NR mozesz zrobic mniej fotek. Mi przed chwila zmniejszylo sie z 69 do 56 po wlaczeniu NR.Zamieszczone przez marecki
IMO normalne.Zamieszczone przez marecki
Zauwaz, że niektóe tryby auto pstrykają zdjęcia tylko w jednej, niższej rozdzielczości.
AFAIR tryby np. kolacji przy swiecach czy muzealny wala tylko w 1600x1200.
5Dm3
Nie mówię o trybach w scene tylko tych z pokrętła. Ale faktycznie nie wiem jak jest z NR.
mente et malleo