Problemy z instalacja olympus Mastera ...
Witam,
Jestem (do tej pory szczęśliwym) posiadaczem takiego właśnie aparatu który w zupełności spełnia moje potrzeby. Niestety jako że pracuję w całości pod "pingwinkiem" nie miałem potrzeby przejmowania się oprogramowaniem do tegoż aparatu. Teraz jednak potrzebuję aparat uczynić dostępnym także dla mojej drugiej połowy, co wiąże się z zainstalowaniem oprogramowania pod "okienka".
I tu następuje problem:
CAMEDIA Master 4.2 - jaki jest dołączany do aparatu się nie instaluje, w chwili kiedy powinna nastąpić jego instalacja - po wpisaniu min. kodu, program instalacyjny zawisa i potrafi "wisieć" nawet i 4 h.
Szukałem czy nie ma gdzieś możliwości uzyskania samego programu, ale nie znalazłem.
Czy ktoś może mnie poratować i powiedzieć co zrobić, żeby moje "okienka" [Windows XP Professional] zaczęły widzieć aparat ?
Re: Problemy z instalacja olympus Mastera ...
Cytat:
Zamieszczone przez Wojciech.Cieciwa
...Czy ktoś może mnie poratować i powiedzieć co zrobić, żeby moje "okienka" [Windows XP Professional] zaczęły widzieć aparat ?
Skoro masz dołączone do aparatu CM 4.2, to na pewno masz nowoczesniejszy typ aparatu. Skoro tak, to do Win XP NIE MA specyficznych sterowników - winda instaluje własne i widzi aparat jako kolejny dysk (dysk wymienny). Jeżeli Win "nie widzi" aparatu (czyli dysku wymiennego), to, albo masz uszkodzony aparat (idź do kumpla z komputrem i od razu to wyeliminuj, lub potwierdź), albo Twój komputer posiada kilka dysków sieciowych lub dyski lokalne pokrojone są na partycje. Aparat Olympus instaluje się zawsze jako napęd E: (wyjatkowo rzadko, jako F:), a winda preferuje dyski lokalne (czy sieciowe), a kompletnie olewa wymienne, jeżeli mają taką sama literę. W takiej sytuacji dopnij do kompa aparat, włącz i zajrzyj do: Mój komputer -> Zarządzaj -> Zarządzanie dyskami, a nastepnie sprawdź, czy faktycznie masz inny dysk, niż zazwyczaj bez aparatu. Jeżeli tak, to po prostu zmień literkę napędu (dysku wymiennego) na taką, jaka nie powtarza się w obrębie partycji, lub dysków sieciowych i Winda zacznie od razu "widzieć" dysk wymienny.
Jack
Problem z instalacją Mastera
A ja mam laptopa i kiedy próbuję zainstalować to w domu, to instalacja wywala się na braku dostępu do foldera sieciowego, który jest w pracy. I nie widzę tu nigdzie, by można to zmienić - bez sensu.
Re: Problem z instalacją Mastera
Cytat:
Zamieszczone przez malecek
A ja mam laptopa i kiedy próbuję zainstalować to w domu, to instalacja wywala się na braku dostępu do foldera sieciowego, który jest w pracy. I nie widzę tu nigdzie, by można to zmienić - bez sensu.
czyli musisz poprosić admina aby dał Ci dostęp do tego katalogu. :mrgreen: