Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Problemy z instalacja olympus Mastera ...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problemy z instalacja olympus Mastera ...

Witam,

Jestem (do tej pory szczęśliwym) posiadaczem takiego właśnie aparatu który w zupełności spełnia moje potrzeby. Niestety jako że pracuję w całości pod "pingwinkiem" nie miałem potrzeby przejmowania się oprogramowaniem do tegoż aparatu. Teraz jednak potrzebuję aparat uczynić dostępnym także dla mojej drugiej połowy, co wiąże się z zainstalowaniem oprogramowania pod "okienka".
    I tu następuje problem:
    CAMEDIA Master 4.2 - jaki jest dołączany do aparatu się nie instaluje, w chwili kiedy powinna nastąpić jego instalacja - po wpisaniu min. kodu, program instalacyjny zawisa i potrafi "wisieć" nawet i 4 h.
    Szukałem czy nie ma gdzieś możliwości uzyskania samego programu, ale nie znalazłem.
    Czy ktoś może mnie poratować i powiedzieć co zrobić, żeby moje "okienka" [Windows XP Professional] zaczęły widzieć aparat ?

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Witam
    Masz kilka możliwości.
    Możesz zainstalować Olympys Master 2.0 darmowa wersja w wątku
    https://forum.olympusclub.pl/topics1...rmo-vt9827.htm
    Albo poprostu Windows (total) commander i komputer widzi aparat jako dyskietkę. Pod eksploatorem windowsa też powinien widzieć. Przy windzie XP nie ma potrzeby instalowania żadnych drajwerów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01
    Witam
    Masz kilka możliwości.
    Możesz zainstalować Olympys Master 2.0 darmowa wersja w wątku
    https://forum.olympusclub.pl/topics1...rmo-vt9827.htm
    Albo poprostu Windows (total) commander i komputer widzi aparat jako dyskietkę. Pod eksploatorem windowsa też powinien widzieć. Przy windzie XP nie ma potrzeby instalowania żadnych drajwerów
    OM 2.0 już zasysam - możliwe, że to rozwiąże moje problemy.
    Co do widoczności aparatu przez Windows Commandera - to nie jest tak wesoło, system widzi, że jest aparat, ale Commander już nie, co więcej w "Mój komputer" także nie widać aparatu ..

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    dziwne masz XP?
    Moi rodzice mają ten sam sprzęt i zawsze zgrywam przez comandera zresztą moje też.
    może spróbuj drajwery USB
    http://downloads.olympus-europa.com/...4/usbstw98.exe

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Musisz dobrze zainstalować Windowsa

A jak najlepiej zainstalować windowsa ?
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

instalacja OM

zacznijmy od doprowadzenia systemu do ładu:
    - zobacz czy nie masz jakis syfow uruchamianych przy starcie kompa
    start -> uruchom -> msconfig
    (albo HijackThis)

- przeskanuj kompa
    Ad-aware SE Personal oraz Spybot Search & Destroy

- pozniej jakis program antywirusowy i skanowanie

- dodatkowo mozesz wywalic z rejestru jakies wpisy - jesli olek cos namotal podczas nieudanych instalacji (bo zakladam ze nie doszlo do etapu ze programu nie ma ale wisi w panelu sterowania - dodaj/usun). Tu instrukcji nie dam (bo to kwestia wyczucia lub zaufania jakiemus oprogramowaniu do porzadkowania rejestru)

- przed sama instalacja powylaczac wszystko co sie da, najlepiej zeby nie bylo ikon przy zegarze

no i do dziela - instaluj :] i sie modl :]

pozdro
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Re: Problemy z instalacja olympus Mastera ...

Cytat Zamieszczone przez Wojciech.Cieciwa
    ...Czy ktoś może mnie poratować i powiedzieć co zrobić, żeby moje "okienka" [Windows XP Professional] zaczęły widzieć aparat ?
    Skoro masz dołączone do aparatu CM 4.2, to na pewno masz nowoczesniejszy typ aparatu. Skoro tak, to do Win XP NIE MA specyficznych sterowników - winda instaluje własne i widzi aparat jako kolejny dysk (dysk wymienny). Jeżeli Win "nie widzi" aparatu (czyli dysku wymiennego), to, albo masz uszkodzony aparat (idź do kumpla z komputrem i od razu to wyeliminuj, lub potwierdź), albo Twój komputer posiada kilka dysków sieciowych lub dyski lokalne pokrojone są na partycje. Aparat Olympus instaluje się zawsze jako napęd E: (wyjatkowo rzadko, jako F, a winda preferuje dyski lokalne (czy sieciowe), a kompletnie olewa wymienne, jeżeli mają taką sama literę. W takiej sytuacji dopnij do kompa aparat, włącz i zajrzyj do: Mój komputer -> Zarządzaj -> Zarządzanie dyskami, a nastepnie sprawdź, czy faktycznie masz inny dysk, niż zazwyczaj bez aparatu. Jeżeli tak, to po prostu zmień literkę napędu (dysku wymiennego) na taką, jaka nie powtarza się w obrębie partycji, lub dysków sieciowych i Winda zacznie od razu "widzieć" dysk wymienny.
    Jack

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem z instalacją Mastera

A ja mam laptopa i kiedy próbuję zainstalować to w domu, to instalacja wywala się na braku dostępu do foldera sieciowego, który jest w pracy. I nie widzę tu nigdzie, by można to zmienić - bez sensu.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Re: Problem z instalacją Mastera

Cytat Zamieszczone przez malecek
    A ja mam laptopa i kiedy próbuję zainstalować to w domu, to instalacja wywala się na braku dostępu do foldera sieciowego, który jest w pracy. I nie widzę tu nigdzie, by można to zmienić - bez sensu.
    czyli musisz poprosić admina aby dał Ci dostęp do tego katalogu.
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    U mnie olek instaluje sie jako naped H: Nie ma znaczenia jaka literke bedize mial. Ale z tego co zauwazylem instalujac sp510 pod win2k, to ze winda najpierw zainstalowala olka jako 'olympus sp-510 camera', a dopiero po namowie zmienila mu klase na dysk wymienny.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1