Lustrzanka cyfrowa do 4k zł. Co wybrać?
Witam... niedługo święta więc postanowiłem sobie wymienić aparat. Obecnie mam Olympusa C-4000, ale mam chcice na cyfrowąlustrzankę. I teraz coś do 4k zł. Wolałbym Olympus'a jakiegoś. Coś polecicie?
Olympus E 330 KIT?
http://www.allegro.pl/item136935792_...sc_gw24mc.html
Słyszałem, że system 4:3 ma jakieś wady.
Re: Lustrzanka cyfrowa dp 4k zł. Co wybrać?
Cytat:
Zamieszczone przez Kapitan KloSs
Każdy system ma jakieś wady.
Cytat:
Zamieszczone przez lgrabun
Cytat:
Każdy system ma jakieś wady.
Wiem, że ma.
To mi napisał kolega z innego forum.
"Kapitan KloSs --> pozytywy systemu to bez wątpienia świetne (acz drogie) szkła. Unikalną cechą oly jest też podgląd na lcd - zaleta nie do przecenienia.
Wada natomiast jest jedna, ale zasadnicza. Matryca. Rozmiar 4/3 plasuje tą konstrukcję bardziej w grupie kompaktów niż pełnoprawnych lustrzanek. Co za tym idzie - w oly można tylko pomażyć o lustrzanej jakości obrazu. To nie ta głębia, nie to bokeh, nie ta dynamika, nie to ziarno... Kolejną konsekwencją stosowania matrycy 4/3 jest wizjer - analogicznie do matrycy mały i zbierający niewiele światła. Dla mnie osobiście kolejną ogromną wadą 4/3 jest praktyczna niekompatybilność z optyką m42, a sam podstawowy system daje zbyt małą swobodę."
Jakoś mnie to odrzuca...
Cytat:
Dla mnie osobiście kolejną ogromną wadą 4/3 jest praktyczna niekompatybilność z optyką m42, a sam podstawowy system daje zbyt małą swobodę."
to ciekawe jak w takim razie sporą część swoich zdjęć zrobiłem obiektywami m42. co do swobody...można kupić 14-45 + 40-150 dobrej jakości i już wystarczy do większości zastosowań [chyba, że ktoś wali tylko makro albo jest maniakiem super szerokich kątów] a nie taplać się w dziesiątkach dostępnych obiektywów i łamać sobie głowę co tu kupić...przynajmniej ja mam takie odczucia
Cytat:
nie to ziarno...
Moglbys poprosic kolege, zeby za Twoim posrednictwem wyjasnil, co rozumie przez to "nie to ziarno"? :mrgreen:
Chyba, ze chodzi Jemu o kurz na matrycy, to wtedy OK. :roll:
Cytat:
Wada natomiast jest jedna, ale zasadnicza. Matryca. Rozmiar 4/3 plasuje tą konstrukcję bardziej w grupie kompaktów niż pełnoprawnych lustrzanek. Co za tym idzie - w oly można tylko pomażyć o lustrzanej jakości obrazu. To nie ta głębia, nie to bokeh, nie ta dynamika, nie to ziarno... Kolejną konsekwencją stosowania matrycy 4/3 jest wizjer - analogicznie do matrycy mały i zbierający niewiele światła. Dla mnie osobiście kolejną ogromną wadą 4/3 jest praktyczna niekompatybilność z optyką m42, a sam podstawowy system daje zbyt małą swobodę."
Twój kolega napisał kilka, niepodpartych faktami znajdującymi potwierdzenie w rzeczywistości, osobistych odczuć na temat obrazu otrzymywanego z Olympusa oraz jedną bzdurę i już samo to wystarczy, by zdyskwalifikować go jako arbitra, rozstrzygającego o tym, który system jest lepszy od którego.
Rane, przeczytałem to jeszcze raz - stek bzdur. Jesteś trollem, Kloss?