Hot pixele, redukcja szumów
W E-330 jest funkcja redukcji szumów, ktora idealnie likwiduje ze zdjecia hot pixele. Nie wiem na jakiej zasadzie to dziala, ale czy jest jakies oprogramowanie na PC dzieki ktoremu uzyskamy ten sam efekt juz po zrobieniu zdjecia - zapapranego hot pixelami? Jeszcze jedno pytanie, a dokladniej chodzi mi o test... czy moglby ktos zrobic takie zdjecie:
ISO 400, czas 30s, bez redukcji szumow, kontrasty itp na 0, zamkniety obiektyw i wizjer.
Chcialbym zeby mi ktos napisal ile u niego, mniej wiecej wyjdzie takich hot pixeli... lub... czy oczywiscie wyjdą...
Pozdrawiam
Re: Hot pixele, redukcja szumów
Cytat:
Zamieszczone przez rogal
...Nie wiem na jakiej zasadzie to dziala, ale czy jest jakies oprogramowanie na PC dzieki ktoremu uzyskamy ten sam efekt juz po zrobieniu zdjecia...
Redukcja zakłócen obrazu (gorących pikseli) działa przy pomocy techniki "czarnej ramki" - po wykonaniu zdjęcia z włączonym NR, aparat zamyka migawkę i jeszcze raz pobiera informacje z matrycy w tym samo długim czasie, jak przy ekspozycji. Wykonane zdjęcie jest konfrontowane z drugim "zdjęciem", zawierającym, ewentualnie, tylko hotpiksele. Mając "mapę" hotpikseli, oprogramowanie aparatu ustala ich pozycję na właściwym zdjęciu i retuszuje poprzez interpolację z sąsiednich. Niedogodnością jest to, że przy włączonym NR bufor aparatu jest całkowicie w dyspozycji oprogramowania, więc nie można robić zdjęć seryjnych.
Tak samo działajacym programem na PC jest bezpłatny Mediachance BlackFrame NR (http://www.mediachance.com/digicam/blackframe.htm)
Jack