Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Hot pixele, redukcja szumów

| OlyJedi Awatar rogal
    Mieszka w
    Radomsko
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Hot pixele, redukcja szumów

W E-330 jest funkcja redukcji szumów, ktora idealnie likwiduje ze zdjecia hot pixele. Nie wiem na jakiej zasadzie to dziala, ale czy jest jakies oprogramowanie na PC dzieki ktoremu uzyskamy ten sam efekt juz po zrobieniu zdjecia - zapapranego hot pixelami? Jeszcze jedno pytanie, a dokladniej chodzi mi o test... czy moglby ktos zrobic takie zdjecie:
    ISO 400, czas 30s, bez redukcji szumow, kontrasty itp na 0, zamkniety obiektyw i wizjer.
    Chcialbym zeby mi ktos napisal ile u niego, mniej wiecej wyjdzie takich hot pixeli... lub... czy oczywiscie wyjdą...
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Re: Hot pixele, redukcja szumów

Cytat Zamieszczone przez rogal
    ...Nie wiem na jakiej zasadzie to dziala, ale czy jest jakies oprogramowanie na PC dzieki ktoremu uzyskamy ten sam efekt juz po zrobieniu zdjecia...
    Redukcja zakłócen obrazu (gorących pikseli) działa przy pomocy techniki "czarnej ramki" - po wykonaniu zdjęcia z włączonym NR, aparat zamyka migawkę i jeszcze raz pobiera informacje z matrycy w tym samo długim czasie, jak przy ekspozycji. Wykonane zdjęcie jest konfrontowane z drugim "zdjęciem", zawierającym, ewentualnie, tylko hotpiksele. Mając "mapę" hotpikseli, oprogramowanie aparatu ustala ich pozycję na właściwym zdjęciu i retuszuje poprzez interpolację z sąsiednich. Niedogodnością jest to, że przy włączonym NR bufor aparatu jest całkowicie w dyspozycji oprogramowania, więc nie można robić zdjęć seryjnych.
    Tak samo działajacym programem na PC jest bezpłatny Mediachance BlackFrame NR (http://www.mediachance.com/digicam/blackframe.htm)
    Jack

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    bardzo dobrym programem do redukcji hotow jest "JPEGPIXI"

http://www.zero-based.org/software/jpegpixi/

co prawda wywolywany z linii komend, ale za to uzyteczny do przetwarzania wsadowego.

wystarczy zrobic zdjecie dekielka, programikowi wskazac, zeby zrobil sobie z niego mape, a nastepnie wystarczy "karmic" jpegpixi zdjeciami, podajac odnosnik do wczesniej zrobionej mapy i juz

program rekompresuje tylko te bloki jpeg (8x8 pix), w ktorych jest hot/dead pixel - reszta jest bez zmian
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar rogal
    Mieszka w
    Radomsko
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na zdjeciu z dekielkiem mam okolo 1tys takich hot pixeli (przy iso400,30s)... Czy to nie jest za duzo? W innych warunkach ich wogole nie widac albo tylko kilka. Czy to jest normalna sprawa w takiej matrycy czy jest cos uszkodzone?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Na zdjeciu z dekielkiem mam okolo 1tys takich hot pixeli (przy iso400,30s)... Czy to nie jest za duzo? W innych warunkach ich wogole nie widac albo tylko kilka. Czy to jest normalna sprawa w takiej matrycy czy jest cos uszkodzone?
    normalka - dla takich czasow wlaczaj noise reduction

sprawdz ile masz hotow przy 1s i to dla nich zrob mape (jpegpixi)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Według mojej wiedzy odbywa się to trochę inaczej. Po wykonaniu pierwszego zdjęcia aparat wykonuje drugie zdjęcie z zamkniętą migawką i tym samym czasie pseudo ekspozycji. Następnie oba zdjęcia są sumowane z tym że drugie ma odwrucony znak
    Pw=P1+(-P2)=P1-P2
    Interpolacji są poddane tylko piksele których wartość osiągneła 03FF hex.
    Żaden program zewnętrzny nie zapewni wyników uzyskanych przez aparat z załączoną funkcją redukcji szumu , bo tylko on dysponuje idealną maską wykonaną w identycznych warunkach.
    Darek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu
    Żaden program zewnętrzny nie zapewni wyników uzyskanych przez aparat z załączoną funkcją redukcji szumu , bo tylko on dysponuje idealną maską wykonaną w identycznych warunkach.
    tylko czasem te "lepsze" wbudowane w aparat pozostawiaja "czarne dziury" tam, gdzie byl wyjatkowo paskudny hotpixel

jpegpixi probuje "sie domyslic" z sasiednich pixeli, co tam bylo i wychodzi mu to znosnie

sprawdz sam
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A jak jest rozwiązany "problem" białego narożnika jaki pojawia się na zdjęciach przy długich czasach? z włączoną opcją NR? Tutaj też biały narożnik jest interpolowany przez NR?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

robin102
    Gość
    To nie jest normalne !! używasz jakiegoś badziewnego programiku do testowania , kwalifikuje i te dobre piksele.
    Ja miałem ich chyba około 10 sztuk . Kiedyś testowalem , teraz w to się nie bawię. Liczby idące w tysiace lub setki to jakiś żart.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Przy rogalowym sposobie testowania to jest normalne...
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3