Jakość zdjęć z E-300 w porównaniu z innymi lustrzankami.
Witam !
Przeglądałem ostatnio czasopismo "FOTO-VIDEO" nr 2/2005 str. 56 i co ciekawego dostrzegłem...
Testy lustrzanek cyfrowych w których oceniano m.in. jakość zdjęć w %.
Prosze zwrócić uwagę, że Olek ustępuje jakością tylko Canonowi, który jest klase wyżej!!
I przedstawia się to następująco :
1. Canon EOS 20 D -93,4 % (jakość zdjęć)
2. OLYMPUS E-300 - 91,9 %
3. Pentax ist DS - 88,3 %
4. Konica Minolta D7D - 87, 8 %
5. Canon EOS 10 D - 82,6 %
6. Canon EOS 300 D - 76,9 %
7. Nikon D 100 - 73,2 %
8. Nikon D 70 - 72,1 %
Co o tym myślicie??? Zdaje sobie sprawe, że to tylko test i że ważniejsze od "puszek" są szkła i umiejętności, ale sam fakt... zobaczcie gdzie umieścili np Nikona d 70.
Pozdrawiam!!!
Re: Jakość zdjęć z E-300 w porównaniu z innymi lustrzankami.
Cytat:
Zamieszczone przez sliwka
Co o tym myślicie???
Hmmm-gdyby takie porównanie dotyczyło np. ciężaru body - byłoby ok - jasne kryterium - wystarczy zważyć aparaty, z tym, że dla jednego lepsze będą cięższe a dla drugiego lżejsze...
A jakośc obrazu to złożona sprawa - w zasadzie co to ma znaczyć - jakość obrazu? Zaszumienie, rodzaj zaszumienia, rozpiętość tonalna, kolorystyka, rozdzielczość, ostrość itd... Jak ktoś pisze, że jeden aparat ma 77% a drugi 92% to chyba za bardzo upraszcza rzeczywiśtość. Nie daj się nabrać - miej własne zdanie - oglądnij sample z poszczególnych aparatów - z różnych warunków, dla różnych czułości, dobrze by było też zobaczyć fotki na papierze. Matryce Canona szumią najmniej ale co do innych waściwości generowanego obrazu to można się spierać... - fotki sa takie jak zblurowane, kolorystyka/plastyka zdjęć - hmmm wolę efekty z Olkowych matryc Kodaka... -szczególnie na papierze te zdjęcia mają coś w sobie - możesz mieć inne zdanie - jednemu się podoba to, drugiemu tamto. Aparaty z matrycami Sony nie mają prawdziwego 100 iso a owe porównanie dotyczy matryc 8 mpix i 6 mpix - jak to porównywać...? Czytałem sporo testów z różnych pismideł - generalnie nie warto podejmować decyzji zakupowych na ich podstawie - niezależnie czy Olek będzie na 1 czy ostatnim miejscu. Gdybym robił test to pewnie takie bym dobrał kryteria i takie im przypisał wartości, że wygrałby mój faworyt...