Znalazłem link na cyfrowej http://www.fot-o-grafiti.hr/default.asp?IDArt=386
To szkło nie może być tanie... :idea: Strzelam w zakres 5.5-7kPLN :(
Wersja do druku
Znalazłem link na cyfrowej http://www.fot-o-grafiti.hr/default.asp?IDArt=386
To szkło nie może być tanie... :idea: Strzelam w zakres 5.5-7kPLN :(
Jeśli cena będzie w granicach 7tyś oznacza że cała gadka Olympusa o tańszych szkłach do 4/3 to zwykłe kłamstwa i nabijanie użytkowników w balona.
7 tyś kosztuje L 2.8 70-200 IS USM Canona - a szkła do 4/3 miały być mniejsze i tańsze.
Rozmiary ma ogromne , wagę też i jeśli cena będzię identyczna jak Lki to raczej Olympus nie pozyska klientów, a obecne jego kłopoty finansowe raczej się pogłebią.
The new ZD lenses that are the original subject of this thread are supposed to be available this fall. They are all high-end constant-aperture lenses that appear to be designed for professional photographers like many of their past lenses. Here are estimated US$ prices based on Euro prices released by an Australian distributor:
ED 14-35mm f2.0 --- $3000
ED 35-100mm f2.0 --- $3600
ED 90-250mm f2.8 --- $6000
Jeśli to okaże się prawdą to zmienie obóz sprzętowy. ;(.
:arrow: O w mordę... Chociaż droga dochodzenia do tych kwot trochę pokrętna: Australian distributor guessed $ based on Euro... :roll: Gdzie to znalazłeś?
www.google.com - po wpisaniu Zuiko Digital 35-100 f/2
Jeśli ceny się sprawdzą po obecnym kursie cenna netto to odpowiednio:
ED 14-35mm f2.0 --- $3000 = 9900zł. - bez vatu i cła.
ED 35-100mm f2.0 --- $3600 = 1188zł.- bez vatu i cła.
ED 90-250mm f2.8 --- $6000 = 1980zł. - bez vatu i cła.
Zate pięniądze można nabyś 1dMkII z zestawem kilku szkieł L - porażka Olympusa jednym zdaniem.
Jeżeli to się potwierdzi to obawiam się, że jest już po nas... Olek będzie sprzedawał nowe szkła w cenie... Canona 5D :idea: W kontekście wątku o przyszłości 4/3 zaczynam mieć poważne obawy :( No chyba, że pokażą jaką kosmiczną puszkę, ale i tak nas na nią stać nie będzie :(
ot i przykrość, ale ja takiej ceny powyżej 10tys zł spodziewałem się od zapowiedzi produktu (2/35-100mm) i już dawno wybiłem sobie z głowy kupowanie tej armaty. Największą przyjemność sprawia mi obecnie próbowanie różnego "badziewia" stałoogniskowego. Robię składanki miękkorysujące i przerabiam przysłony w obiektywach w/g własnego "patentu"---niedługo więcej o tym napiszę...--pozdrawiam i życzę mimo wszystko zadowolenia z Olków:)
http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/soft.jpg
(trochę pod Avedona:))
No bez przesady, ja tam z E-1 jestem baaaardzo zadowolony, tylko chciałbym, żeby to był mój system za np 20 lat... :D
Czekamy na opisy! Po tym jak Janko Muzykant narobił smaku swoim "impresjonizmem" na cyfrowej sam nabrałem ochoty na takie eksperymenty, ale niestety muszę poczekać z 10 lat aż mi młodzież podrośnie... :wink:
Hmm ciekawe... ale krcze myślę, że Olympus ze swoim doświadczeniem wie co robi i nie będzie się narażał na straty... a te szkła to wybitne przygotowanie pod nową puszkę.
Czekajmy na nią i na panasonica...
IMO to szkło nie może być takie drige max 5 tyś. Tak jak ktoś napisał, że obiecywano że szkłą będą tanie i leżejsze. W olka jeszcze nie wchodzę. W sumie to i dobrze, zanim to zrobie wyjdzie kilka szkiełek i zobaczymy ich ceny.
Jak będą z kosmosu to niestety system jest skazany na porażkę.