-
sRGB czy Adobe RGB
Jakiej przestrzeni kolorystycznej używacie:
• sRGB czy może
• Adobe RGB ??
Więcej kolorów ponoć ma Adobe RGB, a jakie są zalety sRGB? W jakiej przestrzeni "robić" by odbitki były jak najlepsze?
Nie mam w tym temacie doświadczenia, wszelkie uwagi będą cenne.
POZDRAWIAM :)
-
-
AdobreRGB wydaje mi sie miec wieksze nasycenie kolorow, moze ktos wie jakie sa roznice? Bo tez mnie to ciekawi, w nowym Olympus studio 1.3 jest mozliwosc wybrania przestrzeni przy konwertowaniu z RAWu.
-
W JPG'ach aparat standartowo konwerteruje do sRGB, więc edytuje się w sRGB.
-
Z tą jakością sprawa nie jest taka oczywista . Poczytajcie uważnie te wyjaśnienia ...
http://www.cdrom.pl/index.php?title=...fotolab%C3%B3w
-
a ja wlasnie zauwayzlem ze domylnie w e300 mam srgb ... musze to zmienic na Adobe.
-
Jesli prcaujesz w Adobe PS to jasne, ze ma to sens. Nie korzystałem z innych programów np. Gimp, jaka tam jest przestrzen kolorów mozliwa do obrabiania? Bo jesli nie w Adobe RGB to w sumie wiecej sie straci niz zyska.
-
BTW a tak sie dziwilem ze takie mam soczyste zielone kolorki :p mysle ze ma to zwiazek z tym sRGB :P
-
A Laby?
Po przeczytaniu tekstu do którego linke wstawił na forum nasz kolega, mysle sobie tak:
1. Skoro monitor obsługuje sRGB to i tak nie zobacze na nim pełni Adobe RGB?
2. Jakiej przestrzeni kolorystycznej używają LABY????? Jeżeli wykonują odbitki używając przestrzeni sRGB to nie ma sensu używać Adobe RGB, gdyz i tak informacja o kolorze zostanie zawężona, tak?
Pozdrawiam i czekam na wyjaśnienie mojich wątpliwości przez bardziej zorientowanych użytkowników.
:!:
-
Magus : Wygląda na to, że masz rację --Adobe RGB jest dla profesjonalnych poligrafów raczej---Jeśli ktoś widzi na odbitkach lepsze zielenie to niech eksperymentuje z Adobe RGB, ale nie powinno to być standardem moim zdaniem. Po konwersji na sRGB te zielenie muszą "wyprzeć"(czyli zmienić się na dostępne w sRGB) inne odcienie kolorystyczne bo sRGB nie jest z gumy w końcu!:) ---Ja nie spotkałem digilabu, który używałby Adobe RGB bezpośrednio --drukarki takiej też nie widziałem ...ani monitora:)