Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: sRGB czy Adobe RGB

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

sRGB czy Adobe RGB

Jakiej przestrzeni kolorystycznej używacie:
    • sRGB czy może
    • Adobe RGB ??

Więcej kolorów ponoć ma Adobe RGB, a jakie są zalety sRGB? W jakiej przestrzeni "robić" by odbitki były jak najlepsze?

Nie mam w tym temacie doświadczenia, wszelkie uwagi będą cenne.

POZDRAWIAM

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja uzywam AdobeRGB

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    AdobreRGB wydaje mi sie miec wieksze nasycenie kolorow, moze ktos wie jakie sa roznice? Bo tez mnie to ciekawi, w nowym Olympus studio 1.3 jest mozliwosc wybrania przestrzeni przy konwertowaniu z RAWu.

dolby
    Gość
    W JPG'ach aparat standartowo konwerteruje do sRGB, więc edytuje się w sRGB.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Z tą jakością sprawa nie jest taka oczywista . Poczytajcie uważnie te wyjaśnienia ...
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=...fotolab%C3%B3w

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    a ja wlasnie zauwayzlem ze domylnie w e300 mam srgb ... musze to zmienic na Adobe.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jesli prcaujesz w Adobe PS to jasne, ze ma to sens. Nie korzystałem z innych programów np. Gimp, jaka tam jest przestrzen kolorów mozliwa do obrabiania? Bo jesli nie w Adobe RGB to w sumie wiecej sie straci niz zyska.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    BTW a tak sie dziwilem ze takie mam soczyste zielone kolorki mysle ze ma to zwiazek z tym sRGB :P
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

A Laby?

Po przeczytaniu tekstu do którego linke wstawił na forum nasz kolega, mysle sobie tak:
    1. Skoro monitor obsługuje sRGB to i tak nie zobacze na nim pełni Adobe RGB?
    2. Jakiej przestrzeni kolorystycznej używają LABY????? Jeżeli wykonują odbitki używając przestrzeni sRGB to nie ma sensu używać Adobe RGB, gdyz i tak informacja o kolorze zostanie zawężona, tak?

Pozdrawiam i czekam na wyjaśnienie mojich wątpliwości przez bardziej zorientowanych użytkowników.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Magus : Wygląda na to, że masz rację --Adobe RGB jest dla profesjonalnych poligrafów raczej---Jeśli ktoś widzi na odbitkach lepsze zielenie to niech eksperymentuje z Adobe RGB, ale nie powinno to być standardem moim zdaniem. Po konwersji na sRGB te zielenie muszą "wyprzeć"(czyli zmienić się na dostępne w sRGB) inne odcienie kolorystyczne bo sRGB nie jest z gumy w końcu! ---Ja nie spotkałem digilabu, który używałby Adobe RGB bezpośrednio --drukarki takiej też nie widziałem ...ani monitora