"[MF = Manual Focus] .... ????"
Czy Manual Focus jest dostępny w takim aparacie jak Olympus 750 ??
Mam takie pytanko do Was.
Jak można prze "kadrować" z bliższego obiektu na dalszy bez zmiany zoomu i poruszania aparatem ??
Przykład:
Mam w odległości od siebie żone. Kadruje na jej twarz. Za nią w odległosci 5m stoi drzewo i chce by Ona była tłem a ja mam ostre drzewo ?? Jak tego dokonać za pomoca 750 ??
Czy takie aparaty jak 5060, czy 8080 mają taką możliwośc jak MF ?? I płyną RĘCZNĄ zmiane ostrość ??
Pozatym.
Czy w nosjnowszym Olympusie E-300 i E-1 jest ring na obiektywie ??
Re: "[MF = Manual Focus] .... ????"
Cytat:
Zamieszczone przez mjr
Pozatym.
Czy w nosjnowszym Olympusie E-300 i E-1 jest ring na obiektywie ??
;] to juz sprzet jak to sie ladnie nazywa (wysokiej klasy sprzet amatorski) albo jak kto woli polprofesjonalny, albo jak kto woli profesjonalny ;]
wkazdym badz razie sa to lustrzanki zmienno obiektywowe, ktore zarowno ostrosc jak i ogniskowa maja na pierscieniu znajdujacym sie na obiektywie, sa to oczywiscie dwa rozne pierscienie jesli obiektyw jest zmienno ogniskowy, jesli staloogniskowy to ma tylko jeden pierscien od ostrosci.
Tak samo ludzie nie chca przyjac do wiadomosci iz w aparacie takim jak E-1 nie ma podgladu na monitorek.
Re: "[MF = Manual Focus] .... ????"
Cytat:
Zamieszczone przez mjr
Czy takie aparaty jak 5060, czy 8080 mają taką możliwośc jak MF ?? I płyną RĘCZNĄ zmiane ostrość ??
Tak, mają MF,
ale nigdy nie słyszałem o płynnej regulacji ostrości, za nią odpowiada silnik krokowy i jak sam nazwa mówi ustawia "krokowo" a to ile ma zdefiniowanych kroków to już zależy od jakości AF, np: Oli E-20 ma ok. 73, a dla przykładu pierwsze aparaty z AF miały ich nawet tylko 3 i to je odróżniało od FixFokus (temat z lat 1990).