Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: "[MF = Manual Focus] .... ????"

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

"[MF = Manual Focus] .... ????"

Czy Manual Focus jest dostępny w takim aparacie jak Olympus 750 ??

Mam takie pytanko do Was.

Jak można prze "kadrować" z bliższego obiektu na dalszy bez zmiany zoomu i poruszania aparatem ??

Przykład:

Mam w odległości od siebie żone. Kadruje na jej twarz. Za nią w odległosci 5m stoi drzewo i chce by Ona była tłem a ja mam ostre drzewo ?? Jak tego dokonać za pomoca 750 ??

Czy takie aparaty jak 5060, czy 8080 mają taką możliwośc jak MF ?? I płyną RĘCZNĄ zmiane ostrość ??

Pozatym.

Czy w nosjnowszym Olympusie E-300 i E-1 jest ring na obiektywie ??
    Krzysiek 3-miasto

Awatar *_radosny_*
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tak w 750 masz ManualFocus!!

Jeśli chodzi o łapanie ostrości na inne obiekty - jest to napisane nawet w instrukcji - i jest na to kilka sposobów:
    1. Celujesz najpierw na obiekt który ma być ostry - wciskasz spust do połowy - aparat łapie ostrość - potem cały czas trzymając wcisniety spust do połowy - kadrujesz sobie jak chcesz.

2. Używasz Manal Focus - w każdym trybie poza AUTO - wciskasz na dłużej przycisko OK - potem poziomymi strzałkami przechodzisz z AF do MF a następnie pionowymi strzałkami wybierasz odpowiadającą ostrość/odległość obiektu

Jeszcze inne sposoby to AutoFocus Lock który automatycznie blokuje autofocusa na zadanym przedmiocie

PS. Zalecam przestudiowanie pełnej instrukcji aparatu - linków musisz poszukać na forum.
    Olympus C-750 UZ
    Zenit 12S

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: "[MF = Manual Focus] .... ????"

Cytat Zamieszczone przez mjr
    Pozatym.

Czy w nosjnowszym Olympusie E-300 i E-1 jest ring na obiektywie ??
    ;] to juz sprzet jak to sie ladnie nazywa (wysokiej klasy sprzet amatorski) albo jak kto woli polprofesjonalny, albo jak kto woli profesjonalny ;]

wkazdym badz razie sa to lustrzanki zmienno obiektywowe, ktore zarowno ostrosc jak i ogniskowa maja na pierscieniu znajdujacym sie na obiektywie, sa to oczywiscie dwa rozne pierscienie jesli obiektyw jest zmienno ogniskowy, jesli staloogniskowy to ma tylko jeden pierscien od ostrosci.

Tak samo ludzie nie chca przyjac do wiadomosci iz w aparacie takim jak E-1 nie ma podgladu na monitorek.

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: "[MF = Manual Focus] .... ????"

Cytat Zamieszczone przez mjr
    Czy takie aparaty jak 5060, czy 8080 mają taką możliwośc jak MF ?? I płyną RĘCZNĄ zmiane ostrość ??
    Tak, mają MF,
    ale nigdy nie słyszałem o płynnej regulacji ostrości, za nią odpowiada silnik krokowy i jak sam nazwa mówi ustawia "krokowo" a to ile ma zdefiniowanych kroków to już zależy od jakości AF, np: Oli E-20 ma ok. 73, a dla przykładu pierwsze aparaty z AF miały ich nawet tylko 3 i to je odróżniało od FixFokus (temat z lat 1990).

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez *_radosny_*
    PS. Zalecam przestudiowanie pełnej instrukcji aparatu - linków musisz poszukać na forum.
    Witam i dziekuje za powyższą odp.
    Wczoraj przez ponad 2,5h czytałem instrukcje - mam całą wydrukowaną ponad 100str - i nie znalazłem najmniejszej wzmianki o MF !!!!

Sam już kiedyś właczyłem ją przez przytrzymanie OK.

Pojawia się pasek po lewej, który moge regulować.

Teraz prośba do Ciebie i innych.

Czy Możecie mi wytłumaczyć na czym polega ta odległośc ??

Czy to jest tak, ze muszę ( )zmierzyć miarką co do metra odległość od obiektu i tak ustawić tą odległośc na pasku ??

Jak to działa ??

Pozatym zastosoawałem sobie AF lock i AE lock.

Macie racje, że wystarczy np ustawić na SPOT i samemu strzałkami wybrać ostrośc po prawej czy po lewej badz u góry, czy nadole, by tam stroił ostrość aparat.
    A przy AE lock mogę sobie robic kilka zdięć bez ponownego ostrzenia - wydaje mi się, że to ma sens jak chce zrobić kiknaście fotek w tym samym miejscu ale innych obiektów - np ludzi przechodzących.

Pozatym.

Czy WAM (urzytkownikom 7xx) też aparat tak wolno stroi w NOCY ??
    Mi dość często przez to rozmazuje obraz i muszę powtarzać fotki.

I jeszcze ostanie pytanie.

Ja robiłem w nocy zdięcia z zewnętrznej lampy.
    Dlaczego działało tylko w trybie M (manual) i przy preselekcji P nie było możliwośći jej uruchomienia??
    Czy przy orginalnej lampie lub jeszcze lepiej jakimś przez Was polecanym (tańszym) zamieniku lampa działa zawsze wtedy kiedy chcemy (jak ta wbudowana lampa) ??
    Krzysiek 3-miasto

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie musisz ustawiać ostrości idealnie do co centymetra (a przynajmniej nie w makro). Wszystko zależy od tego, jaką głębię ostrości uzyskujesz za pomocą zmiany wielkości przesłony, paramter F, oraz zakresu ogniskowych, czym większy zoom, tym mniejsza głebia ostrości. Tak samo czym mniejsza wartość F tym mniejsza głębia ostrości.
    Radzę poczytać trochę o podstawach fotografii, tutaj stosuje się taką samą zasadę jak w aparatach analogowych.
    Co do ostrości w ciemnych pomieszczeniach, nasze Olki nie mają lampki wspomagania AF i niestety są raczej małe szanse, że autofocus ustawi dobrze w ciemności. Pozostaje manual.

A tutaj możesz sprawdzić głębię ostrości w zależności od różnych parametrów: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Ogniskową musisz podać dla c-750, bodajże 6,3-63mm.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez No-shadow Kick
    Wielkie dzięki za tą storone.

Ma jeszcze kilka ostatnich pytań, które mnie nurtują w tym roku.

Chce zakupić lampe błyskową, bo moja mi nie wyszła .
    Tak więc interesuje mnie zamienik do orginału, bo 36, a nie wpominajac o 50 za 2100zł to juz przegięcie.
    Co mogli Byście zaproponować ??
    Chciałbym by "palnik" był regulowany co najmniej góra - dół.

A teraz następne pytanko....
    Jak wiadomo Olki 7xx mają min zasięg 38 mm.
    Żeby pomniejszyć trzeba zakupić tuleje szerokokątną, np x0,7 - za skromne 699zł.
    Jakie możecie zaproponować zamieniki i w jakiej one są cenie. A do tego ile kosztuje tuleja podbna do CLA 4 ale może ciut lepsza, bo ta ponać nie pozawala wysówać się na maxa obiektywowi.

I czy jak założy się następną soczewkę to wystąpi strata przy fotogafowaniu (czyt: jasność się wyraźnie pomniejszy) ??

A na koniec, wracając do 1 pytania.

Czy jest możliwośc zakupu przejscia dla lampy błyskowej, która była by dedykowana dla Olympusa, a można za pomocą stopki ją równierz podłączać do minolty ??

Pozdrawiam

Ps:

Do siego roku.
    Krzysiek 3-miasto