Mecz: Polska - Białoruś
Obiektyw ED 40-150 standard, ISO 1600. W PS usiłowałem zredukować szum, wykadrowałem.
Jak można lepiej?
Wersja do druku
Mecz: Polska - Białoruś
Obiektyw ED 40-150 standard, ISO 1600. W PS usiłowałem zredukować szum, wykadrowałem.
Jak można lepiej?
Po pierwsze - zainstaluj program neat image - są tam co prawda ograniczenia co do rozmiaru, niemniej dobrze usuwa szum. Po drugie - w 510 lepiej robić na wyższych czułościach na RAWie - w tedy szumy wychodzą mniejsze niż na jpg.
W jakim trybie fote cyknąłeś? auto? czy manualem sie posługiwales? nie jest zamrożony ruch, za wolno :) mozna lepiej, trzeba wielu prób
Co do odszumiania to jest wersja darmowa, płatnego odszumiacza (wersja darmowa nie ma np. wsadowego przetwarzania). Program prosty w obsłudze i niezwykle skuteczny. Nazwa to: noiseware community edition
Zastosowałem priorytet migawki, otrzymałem 1/125s.
Jest jakiś "myk", który poprawi możliwości aparatu?
Czy ED 50-200 ZD wystarczy?
Mam wrażenie, że kompletnie nie trafiłeś z ostrością. Zauważ, że bramkarka jest w powietrzu a więc w ruchu i nie jest specjalnie poruszona (poza rękami i nogami, gdzie to poruszenie widać wyraźniej) a mimo to jest nieostra. Ostry za to, jest napis na ścianie w tle (kilka metrów dalej). Wniosek wydaje się być oczywisty ;)
Co do szumów ja wywaliłem (wyłączyłem) redukcję, ostrość dałem na -1 i jest OK.
Przy 1600 czas tylko 125/s?? Cośkiepsko musiała być hala doswietlona...
Z drugiej strony, to szkiełko ma na końcu przysłonę 6.5 minimu. Gdybyś miał możliwości otwarcia do rzędu 3.5-4 wtedy była by inna gadka :)