Wróciłem do m43 z E-M10 i odkrywam go na nowo ;-)
Możecie mi pomóc jak włączyć poziomicę w tym modelu?
Miałem go kiedyś i wydawało mi się że jest taka funkcja, a teraz nijak nie mogę jej znaleźć :-(
Wersja do druku
Wróciłem do m43 z E-M10 i odkrywam go na nowo ;-)
Możecie mi pomóc jak włączyć poziomicę w tym modelu?
Miałem go kiedyś i wydawało mi się że jest taka funkcja, a teraz nijak nie mogę jej znaleźć :-(
Dzisiaj zauważyłem drobny problem z poziomicą.
Otóż przy pionowym kadrze nie wskazuje poziomu :-(
Spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem w E-m10?
Ewentualnie da się taki czujnik kalibrować, czy resetować?
Może źle napisałem. Chodzi o to że sygnalizuje poziom czy też pion wtedy gdy aparat jest ewidentnie przekrzywiony :-(
I to nie jest minimalna różnica, tylko tak około 45 stopni na oko. To przy kadrze pionowym. Przy poziomym błąd jest mniejszy, ale też jest niestety.
Nie wiem, czy to da się kalibrować z poziomu menu.
edit
@MAF, a może jednak?
Załącznik 225913
Zdaje się, że potrzebna będzie zewnętrzna poziomica wzorcowa (np w głowicy statywu).
Nie potrzeba poziomnicy wzorcowej. Po wybraniu RESETUJ i zatwierdzeniu, poziomnica powraca do ustawienia produkcyjnego, czyli pion i poziom powinien zostać osiągnięty niezależnie od położenia aparatu. Dopiero po wybraniu KOREKCJA i zatwierdzeniu, poziomnica w aparacie zostanie ustawiona w ten sposób, że aktualne położenie aparatu zostanie potraktowane jako pion i poziom. Czyli wtedy możemy dopasować się do niepoziomej/niepionowej płaszczyzny, albo ustawić poziomnicę w aparacie według poziomnicy wzorcowej.