Witam,
Brat zastanawia się nad lustrzanką ale nie wiem czy lepszym wyborem nie byłby jakiś fajny zoom ale z ręczną regulacją ostrości. Co możecie polecić? Ma około 1000 zł. Myślałem o SP 560 UZ ale on chyba nie ma manualnej ostrości.
Wersja do druku
Witam,
Brat zastanawia się nad lustrzanką ale nie wiem czy lepszym wyborem nie byłby jakiś fajny zoom ale z ręczną regulacją ostrości. Co możecie polecić? Ma około 1000 zł. Myślałem o SP 560 UZ ale on chyba nie ma manualnej ostrości.
Zoom, w sensie kompakt? Czemu tak Ci zależy na manualnym ustawianiu ostrości? Przez wizjer Olków (oprócz E-3) to raczej ciężkie, pozostaje LV. Ręcznie ostrość to się dobrze ustawia w analogach z dużymi i jasnymi matówkami, i z klinem i z rastrem. SP 560 UZ ma manualne ustawianie ostrości.Cytat:
Zamieszczone przez marcinpolniak
Pzdr
Manualne ustawianie ostrości poprzez przyciski menu mogą doprowadzić Twojego brata do szaleństwa, to tylko się sprawdza przy ostrości na nieskończoność gdzie ustawiasz statyw i masz dużo czasu, reszta to trafianie kulą w płot. Lepiej kupić lustrzankę i pokręcić pierścieniem.
Reulacja ostrosci mowisz... Lustro... W kompakcie niezbyt to widac... No dobra, widac zmiany ostrosci na duzym zoomie... :/
Leica M8. Ale to, niestety, nie ten zakres cenowy.
A canon S5IS? Lub Fuji S6500 lub 9600?
Jak wyżej wspomniano, ręczne ustawianie ostrości w kompaktach doprowadza do rozstroju nerwowego :D Sam tego doświadczyłem na jednym z kompaktów Olka. Kompakt - owszem, czemu nie, ale bez brania pod uwagę ręcznego ostrzenia. Pozdrawiam.
Nie do końca zgadzam się z przedmówcami. Ręczne ustawianie ostrości w kompakcie świetnie mi się sprawdza przy makro, gdzie AF często głupieje. Wystarczy odrobina treningu.
Kobiety jednak z natury są bardziej cierpliwe... :D
Canon S5 IS jak najbardziej ma ręczne ostrzenie.
Canony IS-y już od S1-ki to miały.
Cenowo powinno się zmieścić:
http://www.allegro.pl/search.php?str...Mozilla-search
PS. za przedmówcami (nie wszystkimi), TAK ostrzenie manualne w kompakcie to masakra. Wiem, bo miałem.