Witam,
Brat zastanawia się nad lustrzanką ale nie wiem czy lepszym wyborem nie byłby jakiś fajny zoom ale z ręczną regulacją ostrości. Co możecie polecić? Ma około 1000 zł. Myślałem o SP 560 UZ ale on chyba nie ma manualnej ostrości.
Witam,
Brat zastanawia się nad lustrzanką ale nie wiem czy lepszym wyborem nie byłby jakiś fajny zoom ale z ręczną regulacją ostrości. Co możecie polecić? Ma około 1000 zł. Myślałem o SP 560 UZ ale on chyba nie ma manualnej ostrości.
A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?
Zoom, w sensie kompakt? Czemu tak Ci zależy na manualnym ustawianiu ostrości? Przez wizjer Olków (oprócz E-3) to raczej ciężkie, pozostaje LV. Ręcznie ostrość to się dobrze ustawia w analogach z dużymi i jasnymi matówkami, i z klinem i z rastrem. SP 560 UZ ma manualne ustawianie ostrości.Zamieszczone przez marcinpolniak
Pzdr
Manualne ustawianie ostrości poprzez przyciski menu mogą doprowadzić Twojego brata do szaleństwa, to tylko się sprawdza przy ostrości na nieskończoność gdzie ustawiasz statyw i masz dużo czasu, reszta to trafianie kulą w płot. Lepiej kupić lustrzankę i pokręcić pierścieniem.
Reulacja ostrosci mowisz... Lustro... W kompakcie niezbyt to widac... No dobra, widac zmiany ostrosci na duzym zoomie... :/
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Leica M8. Ale to, niestety, nie ten zakres cenowy.
A canon S5IS? Lub Fuji S6500 lub 9600?
A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?
Jak wyżej wspomniano, ręczne ustawianie ostrości w kompaktach doprowadza do rozstroju nerwowegoSam tego doświadczyłem na jednym z kompaktów Olka. Kompakt - owszem, czemu nie, ale bez brania pod uwagę ręcznego ostrzenia. Pozdrawiam.
Fotografia to list - czeka na serdeczne przyjęcie i odczytanie
Nie do końca zgadzam się z przedmówcami. Ręczne ustawianie ostrości w kompakcie świetnie mi się sprawdza przy makro, gdzie AF często głupieje. Wystarczy odrobina treningu.
Kobiety jednak z natury są bardziej cierpliwe...![]()
Fotografia to list - czeka na serdeczne przyjęcie i odczytanie
Canon S5 IS jak najbardziej ma ręczne ostrzenie.
Canony IS-y już od S1-ki to miały.
Cenowo powinno się zmieścić:
http://www.allegro.pl/search.php?str...Mozilla-search
PS. za przedmówcami (nie wszystkimi), TAK ostrzenie manualne w kompakcie to masakra. Wiem, bo miałem.