Dodatkowa lampa do SP 510UZ
Zastanawiam się nad zakupem lampy do swojego Olka i tu mam problem .Czy kupić lampę czy wystarczy foto cela .Koszt lampy (orientowałem się w internecie) firm Tumax ,Sunpak to ok.180-230zł ,jeśli chodzi o Metza to 450-470 zł . Mam lampę Hanimexa z wewnętrznym pomiarem która w połączeniu z Zenitem dawała bardzo dobre efekty, dlatego pytam o foto cele . Czy ktoś z kolegów ma takie cudeńko i jak się ono sprawuje . Czy może dać sobie spokój z foto celą Tumaxem i Sunpakiem i szarpnąć się na Matza chociaż ma on nie ruchomy palnik . Czy ktoś mi pomoże ? :cry:
Re: Dodatkowa lampa do SP 510UZ
Cytat:
Zamieszczone przez smis
Zastanawiam się nad zakupem lampy do swojego Olka i tu mam problem .Czy kupić lampę czy wystarczy foto cela .Koszt lampy (orientowałem się w internecie) firm Tumax ,Sunpak to ok.180-230zł ,jeśli chodzi o Metza to 450-470 zł . Mam lampę Hanimexa z wewnętrznym pomiarem która w połączeniu z Zenitem dawała bardzo dobre efekty, dlatego pytam o foto cele . Czy ktoś z kolegów ma takie cudeńko i jak się ono sprawuje . Czy może dać sobie spokój z foto celą Tumaxem i Sunpakiem i szarpnąć się na Matza chociaż ma on nie ruchomy palnik . Czy ktoś mi pomoże ? :cry:
Do jakich celów potrzebujesz lampy? Z wymienionych przez Ciebie lamp Sunpak i Metz zdecydowanie lepszy jest Metz 28 CS-2 Digital, ma liczbę przewodnią 28 dla ISO100 i ogniskowej 35mm wobec tylko 12 Sunpaka Remote Lite II, ale jest też droższa. Jak masz zamiar jeszcze długo korzystac z SP 510 to warto w taką lampe inwestować, a jeżeli zamierzasz kupić lustrzankę w ciągu powiedzmy 1-2 lata to szkoda forsy, chyba że lampa ma zarabiać na siebie np. wynajmuja Cie jako pstrykacz na imprezach. Jak nie wiesz jeszcze i nie byłeś tam to jakis sensowny opis tych lamp jest na stronach www.pstryk.pl w dziale oświetlenia.Pozdrawiam i zwróć uwagę,że Metz dysponuje trybem inteligentnym i rozpoznaje przedbłysk.