Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Dodatkowa lampa do SP 510UZ

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dodatkowa lampa do SP 510UZ

Zastanawiam się nad zakupem lampy do swojego Olka i tu mam problem .Czy kupić lampę czy wystarczy foto cela .Koszt lampy (orientowałem się w internecie) firm Tumax ,Sunpak to ok.180-230zł ,jeśli chodzi o Metza to 450-470 zł . Mam lampę Hanimexa z wewnętrznym pomiarem która w połączeniu z Zenitem dawała bardzo dobre efekty, dlatego pytam o foto cele . Czy ktoś z kolegów ma takie cudeńko i jak się ono sprawuje . Czy może dać sobie spokój z foto celą Tumaxem i Sunpakiem i szarpnąć się na Matza chociaż ma on nie ruchomy palnik . Czy ktoś mi pomoże ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mam tumaxa, i w trybie A dziala niezle. Ruchomy palnik sie przydaje, mozna probowac odbijac blysk albo polozyc lampe wychylona w jakims kierunku. Co do metz'a to rozumiem ze chodzi od 28cs2? Jakos nie przekonuje mnie zasilanie z 2xAAA.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czy jest to Tumax DS880s2czy jakiś inny ? Z tym zasilaniem 2xAAA jestem tego samego zdania .

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez smis
    Czy jest to Tumax DS880s2czy jakiś inny ? Z tym zasilaniem 2xAAA jestem tego samego zdania .
    DSA880Z. Zamawialem na foto-tip jako ds880s2 ale doszedl ten. Na stronie tumax'a nie ma modelu ds880s2
    http://www.icorpandtumax.com/product...&id=103&pre=97
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jest tanie, lecz z ograniczeniami rozwiązanie:
    Żarówka błyskowa 68WS (z Allegro za 80 zł). Baterie (akumulatorki) niepotrzebne, bo zasilana jest z sieci 230V (wkręca się jak zwykłą żarówkę) i posiada fotocelę.
    Jedynym ograniczeniem jest zapewnienie zasilania, czyli może błyskać tam gdzie jest 230V - sieć zasilająca lub .... UPS .

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Re: Dodatkowa lampa do SP 510UZ

Zastanawiam się nad zakupem lampy do swojego Olka i tu mam problem .Czy kupić lampę czy wystarczy foto cela .Koszt lampy (orientowałem się w internecie) firm Tumax ,Sunpak to ok.180-230zł ,jeśli chodzi o Metza to 450-470 zł . Mam lampę Hanimexa z wewnętrznym pomiarem która w połączeniu z Zenitem dawała bardzo dobre efekty, dlatego pytam o foto cele . Czy ktoś z kolegów ma takie cudeńko i jak się ono sprawuje . Czy może dać sobie spokój z foto celą Tumaxem i Sunpakiem i szarpnąć się na Matza chociaż ma on nie ruchomy palnik . Czy ktoś mi pomoże ?
    Do jakich celów potrzebujesz lampy? Z wymienionych przez Ciebie lamp Sunpak i Metz zdecydowanie lepszy jest Metz 28 CS-2 Digital, ma liczbę przewodnią 28 dla ISO100 i ogniskowej 35mm wobec tylko 12 Sunpaka Remote Lite II, ale jest też droższa. Jak masz zamiar jeszcze długo korzystac z SP 510 to warto w taką lampe inwestować, a jeżeli zamierzasz kupić lustrzankę w ciągu powiedzmy 1-2 lata to szkoda forsy, chyba że lampa ma zarabiać na siebie np. wynajmuja Cie jako pstrykacz na imprezach. Jak nie wiesz jeszcze i nie byłeś tam to jakis sensowny opis tych lamp jest na stronach www.pstryk.pl w dziale oświetlenia.Pozdrawiam i zwróć uwagę,że Metz dysponuje trybem inteligentnym i rozpoznaje przedbłysk.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Don Pedro odnośnie Metza zgadzam się z tobą ale w planach mam lusterko tylko nie w najbliższej przyszłości . Dlatego nie chcę wchodzić w koszta . Słyszałem coś o fotoceli która ignoruje przedbłysk i myślę że w połączeniu z moim Hanimexem coś by z tego wyszło , tylko o tej fotoceli nie mogę dowiedzieć się niczego konkretnego , ale dzięki za pomoc .

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Don Pedro odnośnie Metza zgadzam się z tobą ale w planach mam lusterko tylko nie w najbliższej przyszłości . Dlatego nie chcę wchodzić w koszta . Słyszałem coś o fotoceli która ignoruje przedbłysk i myślę że w połączeniu z moim Hanimexem coś by z tego wyszło , tylko o tej fotoceli nie mogę dowiedzieć się niczego konkretnego , ale dzięki za pomoc .
    Są sprzedawcy różnych fotocel i można ich zapytac: http://www.allegro.pl/search.php?sti...8845&country=1 wpisując w okienko szukaj: fotocela, obecnie jest kilka ofert. Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar krzysiek1902
    Mieszka w
    SŁUPSK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dobrą fotocele znajdziesz: http://mif.sold.pl/product_info.php?products_id=57
    a na forum dowiesz się więcej: http://fotocela.phorum.pl/
    Sam jej używam.
    Narazie pusto.

Laureat konkursu VIRTUAL PHOTO RALLY 2006/zdobywca dwóch nagród.