PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia netfinity

netfinity
12.01.08, 14:46
Poddam pod ocene jeszcze jedne portrecik córeczki, zdjecie wbrew pozorom nie bylo pozowane.
RE: Zmieniłem tytuł wątku na prośbę jego twórcy.

-M
12.01.08, 14:54
Tutaj sympatycznie skadrowane, ładne szarości.

Gorzej sprawa ma się ze światłem (lampa fuj! :D) i z czymś co z prawego dolnego rogu uciekło.

Chwila spontaniczna. Tak jak lubię.

netfinity
12.01.08, 16:02
Tutaj sympatycznie skadrowane, ładne szarości.
Gorzej sprawa ma się ze światłem (lampa fuj! :D) i z czymś co z prawego dolnego rogu uciekło.
Chwila spontaniczna. Tak jak lubię.
Niestety lapmpa wbudowana to powiedzmy szczerze - oślepiecz, cieniorób itd...
A o co chodzi z tym prawym rogiem :roll:

-M
12.01.08, 16:14
Prawy dolny róg - wygląda jakby coś tam było i zostało wystemplowane (plamki i nieostrości na rączkach).

netfinity
12.01.08, 16:23
Prawy dolny róg - wygląda jakby coś tam było i zostało wystemplowane (plamki i nieostrości na rączkach).
Tak, usunalem cien z lampy, moze troszke nieudolnie ale ladniej to wyglada.

-M
12.01.08, 17:08
Zdecydowanie lepiej ;) chociaż można było się bardziej postarać ;)

Mam u siebie zdjęcie Little Björk - Debut, tam była podobna sytuacja, ale cień nie był delikatny, bo od softboxa.

A tak swoją drogą przy lampie zintegrowanej warto było odwrócić aparat o 180 stopni tak aby spust był na dole nie na górze (dla mnie to naturalna pozycja fotografowania w pionie ;)). Dzięki temu lampa by była z drugiej strony a cień zostałby za głową, co pewnie lepiej by wyglądało nawet bez stemplowania.

Najważniejsza jednak jest sytuacja, a ta - wyśmienita!

netfinity
12.01.08, 19:49
Zdecydowanie lepiej ;) chociaż można było się bardziej postarać ;)

Tak na szybko, mam ORF'a tej fotki ale to musze siasc i troszke sie pobawic.

A tak swoją drogą przy lampie zintegrowanej warto było odwrócić aparat o 180 stopni tak aby spust był na dole nie na górze (dla mnie to naturalna pozycja fotografowania w pionie ;)). Dzięki temu lampa by była z drugiej strony a cień zostałby za głową, co pewnie lepiej by wyglądało nawet bez stemplowania.

Probowalem, to samo, mysle ze na dniach jak sie uda kupie lampe FL 50 wtedy pewnie beda lepsze fotki.
A co do samego zdjecia, w kolorze wyszlo fatalnie, kombinacje WB itp. nic nie dawaly, tlo to sciana a ma kolor ceglany i cala postac byla "przesiaknieta" ta barwa, jakie bylo moje zdziewienie gdy zrobilem b/w, wyszlo super (wg mnie).

Najważniejsza jednak jest sytuacja, a ta - wyśmienita!
Masz na mysli pozycje fotografowanej osoby?
To bylo tak, coreczka sie bawila na komputerze (ma 3 latka i umie juz obslugowac przegladarke i bawic w gry dla dzieci ;) ) nagle w TV byl ma kanale dzieciecym jakis teledysk, odwrocila sie na fotelu a ja akurat mialem aparat w rekach :mrgreen:

-M
13.01.08, 01:24
(...)Probowalem, to samo, mysle ze na dniach jak sie uda kupie lampe FL 50 wtedy pewnie beda lepsze fotki.
A co do samego zdjecia, w kolorze wyszlo fatalnie, kombinacje WB itp. nic nie dawaly, tlo to sciana a ma kolor ceglany i cala postac byla "przesiaknieta" ta barwa, jakie bylo moje zdziewienie gdy zrobilem b/w, wyszlo super (wg mnie).

(...)

Masz na mysli pozycje fotografowanej osoby?
To bylo tak, coreczka sie bawila na komputerze (ma 3 latka i umie juz obslugowac przegladarke i bawic w gry dla dzieci ;) ) nagle w TV byl ma kanale dzieciecym jakis teledysk, odwrocila sie na fotelu a ja akurat mialem aparat w rekach :mrgreen:

Hmm... ja ogólnie jestem przeciwny lampom... b&w wyszło dobrze, bo się przez czerwony kanał przefiltrowało ;D Faktycznie z kolorowymi odbiciami może być problem.

Sytuacja... tak dokładnie o pozę mi chodziło ;) Takie sytuacje są najlepsze, ale trzeba uważnie obserwować ;)

domi
13.01.08, 01:29
Prześliczna dziewczynka i bardzo fajna poza, szkoda tylko troszkę tej lampy ;)
A tak BTW: jak już stemplujesz to warto dodać po sobie troszkę szumu :)

radlakos
13.01.08, 01:59
oj dużo lepsze niż ostatnie ;)
co do techniki, lampy, stemplowania - za poprzednikami
Masz kapitalną modelkę - ciągnij temat

netfinity
13.01.08, 20:52
Zdjecia w domu niestety musze robic z doswietleniem lampą, ale dziekuję za opinie, są bardzo pomocne na przyszłość.
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, ostrość zdjeć, robie fotki w ORF ale jakoś wydaje mi sie, że wiele fotek tu prezentowanych to żylety, czy to wina obiektywu (14-45 i 40-150) i jesli chce robic coś naprawde ostro to powinienem mysleć o lepszym szkielku np. 14-54mm 1:2.8-3.5 czy istnieją "sztuczki" na ostr zdjęcia ;)

-M
13.01.08, 22:51
Przede wszystkim przed publikacją w sieci, nie ma bata, trzeba ostrzyć w programie po zmniejszeniu.

netfinity
13.01.08, 23:18
Przede wszystkim przed publikacją w sieci, nie ma bata, trzeba ostrzyć w programie po zmniejszeniu.
To ciekaw uwaga, faktem jest ze czasem podoostrzm (w programie Capture One LE) jakoś mi pasuje (tym bardziej ze za free i pokazuje efekt w czasie rzeczywistym - licencja z karta CF) od innych, napewno jest lepszy tego gratisowego z olkiem.
Ale mimo wszystko ogladajac fotki np. startujacego AN-2 w galeri wydaje mi sie ze nie jestem w stanie tymi szkielkami zrobic tak ostrych zdjec :roll:
Ale ciekawostka - zrobilem np. zdjecie zamku w Będzinie, zrobilem papierową wersje w fotolabie i wyszlo super!

-M
13.01.08, 23:21
Przy tak małych zdjęciach jakie można pokazać w sieci ostrość tak naprawdę można nazwać złudzeniem optycznym ;)

Robię na 14-45, przymknięte do 5.6 jest całkiem przyzwoite.

netfinity
13.01.08, 23:37
Przy tak małych zdjęciach jakie można pokazać w sieci ostrość tak naprawdę można nazwać złudzeniem optycznym ;)

Robię na 14-45, przymknięte do 5.6 jest całkiem przyzwoite.
OKI to dodam w nowym watku, bo chyba w tym "nie wypada?"

-M
14.01.08, 00:29
Raczej bym proponował, abyś trzymał się jednego swojego wątku i tam kolejno wrzucał zdjęcia, tytułując je.

netfinity
14.01.08, 00:40
Raczej bym proponował, abyś trzymał się jednego swojego wątku i tam kolejno wrzucał zdjęcia, tytułując je.
Czyli tu ?
Tylko ten watek dot. portretu córeczki, jak to będzie jak dam tu zamek?
Jak tak mozna, to nie ma sprawy, to nawet lepiej niż sie zozwalac na calym forum ;)
To moze moderator przelozy tu nowy watek ;)

-M
14.01.08, 01:06
netfinity, zazwyczaj zakłada się wątek w stylu: "Zdjęcia netfinity" ;)

Ggrzesiek
14.01.08, 01:43
Witam

Gratuluję ślicznej córeczki. Loki jak u aniołka.
Zdjęcie wygląda bardzo naturalnie i mnie się to podoba. Budzi same pozytywne odczucia i takie zdjęcia dzieci najbardziej mi się podobają. Dzieci w tym wieku nie powinny mieć trosk i wygląda na to, że ta dziewczynka ich nie ma, choć nad czymś myśli.

Pozdrawiam

netfinity
14.01.08, 09:45
netfinity, zazwyczaj zakłada się wątek w stylu: "Zdjęcia netfinity" ;)
OK, to postaram sie trzymać tego wątku jesli chodzi o zdjęcia, a moze moderator by polaczyl te dwa tematy w jeden i zmienił temat postu na "zdjecia netfinity", nie wiem czy to teraz jest mozliwe.

netfinity
30.01.08, 14:52
Małe, szybkie i strachliwe, ale troszkę cierpliwości i oto co wyszło.
Fotki robione szkłem 40-150mm.
Niestety miejsce było troszkę w cieniu, jedyne gdzie mogłem się schować
za choinką ;)
Zdjęcia z reki, bez statywu.

Oleryk
30.01.08, 16:40
Fajne kadry.
Dodaj trochęświatła i kontrastu i będzie OK.

netfinity
30.01.08, 18:50
Fajne kadry.
Muszę przenieść słoninkę w inne miejsce, bardziej nasłonecznione, to jest dość ciemne, właściwie nie ma światła słonecznego (cień).
W słoneczku, wyżej na drzewie pięknie wyglądają.
Ale w miescu nasłonecznionym nie mam za bardzo gdzie stanąć bo trzeba cykać tym szkłem z około 2m by coś osiągnąć, niestety sikorki-cykorki są bardzo ruchliwe i uciekają.
Zrobiłem kilka fotek ale te sa dość ostre, czasem pomiędzy naciśnięciem migawki (ostrość złapana) a zdjęciem potrafią czmychnąć, mam kilka sfotografowanych ogonów ;)
Może przewiesze jakiś "namiot" pomiędzy drzewami i się schowam z 2 m. od "przynęty" :mrgreen:

netfinity
30.01.08, 20:41
A teraz, troszkę poprawiłem ;)

Oleryk
30.01.08, 20:48
W miniaturce lepiej ;)
Po powiększeniu wyłazi pikseloza, szczególnie widoczna w tle.
Coś z obróbką nie tak.

Plumek
30.01.08, 21:06
niestety sikorki-cykorki są bardzo ruchliwe i uciekają.
Zrobiłem kilka fotek ale te sa dość ostre, czasem pomiędzy naciśnięciem migawki (ostrość złapana) a zdjęciem potrafią czmychnąć, mam kilka sfotografowanych ogonów ;)

Sikorki - cykorki hehe Też mam problem z ich "złapaniem", chociaz świerczka, na którym przesiadują mam tuż przed oknem. Jednak słońca nie widziałam tu od dawna, aż do dzisiaj. A jak jest ciemnica i ISO 800 w 330 - to wychodzi raczej kiszka. W dodatku mam tu mały ptaszyniec i sikorki boją się nie tylko obiektywu, ale i konkurencji w wyjadaniu słonecznika...
Twoje wsuwają słoninkę - fajne :)

netfinity
30.01.08, 21:31
Sikorki - cykorki hehe Też mam problem z ich "złapaniem"...
Co się nastałem za choinką, ciotka z drugiej strony ulicy podglądała (dyskretnie - szkoda że jej nie cyknąłem jak sie czaiła za firanką :mrgreen: ) co to ja wydziwiam.
Około 30 minut zajęło zrobienie 10 fotek, a to pies przeleciał i wystraszył, a to kot gdzieś sie na nie czaił, to córeczka i tak w koło, a sikorki bardzo płochliwe.
Słoninką karmie je cała zime, wisi chyba z 5 kawałków w róznych miejscach ;)
Co do poprawionych fotek, może źle zrobiłem bo poprawiłem jpg, mam raw'y i właśnie poprawilem, niestety nie da się już podmienić tamtych to wkleje poprawione.
Uwagi mile widziane ;)

Kris_1
30.01.08, 22:09
To zrób tak: aparat przymocowany (statyw lub inaczej), ostrość ustawiasz manualnie na potencjalny obiekt, podłączasz zdalne wyzwalanie radiowe i .... odchodzisz ( np do ciotki na herbatkę) :D Obserwujesz obiekt (można nawet przez lornetkę) - jak pojawi się coś to odpalasz zdalnie. Nawet serią można zrobić.

zyziza
30.01.08, 22:12
Netfinity - super fotki! No i podziwiam wytrwalosc!!! :D
Alez one sa ladne te sikorki!

Plumek
30.01.08, 22:12
To zrób tak: aparat przymocowany (statyw lub inaczej), ostrość ustawiasz manualnie na potencjalny obiekt, podłączasz zdalne wyzwalanie radiowe i .... odchodzisz ( np do ciotki na herbatkę) :D Obserwujesz obiekt (można nawet przez lornetkę) - jak pojawi się coś to odpalasz zdalnie. Nawet serią można zrobić.

A potem biegnij za tym, kto Cię tak przyuwazy i targnie sie na Twój skromny sprzęcik ;) Hehehe No - chyba, ze tylko psy i koty Ci te sikorki płoszą ;)

asfoto_p
30.01.08, 22:27
Sikorki to same z siebie piękne ptaki, a na zdjęciach jak dla mnie bardzo fajnie.
Z tym pilotem dobry pomysł życzę powodzenia w dalszych "polowaniach"

netfinity
30.01.08, 22:36
To zrób tak: aparat przymocowany (statyw lub inaczej), ostrość ustawiasz manualnie na potencjalny obiekt, podłączasz zdalne wyzwalanie radiowe i ....
...zanim zaskoczysz to sikorki już nie ma :mrgreen:
Nie da rady ze statywem, tylko z ręki i w moim wypadku (szkło 40-150mm) nie dalej niż 2-3m
Sikorki są bardzo ruchliwe i szybkie, kto próbował je focić ten wie ;)
Ten gatunek to sikorka modra, bardzo malutka (3-4cm "kadłubek"), przylatują też sikorki bogatki - na głowie maja czarny berecik i "krawat", dużo wieksze, ale co ciekawe bardziej płochliwe.
Ta co jest na zdjęciu to ma chyba swój rejon koło tej słoninki, goni wszystkie co podchodzą :mrgreen:
Jutro "zapoluję" na bogatkę, oby troszkę słońca było :D

Kordek
1.02.08, 18:34
Najlepsza sikorka1, no a modraszkę ciężko podejść, bogatkę na trzy metry podchodzę przynajmniej u mnie ;) Zdjęcie rób tak żeby słoniny nie było.

netfinity
1.02.08, 22:51
Najlepsza sikorka1, no a modraszkę ciężko podejść, bogatkę na trzy metry podchodzę przynajmniej u mnie ;) Zdjęcie rób tak żeby słoniny nie było.
Bez słoninki będzie cieżko, ten kawałek ma ~10x2cm , spróbuję z mniejszym kawałkiem ;)
Ta sikorka (modra, modraszka) to jak pisałem, ma chyba tam swój rewir, goni wszystkie, ostatnio jak podszedłem bez aparatu to na około 1,5m !
Sikorki bogatki są bardziej ostrożne, ciężko podejść bliżej niż 3m!
Jutro może będzie ładna pogoda to spróbuję z rana je podejść ;)
Niestety mam tylko szkło 40-150mm, a przy tych wymiarach i płochliwości ptaszków to troszkę mało.
Ale spróbuję :mrgreen:

Kordek
2.02.08, 10:04
Na sikorka1 dało się bez słoniny. Trzeba robić sposobem. Sikorka najczęściej podchodzi do słoniny, nie od razu siada na niej. Może wbij w ziemie jakiś fajny konar i powieś na to słonine, i czekaj aż sikorka będzie na patyku a nie na słoninie. Ładniejsza fotka bez słoniny. ;)

netfinity
2.02.08, 10:33
Na sikorka1 dało się bez słoniny.
To zdjęcie jest przekadrowane, siedziała dosć daleko, na szczęście wyszła ostro.
Patyków nie potrzebuję wbijać, mam w ogrodzie wiele drzew, pod oknami, jedyne co to podejść je odpowiednio i tak się ustawic by tło było w miarę ładne, a o to trudno.
A jak wiesz, sikorki są bardzo ruchliwe i zbyt długo na jednym miejscu nie siedzą ;)
Dziś pogoda wstrętna, nawet ptaszków nie ma na drzewach.
"Poluję" też na dzięcioła co przylatuje i sójkę, narazie nie udało mi się zrobić dobrej foty w/w :?

Kordek
2.02.08, 10:52
Po to wbijasz patyk tam gdzie chcesz żeby mieć dobre tło. Poszukaj mojej sikorki w galeri ;)

netfinity
2.02.08, 10:59
Po to wbijasz patyk tam gdzie chcesz żeby mieć dobre tło. Poszukaj mojej sikorki w galeri ;)
Może i racja, pokombijuję jak będzie troszkę ładniejsza pogoda ;)
Sikorka śliczna :mrgreen:

netfinity
7.02.08, 23:17
Zdjęcie testowe z lampą FL 50 + "skarpeta" (którą ostatnio nabyłem), palnik na wprost TTL Auto, f8 1/80 iso-100, odległośc około 2m obiektyw 14-45mm.
Dodam, że z uwagi na testowy charakter fotek musiałem troszke je przekadrować, może troszke ciasno wyszło?
Zdjęcie bez polepszania, tylko zmniejszanie jpg w PhotoRazor, orginał oczywiście w RAW ;)
Proszę o uwagi, sugestie, porady ;)

Wiejo
8.02.08, 08:36
seria z sikorkami bardzo udana i uzyskane efekty bardzo dobre, portrecik sympatyczny i miły w odborze. Pozdrawiam.

netfinity
24.02.08, 21:07
Spacerowo - zabawowo ;)

Krzyszcz
24.02.08, 23:06
Fajne z tym pomponem :)
No i panoramowanie dobre - twarz nieporuszona...
Kadr też ok - podoba mi się...

netfinity
25.02.08, 11:21
Fajne z tym pomponem :)
No i panoramowanie dobre - twarz nieporuszona...
Kadr też ok - podoba mi się...
Mi sie podoba w tym zdjęciu ostrośc na całej córeczce co jest dość trudno osiągnąć przy zdjęciach gdzie czas to 1/40 i "jedzie" się za obiektem aparatem by tło wyszło poruszone i nadało zdjęciu efekt ruchu.
Zawsze jak robiłem to coś na postaci wyszło mi nieostro lub poruszone ;)

nikto
25.02.08, 11:48
Wrócę do pierwszego zdjęcia w tym wątku... Bardzo mi się podoba (może tylko trochę więcej kontrastu), tym bardziej, że "na żywo". To spojrzenie jest cudowne... Co do mankamentów to specjalnie bym się nie martwił, aczkolwiek zawsze można coś poprawić. Grunt to nie być niewolnikiem schematu "tak musi być i koniec..." Pozdrawiam.

netfinity
25.02.08, 12:08
Wrócę do pierwszego zdjęcia w tym wątku... Bardzo mi się podoba (może tylko trochę więcej kontrastu), tym bardziej, że "na żywo". To spojrzenie jest cudowne... Co do mankamentów to specjalnie bym się nie martwił, aczkolwiek zawsze można coś poprawić. Grunt to nie być niewolnikiem schematu "tak musi być i koniec..." Pozdrawiam.
Pierwsze zdjęcie stało sie kultowym zdjęciem rodzinnym ;)
Co do porawiania, oczywiście, to nie problem zawsze można coś poprawić tym bardziej ze mam to jako RAW.