Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Roznice w jakosci obrazy 35 3.5 a 14-54

dulak
6.01.08, 14:35
Witam i tak jak w temacie mam pytanie o rzeczywista roznice w jakosci obrazu pomiedzy tymi dwoma szklami. Wiele dobrego czytam tutaj o stalce 35, a ja szczerze mowiac jestem mocno zdegustowany jakoscia szkla. Tani tamron 17-50 2.8 bije na glowe tego Olka :(. Nie jest to kiepskie szklo, ale z pewnoscia daleko mu do dobrego. Jestem ciekaw opinii osob, ktore posiadaja oba obiektywy, chce kupic dobry zoom standardowy i celuje w 14-54 ale czy jego jakosc optyczna (ostrosc, kontrast, przenoszenie kolorow) jest rzeczywiscie swietna czy poszukac czegos innego? Jakosc zawsze sprawdzam w skali powiekszenia 100% i potrzebuje naprawde "czystego" szkielka.

pozdrawiam i licze na pomoc.

dziekan
6.01.08, 14:44
to zupełnie inne szkła zarówno z przeznaczenim jak i z jakością, 14-54 to półka wyższa i tzw. uniwersalny spacer zoom do wszsytkiego po trochę, 35mm to typowy macro obiektyw - który ma być ostry i dawać odpowiednie zbiliżenie. nie wiem co nim fociłeś - ale dla mnie jest on wypasiony jak za tą cenę - mam go i sobie chwalę - demonem szybkości on może nie jest ale zdjęcia daje oste i skala 1:1 robi swoje.

dulak
6.01.08, 14:53
to zupełnie inne szkła zarówno z przeznaczenim jak i z jakością, 14-54 to półka wyższa i tzw. uniwersalny spacer zoom do wszsytkiego po trochę, 35mm to typowy macro obiektyw - który ma być ostry i dawać odpowiednie zbiliżenie. nie wiem co nim fociłeś - ale dla mnie jest on wypasiony jak za tą cenę - mam go i sobie chwalę - demonem szybkości on może nie jest ale zdjęcia daje oste i skala 1:1 robi swoje.

widzisz ja tez makro a fotki mydelko ze hoho, moze szklo padniete mam?

dziekan
6.01.08, 14:55
być możę - poszukaj na forum chodza o nim same dobre opinie - wiec 1. masz walniętę szkło choć nie słyszałem aby akuraty ten model szwanklował komuś, 2. źle do tego podchodzisz :]

HrabiaMiod
6.01.08, 15:48
Pokaz jakąś mydlastą fotkę najlepiej : )

asfoto_p
6.01.08, 16:33
Może źle ustawiona ostrość?? Czytałem cały wątek o 35mm i nic takiego o nim nie pisali.
Prosimy o zdjęcia :mrgreen: może jakaś wada :|

Oleryk
6.01.08, 18:29
Miałem 35-kę, co prawde sprzedałem po zrobieniu ugrade do 50-ki ale złego słowa nie powiem o tym szkiełku. Ostre jak żyletka, 14-54 jest słabsze.
Albo to jakiś "trefny" egzemplarz albo coś robisz nie tak.
Dałbyś jakieś sample.

dulak
7.01.08, 23:07
Dzieki wszystkim za rady i pragne dodac, ze rozmycie wystepuje przy bliskich, badz dalekich odleglosciach. W odleglosci 2-5 metrow ostrosc jest idealna. W makro jest koszmar. Sami ocencie zreszta. Nie ma znaczenia czy ostrze AF czy MF, wszystko wyglada podobnie. Na zdjeciu jest krop z lini na kartce papieru. Nie ma znaczenia rowniez czy uzywam E1 czy E500. Pomocy.

emc2
8.01.08, 23:48
Chyba trafiłeś zwalony egzemplarz...Tym bardziej, że nawet ręczne ostrzenie nie pomaga.
Obiektyw makro może nie być super ostry przy dalszych planach, ale w krótkim dystansie powinien być nie do pobicia, jak żyletka - a na tym zdjęciu, które pokazałeś tak nie jest. I raczej nie ma możliwości, by "ten typ tak miał" - reklamuj w serwisie.

dziekan
9.01.08, 00:30
Dzieki wszystkim za rady i pragne dodac, ze rozmycie wystepuje przy bliskich, badz dalekich odleglosciach. W odleglosci 2-5 metrow ostrosc jest idealna. W makro jest koszmar. Sami ocencie zreszta. Nie ma znaczenia czy ostrze AF czy MF, wszystko wyglada podobnie. Na zdjeciu jest krop z lini na kartce papieru. Nie ma znaczenia rowniez czy uzywam E1 czy E500. Pomocy.

strzel coś w lepszym świetle i sprawdź na skali 1:2 albo mniejszej a potem 1:1 - przy 1:1 GO jest mała i może ci ucieka tam gdzie nie chcesz.

Legal
9.01.08, 08:24
Poczytaj tutaj o nim pisalem https://forum.olympusclub.pl/topics27/olympus-zuiko-digital-35mm-135-makro-subiektywnie-vt7067,240.htm

Potwierdzam - jest idealnie ostry od rogu do rogu z bliska i z daleka, biej kita 14-42 i nawet 14-54 pod wzgledem ostrosci.

voovoo2
9.01.08, 10:40
Co to za lina???Czy nie jest ona aby cieniutką linią ze standardowego papieru w kratke? I jaki to jest crop?

dulak
10.01.08, 00:51
Co to za lina???Czy nie jest ona aby cieniutką linią ze standardowego papieru w kratke? I jaki to jest crop?

Tak, jest to cienka linia narysowana dlugopisem :) ale wszystko wyglada podobnie, a krop wynosi 1:1. Na fotografii innych przedmiotow, rowniez nie jest wcale lepiej :(

Witam wszystkich i wielkie dzieki za odpowiedzi, przypuszczalem, ze cos jest nie tak, tym bardziej, ze problem wystepuje przy dwoch korpusach, w bardzo dobrym swietle (500W w namiocie bezcieniowym) a wszyscy to szklo bardzo chwala. Szkielko wiec pojedzie wkrotce do serwisu.

pozdrawiam

voovoo2
10.01.08, 10:26
Przykro mi ale to awaria obiektywu.Niespotykana sprawa jeśli chodzi o to szkło.