Zobacz pełną wersję : MJU 780 i ograniczenie sekwencji wideo do 10 sekund
danielbela
25.12.07, 13:18
Witam.
Mam problem. Kupiłem aparat Olympus MJU 780 po przeglądnięciu kilkunastu stron z opisami.
Jednak bardzo się rozczarowałem, ponieważ okazało się po zakupie że ma ograniczenie sekwencji wideo TYLKO do 10 sekund w rozdzielczości 640x480. Jest to napisane drobnym druczkiem w jednym miejscu instrukcji - a nie ma tej informacji zarówno na stronie producenta jak i wszystkich stron z opisem sprzętu jakie do tej pory odwiedziłem.
Wie ktoś jak można to obejść - ewentualnie nowy firmware lub jakiś zmodyfikowany.
Proszę o pomoc bo nie wiem co z nim dalej robić.
A jak Masz kartę pamięci .
danielbela
25.12.07, 15:11
A jak Masz kartę pamięci .
Włożona xD 1GB SanDisk M.
Zapomniałem dodać. Nagrywanie sekwencji dla rozdzielczości 320x240 niema żadnej blokady czasu i można nagrywać do zapełnienia karty.
typ M jest wolniejszy...
Jak karta H powinna pomóc.
Wraz z aparatem kupiłaś nieodpowiednią kartę. Wszystkie kompakty Olympusa nagrywające filmy w rozdzielczości 640x480, 30kl/s, wymagają stosowania szybkich kart xD typ H. Taka karta zapewnia 2-3 krotnie większą prędkość zapisu w porównaniu do M i można wówczas nagrywać sekwencje filmowe do długości ograniczonej jedynie pojemnością karty.
Sprzedawca aparatu nie popisał się w tym przypadku, chyba że był to zakup w jakimś hypermarkecie, bo powinien zaproponować szybką kartę Fuji typ H. Kupienie oryginalnej karty Olympusa xD typ H jest obecnie niemożliwe, gdyż z powodu częstego zawieszania się zostały one wycofane z obiegu. Poprawioną wersję xD typ H oferuje obecnie tylko Fuji.
Pozdrawiam.
danielbela
30.12.07, 14:45
typ M jest wolniejszy...
Jak karta H powinna pomóc.
Prosze o czytanie to co napisałem wcześniej.
W instrukcji aparatu jest jasno napisana informacja że NAGRYWA TYLKO 10 SEKUND !!!!!
Moje pytanie brzmiało czy zna ktoś jakiś sposób obejścia tego (ewentualnie czemu tylko 10 sekund). Jakiś Firmware nowy albo cuś - może nie być po polsku - może ktoś się bawił z tym i ręcznie to zmienił.
No i druga rzecz. Czy może ktoś ma ten aparat z kartą H (nie M) i może nagrywać więcej niż 10 sekund w 640x480).
Nikt nie wie jak można obejść to zabezpieczenie?
Nikt nie wie jak można obejść to zabezpieczenie?
Jeszcze nikomu sie nie udało. Zmień kartę pozbędziesz sie problemu!
Swoja droga na pudełku mogła by sie znajdować informacja że z kartami XD typu H można korzystać w pełni z wszystkich funkcji (znaczy sie dotyczy to tylko ograniczenia z czasem nagrywania filmów, bo o innych nie słyszałem). Dzięki temu nie bylibyśmy narażeni raz w miesiącu o pytanie "DLACZEGO MÓJ OLEK NAGRYWA TYLKO 10 MINUT FILMU".
ps. danielbela nie bierz tego do siebie, to tylko ogólnie mnie tak naszło.
Prosze o czytanie to co napisałem wcześniej.
W instrukcji aparatu jest jasno napisana informacja że NAGRYWA TYLKO 10 SEKUND !!!!!
Moje pytanie brzmiało czy zna ktoś jakiś sposób obejścia tego (ewentualnie czemu tylko 10 sekund). Jakiś Firmware nowy albo cuś - może nie być po polsku - może ktoś się bawił z tym i ręcznie to zmienił.
No i druga rzecz. Czy może ktoś ma ten aparat z kartą H (nie M) i może nagrywać więcej niż 10 sekund w 640x480).
Właśnie. Proszę czytać co napisane wyżej. Dostałeś pełną odpowiedź.
Do zapisu plików video o tak dużej rozdzielczości potrzebna jest karta, która w czasie rzeczywistym potrafi zapisywać pełny strumień napływających danych. Karta typu "M" nie spełnia tego zadania i zapis jest buforowany, dlatego po zapełnieniu bufora nagrywanie jest przerywane. Zapełnienie wbudowanej szybkiej pamięci trwa 10s i potrzebny jest czas na jej opróżnienie.
Nie jest to wina Olympusa, bo tak jest również w kompaktach innych firm i dopiero zastosowanie szybkiej karty likwiduje ograniczenia.
Nie znajdziesz w tym przypadku żadnego "obejścia" i jedynie kupno pojemnej i szybkiej karty typu "H" rozwiąże Twój problem.
Pozdrawiam.
Nie pomoze - tym aparatem nie da rady nagrywac dluzszych filmow niz 10 sek., nawet przy karcie typu H.
Nie pomoze - tym aparatem nie da rady nagrywac dluzszych filmow niz 10 sek., nawet przy karcie typu H.
I właśnie o to mi chodzi. Nie wiem czy te 2 osoby które odpowiedziały nad Tobą czytały moją informację, że w instrukcji jest informacja TYLKO 10 SEKUND. Nie ma tam nic o tym że dla karty M czy H. Dlatego zastanawiałem się nad nowym FirmWare (nawet przerabiany) który bo to obszedł.
Z drugiej strony jeżeli ktoś posiada ww aparat to proszę o napisanie np. posiadam taki aparat i zmiana na typ H pomogła. BO domniemywanie, kup kartę - będzie dobrze to tylko spamowanie i mnie całkowicie nie interesuje.
Dziękuję za zainteresowanie tematem i proszę o rzetelne odpowiedzi :)
ja mam Olka mju 740 i spokojnie moge nagrywać filmiki jakiej chce długości (ograniczone pojemnością karty) a mam włożoną kartę xD FujiFilm 1GB typu M ;] tak więc nie wiem o co chodzi z tym wolniejszym zapisem i możliwością nagrywania filmów dłuższych niż 10s tylko na kartach typu H ;]
ja mam Olka mju 740 i spokojnie moge nagrywać filmiki jakiej chce długości (ograniczone pojemnością karty) a mam włożoną kartę xD FujiFilm 1GB typu M ;] tak więc nie wiem o co chodzi z tym wolniejszym zapisem i możliwością nagrywania filmów dłuższych niż 10s tylko na kartach typu H ;]
Najważniejsze pytanie. Masz w instrukcji informację o tym, że można tylko kilka sekund nagrywać film?
hehe:P nom w sumie nie ma tam nic o ograniczeniach:P jedynie pojemnością karty jeśli dobrze pamiętam:P
Ja mam co prawda inny aparat bo SP-510 ale jeśli chodzi o długość filmów to może jest kwestia ich jakości tzn. mój aparat może nagrywać 640x480 do zapełnienia karty typ M ale w jakości 15 kl/s, natomiast przy 30kl/s na kartę typu M nagra jedynie 15 sekund (czyli tyle ile mieści się w buforze aparatu). Dopiero po włożeniu karty typu H istnieje możliwość zapisu bez ograniczeń.
Danielbela sprawdź czy może masz ustawione 30 kl/s i dlatego nagrywa tylko 10 sekund a buscar 15 kl/s i mu na karte typu M nagrywa do zapełnienia karty.
buscar - masz mju 740, w mju 740 nie ma zadnego ograniczenia, danielbela ma mju 780, widzisz jakis zwiazek??? bo ja nie...
testowalam 2 sztuki mju 780 z kilkoma kartami xD typu H, wszystkie Olka - nie chodzi.
osobiscie nie slyszalam o zadnym "przerabianym" firmware.
Hmm ja mam SP 560 UZ i na oryginalnej karcie OLYMPUSA 2GB typu M w rozdzielczosci 640x480 30fps/s kreci filmiki o dlugosci 40 sek tak ze to raczej nie powinno byc zalezne od karty a raczej od aparatu (no chyba ze to rzeczywiście zapisywane jest najpierw do bufora aparatu a ten model ma widocznie wiekszy). Ale mnie boli za to fakt ze w modelu niżej (550 uz) jest do wyboru jeszcze 640x480 15fps/s co wydłuża znacznie czas krecenia Video. A w nowszym modelu tego zabraklo, czemu ? to juz tylko producent wie :/ mam nadzieje ze moze w nastepnych FIRMWARACH to zmienia. Druga "porypana" rzeczą jest ze nawet przy nizszych rozdzielczosciach i przy 15fps/s mozna nagrywac maksymalnie 29 min a nie tyle na co pozwala karta
Testowal moze ktos ten aparat z pamiecia typu H ? Bo jak dla mnie to to tez trochę za krotki czas krecenia video w 640x480
Pozdrawiam