Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: MJU 780 i ograniczenie sekwencji wideo do 10 sekund

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

MJU 780 i ograniczenie sekwencji wideo do 10 sekund

Witam.
    Mam problem. Kupiłem aparat Olympus MJU 780 po przeglądnięciu kilkunastu stron z opisami.
    Jednak bardzo się rozczarowałem, ponieważ okazało się po zakupie że ma ograniczenie sekwencji wideo TYLKO do 10 sekund w rozdzielczości 640x480. Jest to napisane drobnym druczkiem w jednym miejscu instrukcji - a nie ma tej informacji zarówno na stronie producenta jak i wszystkich stron z opisem sprzętu jakie do tej pory odwiedziłem.
    Wie ktoś jak można to obejść - ewentualnie nowy firmware lub jakiś zmodyfikowany.
    Proszę o pomoc bo nie wiem co z nim dalej robić.

| OlyJedi Awatar leodan
    Mieszka w
    W-WA
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A jak Masz kartę pamięci .
    Pozdrawiam LEO
    E-1 , 40-150 , Helios MC 44M-4 , Pentacon 4/200 , Metz 48AF-1 ,
    statyw Hakuba S-4500

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez leodan
    A jak Masz kartę pamięci .
    Włożona xD 1GB SanDisk M.
    Zapomniałem dodać. Nagrywanie sekwencji dla rozdzielczości 320x240 niema żadnej blokady czasu i można nagrywać do zapełnienia karty.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    typ M jest wolniejszy...

Jak karta H powinna pomóc.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wraz z aparatem kupiłaś nieodpowiednią kartę. Wszystkie kompakty Olympusa nagrywające filmy w rozdzielczości 640x480, 30kl/s, wymagają stosowania szybkich kart xD typ H. Taka karta zapewnia 2-3 krotnie większą prędkość zapisu w porównaniu do M i można wówczas nagrywać sekwencje filmowe do długości ograniczonej jedynie pojemnością karty.
    Sprzedawca aparatu nie popisał się w tym przypadku, chyba że był to zakup w jakimś hypermarkecie, bo powinien zaproponować szybką kartę Fuji typ H. Kupienie oryginalnej karty Olympusa xD typ H jest obecnie niemożliwe, gdyż z powodu częstego zawieszania się zostały one wycofane z obiegu. Poprawioną wersję xD typ H oferuje obecnie tylko Fuji.

Pozdrawiam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    typ M jest wolniejszy...
    Jak karta H powinna pomóc.
    Prosze o czytanie to co napisałem wcześniej.
    W instrukcji aparatu jest jasno napisana informacja że NAGRYWA TYLKO 10 SEKUND !!!!!
    Moje pytanie brzmiało czy zna ktoś jakiś sposób obejścia tego (ewentualnie czemu tylko 10 sekund). Jakiś Firmware nowy albo cuś - może nie być po polsku - może ktoś się bawił z tym i ręcznie to zmienił.
    No i druga rzecz. Czy może ktoś ma ten aparat z kartą H (nie M) i może nagrywać więcej niż 10 sekund w 640x480).

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nikt nie wie jak można obejść to zabezpieczenie?

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez danielbela
    Nikt nie wie jak można obejść to zabezpieczenie?
    Jeszcze nikomu sie nie udało. Zmień kartę pozbędziesz sie problemu!
    Swoja droga na pudełku mogła by sie znajdować informacja że z kartami XD typu H można korzystać w pełni z wszystkich funkcji (znaczy sie dotyczy to tylko ograniczenia z czasem nagrywania filmów, bo o innych nie słyszałem). Dzięki temu nie bylibyśmy narażeni raz w miesiącu o pytanie "DLACZEGO MÓJ OLEK NAGRYWA TYLKO 10 MINUT FILMU".

ps. danielbela nie bierz tego do siebie, to tylko ogólnie mnie tak naszło.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez danielbela
    Prosze o czytanie to co napisałem wcześniej.
    W instrukcji aparatu jest jasno napisana informacja że NAGRYWA TYLKO 10 SEKUND !!!!!
    Moje pytanie brzmiało czy zna ktoś jakiś sposób obejścia tego (ewentualnie czemu tylko 10 sekund). Jakiś Firmware nowy albo cuś - może nie być po polsku - może ktoś się bawił z tym i ręcznie to zmienił.
    No i druga rzecz. Czy może ktoś ma ten aparat z kartą H (nie M) i może nagrywać więcej niż 10 sekund w 640x480).
    Właśnie. Proszę czytać co napisane wyżej. Dostałeś pełną odpowiedź.

Do zapisu plików video o tak dużej rozdzielczości potrzebna jest karta, która w czasie rzeczywistym potrafi zapisywać pełny strumień napływających danych. Karta typu "M" nie spełnia tego zadania i zapis jest buforowany, dlatego po zapełnieniu bufora nagrywanie jest przerywane. Zapełnienie wbudowanej szybkiej pamięci trwa 10s i potrzebny jest czas na jej opróżnienie.
    Nie jest to wina Olympusa, bo tak jest również w kompaktach innych firm i dopiero zastosowanie szybkiej karty likwiduje ograniczenia.

Nie znajdziesz w tym przypadku żadnego "obejścia" i jedynie kupno pojemnej i szybkiej karty typu "H" rozwiąże Twój problem.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar anuszka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie pomoze - tym aparatem nie da rady nagrywac dluzszych filmow niz 10 sek., nawet przy karcie typu H.