PDA

Zobacz pełną wersję : olympus xz10

schweppes
4.05.15, 18:21
Hej. Po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii na temat aparatu olympus xz10 zdecydowałam się go zakupić. Niestety po wykonaniu wielu zdjęć jestem bardzo rozczarowana tym aparatem. Zdjęcia są rozmazane, aparat nie radzi sobie ze zdjęciami w ciemność, lampa działa tak jak jej się podoba. Próbowałam zdjęć w różnych trybach i raz wychodzą ok, a kolejnym razem bardzo słabe. Obawiam się, że mogę go źle ustawiać, albo coś mam poprzestawiane w funkcjach. Czy macie jakieś dobre rady jak sobie z tym poradzić, albo jakich trybów używać do czego? Sami zobaczcie.

146671146672

grizz
4.05.15, 19:11
Żaden aparat nie poradzi sobie ze zdjeciami w ciemności.

Tzn nie poradzi bez dodatkowego oświetlenia.

schweppes
4.05.15, 19:24
a możesz mi wytłumaczyć jakie tryby używać do czego, czy w ustawieniach coś pozmieniać. Widziałam zdjęcia na forum osoby która robiła je tym samem aparatem i są naprawdę niesamowite. Chciałabym wiedzieć co takiego źle robię, że moje cały czas wychodzą rozmazane, ciemne itp

Makromaniak
4.05.15, 19:27
Tak na poczatek jedno pytanie: Czy używałaś innych aparatów i jakich?

Zastanawiam się co właściwie miały przedstawiać te zdjęcia? Szklanki czy tańczących? W takiej ciemności to nie tylko kompakt się pogubi przy tak szeroko rozłożonych planach, cudów nie ma. W XZ 10 możesz po odp. ustawieniu dotykowego ekranu puknąc palcem w miejsce, gdzie ma być ostrość. Albo szklanki, albo ludzie, wszystkiego nie da się ostro.

Zdjęcia są rozmazane, bo czułość ISO była ustawiona na 250, co jest dobre w jasny dzień, a nie w ciemnym klubie, przy czasie 1/30 sek tańczący będą poruszeni. Trzeba było dać co najmniej 400-640. Zobacz, ze napis za plecami tańczących na 1 zdjęciu jest ostry !

Co to znaczy lampa działa jak jej się podoba? Tak działa w trybie auto i P, gdy automatyka sama decyduje kiedy błysnąć. Jak chcesz robić zdjęcia z lampą, to lepiej wymusić ją w odpowiedniej opcji (wtedy zawsze błyska). Jesli potrzebujesz dużo światła w ciemnych pomieszczeniach (imprezki itp), to mozna dokupić osobną lampę błyskową (specjalną z funkcją wireless dla olympusa- najtańsza obecnie to nissin i40-ok 600 zł) i sterować nią z aparatu- co ciekawe, lampa może stać w pomieszczeniu w pewnej odległosci od aparatu i dawać ładne rozproszone światło odbite od sufitu albo ścian, zamiast płaskich, błysniętych prosto w oczy. mało kompaktów ma takie możliwości.

XZ-10 ma wiele możliwości własnego ustawienia działania . Ja polecam następujące ustawienia XZ-10

czułość ISO - AUTO - aparat sam dobiera czułość do sceny, program jest "konserwatywny" i trzyma się raczej niskich czułości dających zdjęcia dobrej jakości

P - program - uważam ze całkiem dobrze dobiera parametry, trzymając się jak najbardziej "otwartego" obiektywu czyli maksymalnych otworów względnych (1,8-2,8) gdy jest ciemniej.

LAMPA BŁYSK - albo włączam na stałe, albo całkowicie wyłączam - wtedy wiem kiedy błyska

PIERŚCIEŃ REGULACJI WOKÓŁ OBIEKTYWU (super przydatny, dzięki temu używa sie XZ jak dużo droższych aparatów)
1) Tryb P - korekta naświetlenia na + lub -
2) Tryb A (automatyka czasu) - ustawianie przysłony- aparat dobiera czasy
3) Tryb S (automatyka przysłon) - ustawianie czasu- aparat dobiera przysłony - to mógł by być dobry wybór do pokazanej imprezki - do zdjęć bez lampy dobrać czas typu 1/100 sek - wtedy postaci powinny być nieporuszone

k@czy
4.05.15, 19:35
Żaden aparat nie poradzi sobie ze zdjeciami w ciemności.

Tzn nie poradzi bez dodatkowego oświetlenia.

Szczerze mowiac, to nie widzialem zony w wizjerze - lapalem ostrosc na blik z okularow. Zrodlo swiatla to zasloniete drewnianymi zaluzjami okienko piwniczne 20x40cm w odleglosci jakichs 5 metrow.
Zdjecie tylko pomniejszone - bez odszumiania, wyostrzania, itp, itd. - jpg prosto z puszki na auto.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/IMG_8872 Custom_zpsuqcvfiyu.jpg)

schweppes
4.05.15, 19:42
To jest mój pierwszy aparat i naprawdę nie wiem jak się zabrać do tego, żeby zdjęcia były ok, a nie że połowa jest do skasowania. Na zdjęciach, które zamieściłam chodziło mi, żeby wyostrzyć szklanki. Lampa nie działa w ogóle a programie Auto. Czyli radzisz, żeby trzymać się programu P i lepiej nic nie kombinować w ustawianiach nie znając się na tym??

And.N
4.05.15, 19:52
... lepiej nic nie kombinować w ustawianiach nie znając się na tym??
Lepiej nie kombinować jak się nie zna, a tu chyba było...W jakim celu korektę ekspozycji ustawiłaś na -2EV ? Zdjęcie wyjdzie niedoświetlone wtedy. EXIF raczej nie kłamie...
Nie chcę przez to powiedzieć iż to był główny powód, że zdjęcia nieudane bo jest tego więcej i były już wymienione.

Makromaniak
4.05.15, 20:05
schweppes, przeszukaj sobie wątki o xz-10 na forum - jest kilka (a nawet o xz 1 i xz-2, to w sumie bardzo podobne aparaty - takie fotki można nimi zrobić). Aparacik jest świetny, tylko trzeba nabrać wprawy. jeśli to twój pierwszy aparat, to się nie przejmuj, trochę czasu potrzeba. A ilośc ustawień XZ-10 dla początkującego to trochę przeszkoda.........Radzę ci przeglądać potem zdjęcia po naciśnięciu guziczka info - powinny się wtedy wyświetlac najważniejsze parametry zdjęcia - czas, przysłona, czułość - z tego moża się coś nauczyć.....

---------- Post dodany o 20:05 ---------- Poprzedni post był o 20:00 ----------

Szczerze mowiac, to nie widzialem zony w wizjerze - lapalem ostrosc na blik z okularow. Zrodlo swiatla to zasloniete drewnianymi zaluzjami okienko piwniczne 20x40cm w odleglosci jakichs 5 metrow.
Zdjecie tylko pomniejszone - bez odszumiania, wyostrzania, itp, itd. - jpg prosto z puszki na auto.

Trzymasz żonę po ciemku w piwnicy????

Fajne takie porównanie Canona 6D z pstrykadełkiem za 780 zet :-). Ale ciekawe jak by 6D nastawił ostrość na przykładzie ze szklankami? przód czy tył?

schweppes
4.05.15, 20:12
Już znalazłam kilka wątków. Myślałam, że to będzie takie proste ale ilość funkcji w tym aparacie mnie przerosła. Dzieki;)

voovoo2
4.05.15, 20:18
Ja do fotografowania drinków używam obudowy do zdjęć podwodnych :-)

schweppes
4.05.15, 20:20
a możecie mi jeszcze powiedzieć od czego zależy to, że wychodzi mi jakieś czerwone tło (takie nienaturalne)

k@czy
4.05.15, 20:21
...
Trzymasz żonę po ciemku w piwnicy????

Fajne takie porównanie Canona 6D z pstrykadełkiem za 780 zet :-). Ale ciekawe jak by 6D nastawił ostrość na przykładzie ze szklankami? przód czy tył?

To nie ja postawilem wszystkie aparaty w jednym rzedzie :)
Ciesze sie, ze ci sie spodobalo.
Ciesze sie rowniez, ze kolega sam doszedl, ze problem lezy po stronie jego umiejetnosci, a nie sprzetu :)

schweppes
4.05.15, 20:25
koleżanka:) Miałam nadzieję, że naprawdę jest to w miarę proste, szczególnie że nie chce robić zdjęć "profesjonalnych" tylko zwykle prywatne, z wakacji itd. Szkoda, że nie da się go raz ustawić albo żeby wszystkie funkcje automatycznie sobie dobierał.

A nie ta się jakoś tak zautomatyzować tego aparatu, żebym już nie musiała w nim kombinować, przestawiać funkcji itd

luzaczek82
4.05.15, 20:28
Witam.Poczytaj poradniki jest tego ogrom na necie,przestudiuj instrukcję i próbuj zmieniać różne parametry,w końcu dojdziesz do tego co i jak...pozdro

Makromaniak
4.05.15, 20:36
zobacz jeszcze to
http://www.swiatobrazu.pl/olympus-stylus-xz-10-creator-test-aparatu-kompaktowego-29420.html

no i pewnie jakieś podstawy fotografii (tak na chybił-trafił):

http://www.fotografia.kopernet.org/ekspozycja.html

https://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-p-s-a-m-co-to-jest-oraz-kiedy-i-jak-ich-uzywac

http://digitalcamerapolska.pl/warsztat/85-tryby-fotografowania-pytania-i-odpowiedzi

http://www.fotografuj.pl/Article/EV_Exposure_Value_ekspozycja_zdjecia/id/56

powodzenia !

voovoo2
4.05.15, 21:55
Może da się wszystko ustawić na A

DeWuTe
4.05.15, 22:31
Może da się wszystko ustawić na A

Chyba raczej na P, albo na iAuto.:cry:

zigger
23.10.15, 11:50
Czy ktoś się może orientuje, czy produkcja i sprzedaż modelu XZ-10 została zakończona lub zmierza ku końcowi? W zasadzie nie jest to aż tak stary model (styczeń 2013)...

voovoo2
23.10.15, 14:43
Prawda, masz rację:-)

zigger
23.10.15, 16:38
Ale mam rację w kwestii zakończenia produkcji czy wieku? :-)

zigger
24.10.15, 10:13
Czyli zakup tego modelu jako nowego jest raczej trudny?

grizz
24.10.15, 14:40
Raczej tak. Trzeba poszukać czy się nie ostał w jakimś sklepie. Następcy z sensownym obiektywem niestety brak.

zigger
25.10.15, 01:43
Grizz, dzięki i nie poddaję się jeszcze, poszukam - może gdzieś uda mi się trafić :-)

Mike017
25.10.15, 16:40
Ciężko będzie, też polowałem, szukałem i ... kupiłem Panasonica LF1 . Nowy oryginalny pokrowiec do xz-10 się nie doczekał :cry:

yac
27.10.15, 01:24
Grizz, dzięki i nie poddaję się jeszcze, poszukam - może gdzieś uda mi się trafić :-)
na valuebasket sprawdzałeś ?

---------- Post dodany o 00:24 ---------- Poprzedni post był o 00:22 ----------

no tak, zotał tylko obrazek, pewnie juz dawno out of stock..