Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: olympus xz10

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

olympus xz10

Hej. Po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii na temat aparatu olympus xz10 zdecydowałam się go zakupić. Niestety po wykonaniu wielu zdjęć jestem bardzo rozczarowana tym aparatem. Zdjęcia są rozmazane, aparat nie radzi sobie ze zdjęciami w ciemność, lampa działa tak jak jej się podoba. Próbowałam zdjęć w różnych trybach i raz wychodzą ok, a kolejnym razem bardzo słabe. Obawiam się, że mogę go źle ustawiać, albo coś mam poprzestawiane w funkcjach. Czy macie jakieś dobre rady jak sobie z tym poradzić, albo jakich trybów używać do czego? Sami zobaczcie.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5030115.JPG
Wyświetleń:	159
Rozmiar:	106,7 KB
ID:	146671Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5030117.JPG
Wyświetleń:	173
Rozmiar:	117,2 KB
ID:	146672

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Żaden aparat nie poradzi sobie ze zdjeciami w ciemności.

Tzn nie poradzi bez dodatkowego oświetlenia.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a możesz mi wytłumaczyć jakie tryby używać do czego, czy w ustawieniach coś pozmieniać. Widziałam zdjęcia na forum osoby która robiła je tym samem aparatem i są naprawdę niesamowite. Chciałabym wiedzieć co takiego źle robię, że moje cały czas wychodzą rozmazane, ciemne itp

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Tak na poczatek jedno pytanie: Czy używałaś innych aparatów i jakich?

Zastanawiam się co właściwie miały przedstawiać te zdjęcia? Szklanki czy tańczących? W takiej ciemności to nie tylko kompakt się pogubi przy tak szeroko rozłożonych planach, cudów nie ma. W XZ 10 możesz po odp. ustawieniu dotykowego ekranu puknąc palcem w miejsce, gdzie ma być ostrość. Albo szklanki, albo ludzie, wszystkiego nie da się ostro.

Zdjęcia są rozmazane, bo czułość ISO była ustawiona na 250, co jest dobre w jasny dzień, a nie w ciemnym klubie, przy czasie 1/30 sek tańczący będą poruszeni. Trzeba było dać co najmniej 400-640. Zobacz, ze napis za plecami tańczących na 1 zdjęciu jest ostry !

Co to znaczy lampa działa jak jej się podoba? Tak działa w trybie auto i P, gdy automatyka sama decyduje kiedy błysnąć. Jak chcesz robić zdjęcia z lampą, to lepiej wymusić ją w odpowiedniej opcji (wtedy zawsze błyska). Jesli potrzebujesz dużo światła w ciemnych pomieszczeniach (imprezki itp), to mozna dokupić osobną lampę błyskową (specjalną z funkcją wireless dla olympusa- najtańsza obecnie to nissin i40-ok 600 zł) i sterować nią z aparatu- co ciekawe, lampa może stać w pomieszczeniu w pewnej odległosci od aparatu i dawać ładne rozproszone światło odbite od sufitu albo ścian, zamiast płaskich, błysniętych prosto w oczy. mało kompaktów ma takie możliwości.

XZ-10 ma wiele możliwości własnego ustawienia działania . Ja polecam następujące ustawienia XZ-10

czułość ISO - AUTO - aparat sam dobiera czułość do sceny, program jest "konserwatywny" i trzyma się raczej niskich czułości dających zdjęcia dobrej jakości

P - program - uważam ze całkiem dobrze dobiera parametry, trzymając się jak najbardziej "otwartego" obiektywu czyli maksymalnych otworów względnych (1,8-2, gdy jest ciemniej.

LAMPA BŁYSK - albo włączam na stałe, albo całkowicie wyłączam - wtedy wiem kiedy błyska

PIERŚCIEŃ REGULACJI WOKÓŁ OBIEKTYWU (super przydatny, dzięki temu używa sie XZ jak dużo droższych aparatów)
    1) Tryb P - korekta naświetlenia na + lub -
    2) Tryb A (automatyka czasu) - ustawianie przysłony- aparat dobiera czasy
    3) Tryb S (automatyka przysłon) - ustawianie czasu- aparat dobiera przysłony - to mógł by być dobry wybór do pokazanej imprezki - do zdjęć bez lampy dobrać czas typu 1/100 sek - wtedy postaci powinny być nieporuszone
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 4.05.15 o 19:31

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Żaden aparat nie poradzi sobie ze zdjeciami w ciemności.

Tzn nie poradzi bez dodatkowego oświetlenia.
    Szczerze mowiac, to nie widzialem zony w wizjerze - lapalem ostrosc na blik z okularow. Zrodlo swiatla to zasloniete drewnianymi zaluzjami okienko piwniczne 20x40cm w odleglosci jakichs 5 metrow.
    Zdjecie tylko pomniejszone - bez odszumiania, wyostrzania, itp, itd. - jpg prosto z puszki na auto.

Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To jest mój pierwszy aparat i naprawdę nie wiem jak się zabrać do tego, żeby zdjęcia były ok, a nie że połowa jest do skasowania. Na zdjęciach, które zamieściłam chodziło mi, żeby wyostrzyć szklanki. Lampa nie działa w ogóle a programie Auto. Czyli radzisz, żeby trzymać się programu P i lepiej nic nie kombinować w ustawianiach nie znając się na tym??

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez schweppes Zobacz posta
    ... lepiej nic nie kombinować w ustawianiach nie znając się na tym??
    Lepiej nie kombinować jak się nie zna, a tu chyba było...W jakim celu korektę ekspozycji ustawiłaś na -2EV ? Zdjęcie wyjdzie niedoświetlone wtedy. EXIF raczej nie kłamie...
    Nie chcę przez to powiedzieć iż to był główny powód, że zdjęcia nieudane bo jest tego więcej i były już wymienione.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    schweppes, przeszukaj sobie wątki o xz-10 na forum - jest kilka (a nawet o xz 1 i xz-2, to w sumie bardzo podobne aparaty - takie fotki można nimi zrobić). Aparacik jest świetny, tylko trzeba nabrać wprawy. jeśli to twój pierwszy aparat, to się nie przejmuj, trochę czasu potrzeba. A ilośc ustawień XZ-10 dla początkującego to trochę przeszkoda.........Radzę ci przeglądać potem zdjęcia po naciśnięciu guziczka info - powinny się wtedy wyświetlac najważniejsze parametry zdjęcia - czas, przysłona, czułość - z tego moża się coś nauczyć.....

---------- Post dodany o 20:05 ---------- Poprzedni post był o 20:00 ----------

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Szczerze mowiac, to nie widzialem zony w wizjerze - lapalem ostrosc na blik z okularow. Zrodlo swiatla to zasloniete drewnianymi zaluzjami okienko piwniczne 20x40cm w odleglosci jakichs 5 metrow.
    Zdjecie tylko pomniejszone - bez odszumiania, wyostrzania, itp, itd. - jpg prosto z puszki na auto.
    Trzymasz żonę po ciemku w piwnicy????

Fajne takie porównanie Canona 6D z pstrykadełkiem za 780 zet . Ale ciekawe jak by 6D nastawił ostrość na przykładzie ze szklankami? przód czy tył?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Już znalazłam kilka wątków. Myślałam, że to będzie takie proste ale ilość funkcji w tym aparacie mnie przerosła. Dzieki

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Ja do fotografowania drinków używam obudowy do zdjęć podwodnych
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.