Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : OM-D EM-5 opcja panorama

Maciej44
18.04.15, 21:51
Witam wszystkich

Pytanie banalne ale nie znalazłem nic na ten temat w necie więc jak zwykle ja trwoga to na olympusclub.pl :) Ponieważ nie mam ryby i raczej nie będę miał chciałbym złożyć fotę z dwóch zdjęć. W opcjach znalazłem opcję panorama ale jakoś nie działa albo co bardziej prawdopodobne nie umiem z niej korzystać. Po wybraniu panorama na monitorze pokazują się prowadnice do kadrowania ale jak robię zdjęcia to w podglądzie mam pojedyncze, czy soft aparatu powinien je sam poskładać do kupy czy trzeba to zrobić ręcznie, lub może trzeba jeszcze coś nacisnąć żeby uzyskać panoramę ??

Dzięki z góry za pomoc.

DzejPi
19.04.15, 07:31
Soft w aparacie nie składa panoramy. Pokazuje jedynie jak kadrować poszczególne klatki. Składasz przy obróbce w kompie. Ta funkcja w aparacie to taki sobie gadżet.

apz
19.04.15, 08:28
Witam wszystkich

Pytanie banalne ale nie znalazłem nic na ten temat w necie więc jak zwykle ja trwoga to na olympusclub.pl :) Ponieważ nie mam ryby i raczej nie będę miał chciałbym złożyć fotę z dwóch zdjęć....może trzeba jeszcze coś nacisnąć żeby uzyskać panoramę ??

Dzięki z góry za pomoc.

Przez trzy lata nie wpadłem by szukać tego typu pomocy w maszynie. Odpuśc i rób normalnie, a poskładaj w postprodukcji, bedziesz zadowolony. A i jeszcze jedno - jesli będziesz robił zdjęcia do panoramy to najlepiej w manualu, w trybach autommatycznych będziesz miał np. inną temperaurę na każdej klatce i trzeba będzie wyrównywać przy wywoływaniu. Ustawienia na sztywno i lecimy dookoła cylindra lub sfery.

helmuth
19.04.15, 09:14
Składasz przy obróbce w kompie. Ta funkcja w aparacie to taki sobie gadżet.Niezupełnie gadżet.
Wybór opcji PANORAMA i cała późniejsza procedura, służy do określenia w jaki sposób program OV ma poskładać zdjęcia zrobione w tym trybie. Bez tego, OV nic nie zrobi.

Odpuśc i rób normalnie, a poskładaj w postprodukcji, bedziesz zadowolony.Dokładnie!
Nie musisz wybierać opcji, zaznaczać kierunku i zatwierdzać wyboru.
Po prostu robisz zdjęcia a potem składasz z nich panoramę w programie do tego przeznaczonym (np. Hugin lub ICE).

Maciej44
19.04.15, 14:54
Dziękuję wszystkim za informacje, sprawdzę ja się montuje w ICE bo nigdy nie próbowałem. Opcję ekspozycji już testowałem więc zdaję sobie sprawę, że tylko "M".

Moominek
19.04.15, 15:32
ICE bardzo wygodne. A tryb panoramy może i tak być przydatny - tak na szybko - sam zablokuje ostrość/czas/przesłonę/ISO/WB (a przynajmniej powinien...nie używałem - warto sprawdzić).

yamada
19.04.15, 15:53
Ja robię w trybie A, blokuję ekspozycję, mam stały balans bieli i w kicie 12-50 czasem trzymam blokadę autofokusa. Trybu panoramy nie używam, wolę sam ustalić ile klatek zrobię. Często robię dwa rzędy zdjęć, czasem 3. ICe niexle sobie z tym wszystkim radzi.