Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: OM-D EM-5 opcja panorama

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

OM-D EM-5 opcja panorama

Witam wszystkich

Pytanie banalne ale nie znalazłem nic na ten temat w necie więc jak zwykle ja trwoga to na olympusclub.pl Ponieważ nie mam ryby i raczej nie będę miał chciałbym złożyć fotę z dwóch zdjęć. W opcjach znalazłem opcję panorama ale jakoś nie działa albo co bardziej prawdopodobne nie umiem z niej korzystać. Po wybraniu panorama na monitorze pokazują się prowadnice do kadrowania ale jak robię zdjęcia to w podglądzie mam pojedyncze, czy soft aparatu powinien je sam poskładać do kupy czy trzeba to zrobić ręcznie, lub może trzeba jeszcze coś nacisnąć żeby uzyskać panoramę ??

Dzięki z góry za pomoc.
    OM-1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    Soft w aparacie nie składa panoramy. Pokazuje jedynie jak kadrować poszczególne klatki. Składasz przy obróbce w kompie. Ta funkcja w aparacie to taki sobie gadżet.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Maciej44 Zobacz posta
    Witam wszystkich

Pytanie banalne ale nie znalazłem nic na ten temat w necie więc jak zwykle ja trwoga to na olympusclub.pl Ponieważ nie mam ryby i raczej nie będę miał chciałbym złożyć fotę z dwóch zdjęć....może trzeba jeszcze coś nacisnąć żeby uzyskać panoramę ??

Dzięki z góry za pomoc.
    Przez trzy lata nie wpadłem by szukać tego typu pomocy w maszynie. Odpuśc i rób normalnie, a poskładaj w postprodukcji, bedziesz zadowolony. A i jeszcze jedno - jesli będziesz robił zdjęcia do panoramy to najlepiej w manualu, w trybach autommatycznych będziesz miał np. inną temperaurę na każdej klatce i trzeba będzie wyrównywać przy wywoływaniu. Ustawienia na sztywno i lecimy dookoła cylindra lub sfery.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DzejPi Zobacz posta
    Składasz przy obróbce w kompie. Ta funkcja w aparacie to taki sobie gadżet.
    Niezupełnie gadżet.
    Wybór opcji PANORAMA i cała późniejsza procedura, służy do określenia w jaki sposób program OV ma poskładać zdjęcia zrobione w tym trybie. Bez tego, OV nic nie zrobi.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Odpuśc i rób normalnie, a poskładaj w postprodukcji, bedziesz zadowolony.
    Dokładnie!
    Nie musisz wybierać opcji, zaznaczać kierunku i zatwierdzać wyboru.
    Po prostu robisz zdjęcia a potem składasz z nich panoramę w programie do tego przeznaczonym (np. Hugin lub ICE).
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za informacje, sprawdzę ja się montuje w ICE bo nigdy nie próbowałem. Opcję ekspozycji już testowałem więc zdaję sobie sprawę, że tylko "M".
    OM-1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    ICE bardzo wygodne. A tryb panoramy może i tak być przydatny - tak na szybko - sam zablokuje ostrość/czas/przesłonę/ISO/WB (a przynajmniej powinien...nie używałem - warto sprawdzić).
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria
    Ja robię w trybie A, blokuję ekspozycję, mam stały balans bieli i w kicie 12-50 czasem trzymam blokadę autofokusa. Trybu panoramy nie używam, wolę sam ustalić ile klatek zrobię. Często robię dwa rzędy zdjęć, czasem 3. ICe niexle sobie z tym wszystkim radzi.